Smart CityRO Tîrgu Bujor și proiectele inteligente pentru un mediu curat

 •  Smart City
243 afişări

Una dintre cele mai vechi așezări atestate arheologic din România, Tîrgu Bujor, se întinde pe cursul pârâului Chineja, pe malurile căruia "dansează" grațioasă salcia, acompaniată de plopii falnici.

006e61ba-898e-48a2-a020-f81bfb5ebb20

Sursa foto: www.primariatgbujor.ro

Despre orașul situat în partea central-estică a județului Galați, la 55 km distanță de municipiul Galați și la 55 km distanță de municipiul Bârlad, există dovezi de atestare a locului din urmă cu circa 12.000 de ani î.Hr.

În prezent, la dezvoltarea locală a comunității participă cei 9.000 de locuitori, în timp ce viticultura, vinificația, agricultura și creșterea animalelor sunt principalele ocupații în zonă. Cât privește zona de "Smart City", autoritățile din Tîrgu Bujor au reușit să dezvolte proiecte ambițioase, ce se traduc astăzi într-un mediu mai curat și servicii mai eficiente pentru "tîrgbujoreni".

Orașul de lângă apă, dintre văi și dealuri

Tîrgu Bujor se poziționează după altitudine și particularități de relief în unitatea geomorfologică numită Podișul Covurluiului. Potrivit datelor postate pe site-ul Primăriei orașului, pietrișurile și nisipurile cu intercalații de argile desenează dealurile și văile din zonă, pe direcția nord-sud. Baza văilor este plată, largă și mlăștinoasă. Pe de altă parte, zona se remarcă și prin văile cu versanți abrupți care sunt supuși puternic degradării la torente.

Cea mai importantă apă curgătoare din perimetrul orașului este pârâul Chineja, care se varsă în lacul Brateș, de-a lungul acestui pârâu desfășurându-se un șes format din terase locale de luncă, ce conțin plantații de salcie și plop.

Din punct de vedere istoric, Tîrgu Bujor este o așezare atestată arheologic cu aproximativ 12.000 de ani î.Hr. Prima atestare documentară este într-un hrisov din anul 1491 emis de Ștefan cel Mare, urmat în sec. XVIII de hrisoavele domnești din anii 1775 și 1776 ale domnitorului Grigore al III-lea Al. Ghica. De asemenea, prin hrisovul din 6 mai 1844, domnitorul Mihail Sturdza ridică moșia boierului Al. Ventura la rang de târg, acest boier din familia Venturienilor fiind considerat de istorici adevăratul ctitor al târgului.

Sursa foto: www.primariatgbujor.ro

O altă personalitate marcantă ce are legătură cu orașul Tîrgu Bujor este Lascăr Catargiu (1821—1899), om politic român, prim ministru al României pentru patru mandate. Proprietar al unor moșii pe aceste meleaguri, Catargiu a pus bazele înființării unei instituții de ocrotire a sănătății, pe care o întemeiază în anul 1875 și o donează pentru o infirmerie — spital cu 15 paturi și 25 de hectare de teren. Astfel, s-a construit, în actualul perimetru al spitalului orășenesc, o infirmerie județeană, consemnată și de George Ioan Lahovari.

Potrivit sursei citate, personalitățile cele mai cunoscute ale orașului sunt: generalul Eremia Grigorescu (1863-1919), cel care a condus luptele de la Mărășești din timpul primului război mondial, și poetul Grigore Hagiu (1933-1985), considerat un poet din generația antiproletcultistă a resurecției și paradoxismului.


Sursa foto: www.primariatgbujor.ro

Atracțiile turistice din Tîrgu Bujor au în fruntea listei: Monumentul Eroilor, dedicat celor care s-au jertfit pentru apărarea țării, Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită în anul 1896, și Muzeul de Istorie și Etnografie.

Dezvoltare sustenabilă prin proiecte cu bani europeni

La ora actuală, pe raza orașului Tîrgu Bujor există 2.338 de gospodării și 2.805 locuințe, iar principalele ocupații ale locuitorilor săi sunt: viticultura, vinificația, agricultură și creșterea animalelor. De altfel, în oraș există și o stațiune de cercetare-dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație.

În acest context al dezvoltării locale, autoritățile au demarat încă din 2008 o serie de proiecte, cu scopul de a schimba mentalitățile și modul de viață al locuitorilor micuței urbe.

Unul dintre cele mai importante proiecte ce poate fi trecut pe lista inițativelor "Smart" este Stația de compostare a deșeurilor. Prin intermediului acesteia, s-a eliminat posibilitatea de poluare a apelor subterane și de suprafață, s-au micșorat efectele asupra calității aerului și solului și s-a micșorat posibilitatea de răspândire haotică a deșeurilor din mase plastice, hârtie sau alte deșeuri ușoare. În plus, s-au eliminat focarele de apariție a unor boli și disconfortul cetățenilor. Investiția derulată prin proiectul destinat promovării unui mediu mai curat pentru locuitorii din Tîrgu Bujor s-a ridicat la peste un milion de euro, iar finanțarea a fost acoperită din fonduri europene.

Practic, prin stația de compost din Tîrgu Bujor, produsele rezultate sunt folosite cu bune rezultate în agricultură. În plus, s-au creat 15 noi locuri de muncă. Totodată, prin acest proiect s-au achiziționat utilaje specifice cum ar fi: separator metale, utilaj întoarcere compost, sită rotativă, buldoexcavator, benzi transportoare, tocător crengi. Stația de compostare este dotată cu hală de compostare, incintă betonată, stație de epurare proprie, sala de mese, grupuri sanitare și centrală termică.

Un alt proiect inteligent a vizat colectarea și transportul deșeurilor municipale din orașul Tîrgu Bujor și colectarea selectivă a deșeurilor. Finanțarea s-a făcut din partea Uniunii Europene, și a avut valoarea de 378.000 de euro. Prin acest proiect s-au construit încă 32 de platforme betonate, pe lângă cele 32 de containere de 1.100 litri, 800 de pubele de 120 litri, un office pentru muncitori, un încărcător frontal de 2 mc și un autotransportator DAF cu compactor de 16 mc.

Datele oficiale ale Primăriei din Tîrgu Bujor arată că, pe segmentul IT&C a fost derulat proiectul "Economia bazată pe cunoaștere". În urma finalizării acestuia și cu fonduri guvernamentale, au fost dotate cu computere de ultimă generație mai multe instituții de învățământ, precum Grupul Școlar Eremia Grigorescu și Școala Gimnazială Grigore Hagiu, dar și Biblioteca orășenească Grigore Hagiu, respectiv Primăria orașului. Odată cu implementarea proiectului, a fost înființat Punctul de Acces al Publicului la Informație.

În ceea ce privește creșterea calității vieții locuitorilor din Tîrgu Bujor, autoritățile locale au finalizat reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare și modernizarea stației de epurare în oraș — proiect finanțat de Uniunea Europeană cu suma de 900.000 de euro.

De asemenea, prin intermediul unei finanțări din fonduri neramburabile de 200.000 de euro au fost reabilitate o serie de străzi pentru accesul în comunitatea de romi din Tîrgu Bujor, iar opt cetățeni de etnie romă, cu vârsta de peste 18 ani, au fost calificați în meserii specifice domeniului de mică infrastructură.

Nici domeniul alimentării cu apă nu a fost ignorat, iar cu 3,2 milioane de lei s-a reușit finalizarea unui proiect în satul Umbrărești. La momentul actual, în cadrul aceluiași proiect sunt în stadiul de finalizare lucrările de alimentare cu apă și canalizare în satul Moscu.

Planurile edilitare ale autorităților se pare că nu se vor opri aici. Pe lista investițiilor aflate în curs de finalizare se mai găsesc, printre altele: alimentarea cu gaze naturale a orașului Tîrgu Bujor și a satelor componente Moscu și Umbrărești, reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă în orașul Tîrgu Bujor, precu și construirea unui pavilion la Spitalul Tîrgu Bujor cu destinația garaje pentru Stația de Salvare.

Pe principiul "Comunitate mică, ambiții mari", orașul Tîrgu Bujor se pare că urmează drumul unei dezvoltări sustenabile, susținute și sigure. Planurile și proiectele investiționale dorite și gândite de către autorități cu scopul de a crea un confort celor care contribuie la bugetul local, prin taxele și impozitele pe care le achită, sunt în plină desfășurare.

Conceptul "Smart City", ce se traduce nu doar prin inovație în IT și tehnologie, ci și prin ideea de trăi într-un loc prietenos cu mediul, a bătut și la ușa orașului Tîrgu Bujor. Și lucrurile sunt la stadiul de... "to be continued".

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Smart City

Cele mai citite din Smart City

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe