23 mai - Ziua parcurilor naturale și naționale din Carpați

 •  Social
201 afişări

Parcurile naționale, naturale și geoparcurile din cinci țări traversate de lanțul Munților Carpați sunt sărbătorite duminică, la inițiativa World Wide Fund for Nature (WWF).

7008aa4b-3762-4e4d-87c9-5fef55313b17

Cu ocazia Zilei Parcurilor din Carpați, WWF participă în Parcul "Alexandru Ioan Cuza" (IOR) din București cu o expoziție foto dedicată parcurilor din Carpați, în satul Biodiversității, instalat sâmbătă, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Biodiversității.

WWF, cu sprijinul Ogilvy România, a inițiat o campanie regională de informare a publicului larg asupra importanței parcurilor din Carpați, dar și asupra problemelor cu care acestea se confruntă. Campania se desfășoară, concomitent, în România, Cehia, Slovacia, Serbia și Ucraina.

Motivul pentru a sărbători o zi a parcurilor din Carpați vine din nevoia de a conștientiza populația asupra diminuării resurselor naturale necesare vieții: apă, aer curat, surse de hrană, sursă de combatere a stresului.

Munții Carpați găzduiesc cea mai mare arie de păduri seculare din Europa, precum și cea mai mare parte dintre pădurile de fag de pe continent. Carpații sunt ultima regiune din Europa care poate oferi spațiu de viață viabil pentru carnivorele mari. Peste 8.000 de urși, 4.000 de lupi și 3.000 de râși pot fi găsiți aici.

Peste 80% din resursele de apă potabilă ale României (excluzând Dunărea) și 40% din resursele de apă potabilă ale Ucrainei provin din Carpați. Carpații formează un adevărat "pod" între pădurile din nordul Europei și cele din sud și vest. Astfel, sunt un coridor de importanță vitală pentru plantele și animalele din întreaga Europă.

Datele oficiale postate pe site-ul ONG Natura 2000 arată că pe teritoriul UE, cu 27 de state, printre care și România, au fost identificate nouă regiuni biogeografice.

Între țările membre și candidate la UE, România deține cea mai mare diversitate biogeografică, repartizată în cinci regiuni biogeografice: continentală (cea mai comună), alpină (în țările cu zone montane), panonică (se găsește în Ungaria și țările vecine), pontică (doar în România și Bulgaria), stepică (doar în România).

România se află în procedură de infringement la Curtea Europeană de Justiție pe domeniul Arii Protejate pentru că nu și-a respectat angajamentul privind managementul ariilor naturale protejate.

România, prin valoarea ridicată a biodiversității pe care o deține, aduce o contribuție importantă la Rețeaua Ecologică Europeană Natura 2000. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe