COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 aug /Agerpres/- Aşezat în centrul geografic al judeţului Suceava, la 36 km de Suceava, înconjurat de obcini acoperite cu păduri de foioase şi răşinoase, cu un climat blând şi reconfortant, oraşul Gura Humorului este una dintre cele mai importante zone turistice ale ţinutului de poveste numit Bucovina. Odată cu intrarea în era modernă a tehnologiei, oraşul a făcut primii paşi în ceea ce se numeşte implementarea conceptului de "Smart City", prin dezvoltarea CityApp, cu ajutorul căreia s-au realizat reduceri semnificative pe partea de promovare clasică a atracţiilor turistice din zonă.

Turismul cultural şi ecumenic din inima Sucevei
Localitatea Gura Humorului este cunoscută încă din secolul al XIX-lea pentru calităţile deosebite ale apei şi ale aerului, localitatea fiind o adevărată staţiune climaterică, trăsătură păstrată până târziu, în perioada interbelică. În decursul anilor şi până în prezent, Gura Humorului a devenit un pol al turismului cultural şi ecumenic bucovinean. Locuri de o frumuseţe aproape ireală ascund şi, în acelaşi timp, dezvăluie călătorului edificii peste care timpul a trecut cu blândeţe şi eleganţă.

Botezată "Capela sixtină a estului european", Mânăstirea Voroneţ, construită în anul 1488, îşi etalează frumuseţea sclipitoare şi culoarea unică a albastrului său unic în lume. De asemenea, la 5 km de centrul oraşului Gura Humorului găsim Mânăstirea Humor, ridicată în anul 1530, cu frescele sale exterioare unice şi irepetabile.
În centrul localităţii poate fi vizitat Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, o reprezentare a universului spiritual al satului bucovinean din secolul XIX. Muzeul găzduieşte şi galeria de artă "George Cotoş".

Gura Humorului este situat pe traseele care duc şi către alte lăcaşuri sfinte, ale căror fresce exterioare sunt incluse sub patronajul UNESCO: Moldoviţa, Suceviţa, Arbore şi Pătrăuţi.

La nivel de ofertă turistică, localitatea din inima Moldovei excelează printr-o serie de atracţii. Unele dintre acestea sunt pârtiile de schi Şoimul. Vorbim despre Şoimul I - un traseu mediu spre dificil, cu o lungime de aproximativ 1,5 km, 283 de metri diferenţă de nivel, prevăzut cu tunuri de zăpadă artificială şi instalaţie de telescaun şi despre Şoimul II - nivel uşor, cu o lungime de aproximativ 500 de metri şi 60 de metri diferenţă de nivel, prevăzută cu tunuri de zăpadă artificială şi instalaţie de teleschi.

În plus, datele Primăriei Gura Humorului, transmise AGERPRES, arată că pe lista atracţiilor turistice ale zonei se mai află: Complexul de Agrement Ariniţ situat în Parcul Dendrologic Ariniş, Escalada Parc de Aventuri (cu şapte trasee cu grade crescătoare de dificultate), Centrul de Agrement şi Terapie Naturistă Pyramia (cu apă sărată, reglare energetică prin efectul de piramidă, baie aburi şi hidromasaj), Rezervaţia Naturală Piatra Pinului şi Şoimului unde se află şi grota lui Daniil Sihastru.

City App Gura Humorului, în tendinţele "Smart" ale turiştilor
De la aşezămintele de cult şi atracţiile naturale ale zonei, Gura Humorului şi-a bifat în portofoliu şi modernul zilelor noastre. Odată cu nevoile de tip smart, cel puţin ale celor care vizitează întinderea din Bucovina, autorităţile locale au reuşit să implementeze o primă aplicaţie inteligentă, denumită City App Gura Humorului. Aplicaţia este destinată cu precădere turiştilor care au nevoie de informaţii pentru a se deplasa mai uşor în oraş. Aceasta este structurată pe categorii de interes: cazare, obiective turistice, sport şi agrement, restaurant şi baruri, servicii publice, economie, cumpărături, turism, comunicate de presă, calendar evenimente şi transport.

"Aplicaţia mobilă a oraşului este un proiect bazat pe informarea potenţialilor turişti, creşterea fluxului de consumatori de servicii turistice şi a circuitelor culturale. Am luat decizia ca Oraşul Gura Humorului să fie mai accesibil prin aplicaţia de mobil City app, având în vedere faptul că majoritatea tinerilor posedă telefoane de tip smartphone care combină funcţiile de telefon, acces la Internet, localizare, foto şi video, şi în condiţiile creşterii impresionante a numărului de căutări de pe mobil a destinaţiilor turistice. Această tehnologie a dus la reduceri semnificative pe partea de promovare clasică a atracţiilor turistice din zonă", a declarat, pentru AGERPRES, Marius Ioan Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului.

City App este un proiect finanţat din fonduri locale proprii şi s-a derulat în parteneriat cu societatea Schubert & Franzke SRL.

Pe de altă parte, pe întreg parcursul anului trecut, Primăria oraşului Gura Humorului a derulat un amplu proiect de strângere de date şi informaţii cu privire la toate tipurile de transport în vederea realizării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, studiu impus de Uniunea Europeană şi necesar accesării de fonduri nerambursabile în perioada 2014-2020.

"Obiectivul general al acestui Plan vizează un sistem de transport eficient, integrat, durabil şi sigur, proiectat să promoveze dezvoltarea economică şi teritorială incluzivă din punct de vedere social şi să asigure o calitate ridicată a vieţii în zona urbană analizată", se menţiona în anunţul de consultare publică, postat în luna august 2016 pe site-ul primăriei localităţii.

În ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător, autorităţile din Gura Humorului au pus la punct Registrul local al spaţiilor verzi aparţinând domeniului public al oraşului. Registrul este accesibil publicului în format electronic, fiind totodată disponibil la Serviciul Tehnic - compartiment Protecţia Mediului din cadrul Primăriei, unde se primesc şi eventuale observaţii sau solicitări de informaţii suplimentare.

Din datele cuprinse în acest documentul consultat de AGERPRES reiese faptul că, la ora actuală, în Gura Humorului suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor se situează la 14,09 mp. În acelaşi timp, cea mai mare suprafaţă de spaţiu verde din localitate (33% din total) este reprezentantă de terenurile libere neproductive din intravilan degradate, iar cu procentaje de 2% şi 3% se găsesc scuarurile şi parcurile.

Momentan, Gura Humorului se află în plină dezvoltare atunci când vorbim despre soluţii inteligente, iar planurile edilitare ale autorităţilor locale promit o dezvoltare în ritm crescut.AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.