COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 29 aug /Agerpres/ - Una dintre cele mai vechi aşezări atestate arheologic din România, Tîrgu Bujor, se întinde pe cursul pârâului Chineja, pe malurile căruia "dansează" graţioasă salcia, acompaniată de plopii falnici.

Despre oraşul situat în partea central-estică a judeţului Galaţi, la 55 km distanţă de municipiul Galaţi şi la 55 km distanţă de municipiul Bârlad, există dovezi de atestare a locului din urmă cu circa 12.000 de ani î.Hr.

În prezent, la dezvoltarea locală a comunităţii participă cei 9.000 de locuitori, în timp ce viticultura, vinificaţia, agricultura şi creşterea animalelor sunt principalele ocupaţii în zonă. Cât priveşte zona de "Smart City", autorităţile din Tîrgu Bujor au reuşit să dezvolte proiecte ambiţioase, ce se traduc astăzi într-un mediu mai curat şi servicii mai eficiente pentru "tîrgbujoreni".

Oraşul de lângă apă, dintre văi şi dealuri
Tîrgu Bujor se poziţionează după altitudine şi particularităţi de relief în unitatea geomorfologică numită Podişul Covurluiului. Potrivit datelor postate pe site-ul Primăriei oraşului, pietrişurile şi nisipurile cu intercalaţii de argile desenează dealurile şi văile din zonă, pe direcţia nord-sud. Baza văilor este plată, largă şi mlăştinoasă. Pe de altă parte, zona se remarcă şi prin văile cu versanţi abrupţi care sunt supuşi puternic degradării la torente.

Cea mai importantă apă curgătoare din perimetrul oraşului este pârâul Chineja, care se varsă în lacul Brateş, de-a lungul acestui pârâu desfăşurându-se un şes format din terase locale de luncă, ce conţin plantaţii de salcie şi plop.

Din punct de vedere istoric, Tîrgu Bujor este o aşezare atestată arheologic cu aproximativ 12.000 de ani î.Hr. Prima atestare documentară este într-un hrisov din anul 1491 emis de Ştefan cel Mare, urmat în sec. XVIII de hrisoavele domneşti din anii 1775 şi 1776 ale domnitorului Grigore al III-lea Al. Ghica. De asemenea, prin hrisovul din 6 mai 1844, domnitorul Mihail Sturdza ridică moşia boierului Al. Ventura la rang de târg, acest boier din familia Venturienilor fiind considerat de istorici adevăratul ctitor al târgului.

O altă personalitate marcantă ce are legătură cu oraşul Tîrgu Bujor este Lascăr Catargiu (1821 -1899), om politic român, prim ministru al României pentru patru mandate. Proprietar al unor moşii pe aceste meleaguri, Catargiu a pus bazele înfiinţării unei instituţii de ocrotire a sănătăţii, pe care o întemeiază în anul 1875 şi o donează pentru o infirmerie - spital cu 15 paturi şi 25 de hectare de teren. Astfel, s-a construit, în actualul perimetru al spitalului orăşenesc, o infirmerie judeţeană, consemnată şi de George Ioan Lahovari.

Potrivit sursei citate, personalităţile cele mai cunoscute ale oraşului sunt: generalul Eremia Grigorescu (1863-1919), cel care a condus luptele de la Mărăşeşti din timpul primului război mondial, şi poetul Grigore Hagiu (1933-1985), considerat un poet din generaţia antiproletcultistă a resurecţiei şi paradoxismului.

Atracţiile turistice din Tîrgu Bujor au în fruntea listei: Monumentul Eroilor, dedicat celor care s-au jertfit pentru apărarea ţării, Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită în anul 1896, şi Muzeul de Istorie şi Etnografie.

Dezvoltare sustenabilă prin proiecte cu bani europeni
La ora actuală, pe raza oraşului Tîrgu Bujor există 2.338 de gospodării şi 2.805 locuinţe, iar principalele ocupaţii ale locuitorilor săi sunt: viticultura, vinificaţia, agricultură şi creşterea animalelor. De altfel, în oraş există şi o staţiune de cercetare-dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie.

În acest context al dezvoltării locale, autorităţile au demarat încă din 2008 o serie de proiecte, cu scopul de a schimba mentalităţile şi modul de viaţă al locuitorilor micuţei urbe.

Unul dintre cele mai importante proiecte ce poate fi trecut pe lista iniţativelor "Smart" este Staţia de compostare a deşeurilor. Prin intermediului acesteia, s-a eliminat posibilitatea de poluare a apelor subterane şi de suprafaţă, s-au micşorat efectele asupra calităţii aerului şi solului şi s-a micşorat posibilitatea de răspândire haotică a deşeurilor din mase plastice, hârtie sau alte deşeuri uşoare. În plus, s-au eliminat focarele de apariţie a unor boli şi disconfortul cetăţenilor. Investiţia derulată prin proiectul destinat promovării unui mediu mai curat pentru locuitorii din Tîrgu Bujor s-a ridicat la peste un milion de euro, iar finanţarea a fost acoperită din fonduri europene.

Practic, prin staţia de compost din Tîrgu Bujor, produsele rezultate sunt folosite cu bune rezultate în agricultură. În plus, s-au creat 15 noi locuri de muncă. Totodată, prin acest proiect s-au achiziţionat utilaje specifice cum ar fi: separator metale, utilaj întoarcere compost, sită rotativă, buldoexcavator, benzi transportoare, tocător crengi. Staţia de compostare este dotată cu hală de compostare, incintă betonată, staţie de epurare proprie, sala de mese, grupuri sanitare şi centrală termică.

Un alt proiect inteligent a vizat colectarea şi transportul deşeurilor municipale din oraşul Tîrgu Bujor şi colectarea selectivă a deşeurilor. Finanţarea s-a făcut din partea Uniunii Europene, şi a avut valoarea de 378.000 de euro. Prin acest proiect s-au construit încă 32 de platforme betonate, pe lângă cele 32 de containere de 1.100 litri, 800 de pubele de 120 litri, un office pentru muncitori, un încărcător frontal de 2 mc şi un autotransportator DAF cu compactor de 16 mc.

Datele oficiale ale Primăriei din Tîrgu Bujor arată că, pe segmentul IT&C a fost derulat proiectul "Economia bazată pe cunoaştere". În urma finalizării acestuia şi cu fonduri guvernamentale, au fost dotate cu computere de ultimă generaţie mai multe instituţii de învăţământ, precum Grupul Şcolar Eremia Grigorescu şi Şcoala Gimnazială Grigore Hagiu, dar şi Biblioteca orăşenească Grigore Hagiu, respectiv Primăria oraşului. Odată cu implementarea proiectului, a fost înfiinţat Punctul de Acces al Publicului la Informaţie.

În ceea ce priveşte creşterea calităţii vieţii locuitorilor din Tîrgu Bujor, autorităţile locale au finalizat reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare şi modernizarea staţiei de epurare în oraş - proiect finanţat de Uniunea Europeană cu suma de 900.000 de euro.

De asemenea, prin intermediul unei finanţări din fonduri neramburabile de 200.000 de euro au fost reabilitate o serie de străzi pentru accesul în comunitatea de romi din Tîrgu Bujor, iar opt cetăţeni de etnie romă, cu vârsta de peste 18 ani, au fost calificaţi în meserii specifice domeniului de mică infrastructură.

Nici domeniul alimentării cu apă nu a fost ignorat, iar cu 3,2 milioane de lei s-a reuşit finalizarea unui proiect în satul Umbrăreşti. La momentul actual, în cadrul aceluiaşi proiect sunt în stadiul de finalizare lucrările de alimentare cu apă şi canalizare în satul Moscu.

Planurile edilitare ale autorităţilor se pare că nu se vor opri aici. Pe lista investiţiilor aflate în curs de finalizare se mai găsesc, printre altele: alimentarea cu gaze naturale a oraşului Tîrgu Bujor şi a satelor componente Moscu şi Umbrăreşti, reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă în oraşul Tîrgu Bujor, precu şi construirea unui pavilion la Spitalul Tîrgu Bujor cu destinaţia garaje pentru Staţia de Salvare.

Pe principiul "Comunitate mică, ambiţii mari", oraşul Tîrgu Bujor se pare că urmează drumul unei dezvoltări sustenabile, susţinute şi sigure. Planurile şi proiectele investiţionale dorite şi gândite de către autorităţi cu scopul de a crea un confort celor care contribuie la bugetul local, prin taxele şi impozitele pe care le achită, sunt în plină desfăşurare.

Conceptul "Smart City", ce se traduce nu doar prin inovaţie în IT şi tehnologie, ci şi prin ideea de trăi într-un loc prietenos cu mediul, a bătut şi la uşa oraşului Tîrgu Bujor. Şi lucrurile sunt la stadiul de... "to be continued".AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.