Smart CityRO Alba Iulia sau orașul-cetate în care viitorul sună... smart

 •  Smart City
1226 afişări

România se află, momentan, pe drumul către o dezvoltare tehnologică urbană incipientă, iar punctul de rezistență ar urma să fie reprezentat de proiectul ''Alba Iulia Smarty City 2018'', inițiat încă din anul 2016. De altfel, în decembrie anul trecut, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a publicat, în premieră, Ghidul Smart City, caracterizat de către autorități drept un instrument de evaluare a comunităților și o trecere în revistă a celor mai bune practici internaționale în acest domeniu. Documentul a pus, practic, bazele celui mai ambițios proiect de infrastructură IT și nu numai, ce se va concretiza la 1 Decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la Alba Iulia.

93b5b55d-90fc-4e57-84cb-2e0cfdfbde8e

"Alba Iulia Smart City 2018" înseamnă un proiect național prin care se urmărește construirea celui mai modern și inteligent oraș din România. De asemenea, acesta se bazează deja pe dezvoltarea de parteneriate public-private care vor conduce la integrarea de soluții din diverse sectoare de activitate la nivel local și regional.

În acest context, un studiu realizat de către Primăria Municipiului Alba Iulia, în colaborare cu specialiștii de la Siemens (una dintre numeroasele companii de top implicate în proiect), arată că valoarea potențială a beneficiilor directe și indirecte, generate de tehnologiile inteligente în Alba Iulia ar putea ajunge la 532 de milioane de euro, în următoarele trei decenii.

În ultimul episod al proiectului editorial ''Smart CityRO'', demarat de AGERPRES la începutul lunii iunie, trecem în revistă principalele planuri ale autorităților din Alba Iulia și planurile derulate de către acestea cu entități private mici, mijlocii și mari în vederea transformării orașului-cetate în cel mai inteligent hub din România.

Beneficii pentru oraș și comunitate

O sumă cu nouă cifre reprezintă pentru orice autoritate publică centrală sau locală un progres și un motiv pentru noi investiții. 532 de milioane de euro, la cât se ridică valoarea potențială a beneficiilor generate de tehnologii inteligente în Alba Iulia, nu este un buget de lăsat deoparte. Tocmai pe acest considerent, autoritățile de acolo continuă să dezvolte parteneriate solide pentru implementarea de proiecte tehnologice moderne care să concretizeze inițiativa "Alba Iulia Smart City 2018".

În acest sens, implicarea mediului privat în proiectul național de la Alba Iulia este din ce în ce mai importantă. Companiile implicate în Alba Iulia Smart City sunt fie din zona multinaționalelor, fie a naționalelor, dar și micilor întreprinderi sau Start-Up-uri.

Conform datelor oficiale, până în prezent, Orange România derulează 14 proiecte, parafate pentru Alba Iulia, dintre care două urmează să fie finalizate. Pe lista soluțiilor inteligente gândite și implementate de către operatorul telecom se află: hotspoturi WiFi în zonele de interes turistic din Alba Iulia, 15 autobuze echipate cu o rețea securizată WiFi, aplicația e-AlbaIulia — o soluție excelentă pentru comunicarea cu cetățenii și cu turiștii îndeosebi, o platformă de City Analytics, infrastructură LoRaWAN, uRADMonitor — o soluție de măsurare a calității aerului, 100 de device-uri de iluminat public inteligent, 50 de device-uri pentru monitorizarea distribuției și consumului de apă, organizarea primului hackathon la Alba Iulia, prin colaborarea Orange cu TechLounge — Innovation Labs 2017, aplicația de interes cetățenesc Civic Alert, digital classroom — o soluție inteligentă de catalog digital în școli.

Un alt parteneriat strategic este cel semnat cu Microsoft România, care se concentrează pe monitorizarea traficului, o soluție de management a flotei de ambulanțe, echipamente de colectare a deșeurilor, dar și pe transportul public monitorizat prin iTrack.

De asemenea, Siemens este implicată la Alba Iulia prin intermediul unui "business case" similar cu cele existente în Londra, Bruxelles, Aberdeeen și Istanbul, prezentat deja în luna iulie la Londra, în cadrul unui eveniment al Diviziei de planificare strategică a companiei.

Tot companii de renume, precum Schreder și Philips, sunt angrenate în proiectul de dezvoltare inteligentă din orașul Marii Uniri, prin idei privind iluminat public inteligent. Totodată, Euro Jobs a prezentat un proiect intitulat "360 Scan", prin care se vor realiza un tur virtual prin tehnologia de scanare 3D a obiectivelor, filmări aeriene cu drona, incluse în cadrul unui film de prezentare și găzduire până la data de 1 martie 2019 pe server în cloud, pentru Cetatea Alba Carolina și Catedrala Încoronării.

Proiectul Alba Iulia, momentul zero pentru micile întreprinderi și Start-Up-uri

În viziunea responsabilului pentru proiectul Smart City de la Alba Iulia, Nicolaie Modovan, city managerul acestei urbe, "nimeni nu e prea mic când vorbim despre un proiect atât de mare, de generos, de permisiv".

"În acest caz, avem două tipuri de colaborări cu companiile mici sau cu StartUp-uri: o parte dintre acestea sunt derulate prin intermediul protocolului nostru cu Orange România, iar o altă parte prin colaborare directă. Dintre colaborările derulate prin Orange Romania, amintesc: colaborarea cu Zoniz — aplicația e-AlbaIulia, cu uRadMonitor — soluții de măsurare a calității aerului, cu Civic Alert — aplicația cu același nume prin care orice alba-iulian poate sesiza administrației o problemă din oraș, la care poate atașa text, fotografie, sugestii etc. Mesajul ajunge direct la Dispeceratul Primăriei, de unde orice informație pleacă apoi direct către utilizator, în ideea de a primi un feedback direct, soluția de catalog digital pe care o vom implementa în cadrul a doua colegii mari din oraș", a precizat oficialul, pentru AGERPRES.

Portofoliul de proiecte este foarte generos și continuă să se extindă, iar un alt exemplu este Asociația ClujIT, cu care autoritatea locală a semnat o serie de protocoale pentru: Edutainment și integrarea tehnologiilor multimedia în mediul cultural și educațional, pentru promovarea valorilor cultural-istorice ale orașului, augmentând afluxul turiștilor și contribuind, în același timp, la creșterea nivelului cultural la scară locală. Pe lângă StartUp-urile din cadrul Asociației ClujIT, între care iCloudSolution are origini în Alba Iulia, au mai intrat în joc StartUp-urile locale FastOrder și WhiteCityCode.

În plus, aplicațiile dezvoltate joacă un rol esențial în simplificarea procedurilor birocratice la nivel local. Astfel, aplicația software ProcessPlayer-Achiziții oferă posibilitatea gestiunii proceselor de achiziție publică din cadrul autorităților contractante, incluzând asistența în execuția activităților specifice de la momentul identificării necesității și până la achiziția efectivă. Sistemul software, construit pe baza platformei BPM ProcessPlayer, se adresează personalului Primăriei sau al altor instituții subordonate (la alegerea Primăriei), implicat în procesele de achiziție publică la nivelul respectivei organizații. Beneficiile se clasează în zona eficientizării activităților de achiziție publică și în asigurarea conformității legale, a unui control și a unei trasabilități mai bune.

Totodată, pentru planificarea spațiilor interioare, a spațiilor urbane sau a zonelor verzi a fost gândită soluția PlanningWiz, o platformă online pentru realizarea și vizualizarea amenajărilor interioare sau peisagistice, realizarea de planuri ale clădirilor și ale spațiilor urbane. La ora actuală, PlanningWiz este folosită de peste 450.000 utilizatori înregistrați, iar din 1 iunie 2018 și până în 31 martie 2019, sunt puse la dispoziția Primăriei Alba Iulia și a instituțiilor subordonate 50 de conturi premium nominale cu titlu gratuit.

În ceea ce privește gestionarea parcărilor, există Parking Plus — un ecosistem de soluții software (site-uri web, aplicații mobile) și hardware (dispozitive Smart Access Box) destinat utilizării optimizate a locurilor de parcare și culegerii de date din sfera mobilității. Soluția asigură reducerea traficului din oraș generat de șoferii aflați în căutarea unui loc de parcare, reducerea poluării, creșterea încasărilor, utilizarea optimizată a parcărilor prin realizarea rezervărilor și posibilitatea de conectare cu senzori de detecție a autovehiculelor pentru notificarea disponibilității în timp real a locurilor de parcare.

Pe parte administrativă locală și județeană, se urmărește implementarea Smart Community, care are ca obiectiv principal transparența instituțiilor publice din perspectiva comunității (open administration) și crearea contextului favorabil dezvoltării mediului economic local, respectiv promovarea antreprenoriatului prin metode moderne (smart business). Odată asigurate aceste facilități, se poate vorbi despre standardele de calitate a vieții garantate prin implementarea unei game variate de servicii inteligente, precum: e-inclusion, smart education, e-culture, sau advanced healthcare.

Pe lista soluțiilor inteligente ce vor face din Alba Iulia primul oraș inteligent din România se mai găsesc: Smart education, e-inclusion, HyperMed, Smart Community, platforma ''Târgul Agro'' — o aplicație web de tip ''bursă de produse agricole'', iCloudSolution, City Health, Donez450.ro — un serviciu cloud destinat donatorilor de sânge, CityParking, aplicația Okey — pentru susținerea micilor întreprinderi și a Start-Up-urilor, respectiv Peditel — servicii medicale pediatrice.

Pe lângă numeroasele contracte semnate cu micile afaceri, Primăria Alba Iulia a dezvoltat protocoale de colaborare cu Asociația IT Center for Community Solutions — echipa CivicTech, din care face parte o bună parte dintre bursierii Gov IT Hub. În acest caz, se va pune accent pe soluții pentru îmbunătățirea website-ului Municipiului Alba Iulia, cu scopul de a oferi o experiență mai bună pentru utilizatori, creșterea nivelului de securizare a site-ului, crearea unui portal e-cetățean, cu o interfață mult mai prietenoasă, dezvoltarea uneii platforme de date deschise opendata.apulum.ro.

"Mai avem FastOrder — cu aplicația mobilă aferentă, care permite creșterea calității serviciilor oferite de către operatorii HoReCa clienților. SC Fast Order SRL va selecta în primă fază 20 de unități de tip HoReCa de la nivelul Municipiului Alba Iulia, care respectă standardele de funcționare și condițiile impuse de companie pentru instalarea aplicației FastOrder, și le va pune la dispoziție aplicația pe o durată de minim 21 de luni, de la data de 1 iulie 2017, până la data de 31 martie 2019, cu acordul unităților respective. Compania asigură mentenanța aplicației în mod gratuit în perioada specificată", a subliniat city managerul orașului Alba Iulia.

Peste trei decenii de beneficii pentru Alba Iulia

La jumătatea lunii iulie a acestui an, Siemens și Primăria Municipiului Alba Iulia au prezentat concluziile cercetării ''Smart Cities Research", un proiect inițiat în 2017 și care a inclus orașul Alba Iulia, alături de Aberdeen și Londra din Marea Britanie, Bruxelles (Belgia) și cartierul Kartal (Turcia).

Potrivit concluziilor care au reieșit în urma evaluărilor de specialitate, implementarea tehnologiilor pe trei domenii prioritare (conectivitate, transporturi și energie) ar putea genera, cumulat pe o perioadă de 35 de ani, beneficii directe și indirecte de 532 milioane de euro pentru orașul din România. În acest context, cercetarea identifică digitalizarea drept oportunitate pentru Alba Iulia de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a crește atractivitatea orașului pentru turiști, oferindu-le acestora din urmă o mobilitate crescută în regiune.

La capitolul conectivitate, realizatorii studiului notează faptul că tehnologiile analizate sunt orientate către îmbunătățirea experienței turistice, a creșterii numărului de vizite și a sumelor cheltuite de către turiști pe perioada șederii în Alba-Iulia, și includ: o platformă turistică integrată, WiFi gratuit extins, serviciu de închiriere biciclete electrice, beaconi de geolocație și realitate augmentată, precum și posibilitatea obținerii de bilete online pentru transportul în comun. Dintre tehnologiile analizate la acest capitol, cea mai rapidă amortizare este preconizată pentru extinderea acoperirii cu WiFi gratuit și închirierea de biciclete electrice. "O tendință în marile orașe europene, bicicletele electrice sunt foarte utilizate de turiști, crescând gradul de mobilitate. Acestea pot fi dotate cu ecrane tactile ce oferă informații despre obiective turistice, restaurante sau chiar hărți ale orașelor. O astfel de soluție există în Copenhaga", se arată în concluziile cercetării.

Pe segmentul Transporturi, una dintre tehnologiile propuse în studiu este reprezentată de senzorii operaționali, ce permit colectarea informațiilor din infrastructura de transporturi, ajutând la crearea unui inventar al activelor și condiției în care acestea se află. Potrivit studiului Siemens, printr-un sistem de senzori care ar înregistra locurile de parcare disponibile și apoi ar distribui informația utilizatorilor pe sistemele GPS sau direct pe telefoane printr-o aplicație, s-ar reduce ambuteiajele, iar șoferii ar economisi, anual, 44.000 de ore petrecute în trafic, adică echivalentul a 860.000 de euro.

Nu în ultimul rând, pe sectorul Energie se arată că Alba Iulia și-a asumat reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, iar investiția într-un sistem inteligent de control al iluminatului stradal reprezintă cea mai avantajoasă variantă din perspectiva randamentului pe termen scurt. Cercetarea arată că un program de iluminat inteligent ar putea genera economii la electricitate de 14GWh, bazat pe o reducere de 73% a consumului de energie pentru iluminat. Această economie este echivalentul cererii de energie a 5.000 de locuitori, anual. Mai mult, pe termen lung, investițiile în rețele electrice inteligente ar genera beneficii de peste 300 milioane de euro, iar tehnologiile de integrare a energiei regenerabile în rețea sau utilizarea contoarelor inteligente se află printre sistemele ce aduc beneficii importante.

Cu o valoare adăugată a sectorului IT la produsul intern brut (PIB) de circa 4 miliarde de euro și cu mai mult de 100.000 de specialiști care lucrează în acest domeniu, România țintește să ajungă pe podiumul european al clasamentului în cel mai nou trend în materie de dezvoltare urbană — conceptul Smart City. Cât va dura până când sintagma ''Oraș inteligent'' va deveni un mod de viață pentru fiecare dintre noi, în contextul unei Uniuni Europene care își propune să cheltuie 415 miliarde de euro pe an pentru implementarea unei Piețe Unice Digitale, rămâne de văzut.

În România, primul pas se pregătește să fie făcut în mod concret la Alba Iulia, acolo unde la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, pe 1 Decembrie 2019, istoria se va întâlni, în premieră, cu tehnologia de ultimă generație.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Smart City

Cele mai citite din Smart City

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe