COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 02:00 si 05:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 18 iul /Agerpres/ - Toate oraşele sunt smart în felul lor, mai mult sau mai puţin, iar la nivel local ar trebui să existe un leader al transformării digitale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională şi iniţiator al proiectului Smart City de la Alba Iulia.

Acesta consideră că drumul oraşelor în acest moment este spre cloud şi serviciile vor fi livrate de către terţi, iar proiectul de la Alba Iulia este un loc de încercare, dar "va deveni un spaţiu al efervescenţei care va marca următorii 100 de ani de dezvoltare inteligentă a României".

El precizează, de asemenea, că în Capitală viteza implementării digitalizării a scăzut. Bostan menţionează că este urgentă investiţia în sisteme de noi tehnologii în Bucureşti, deoarece la o populaţie de peste 2,5 milioane locuitori şi impactul economic ar fi mult mai mare decât în alte oraşe.

AGERPRES: Ce este un smart city sau, mai exact, ce reprezintă conceptul?
Marius Bostan: Smart City este un oraş care îşi foloseşte tehnologia şi toate descoperirile noi în sensul de a aduce cetăţenii mai aproape de el, atât în domeniul transporturilor, cât şi în domeniul distribuţiei apei, în cel al mediului în general. Deci, un oraş inteligent foloseşte soluţii inteligente pentru cetăţeni, pentru companii, pentru turişti. Spre exemplu, un oraş în care managementul traficului este bine făcut, bazat pe sisteme inteligente - inteligente vine de la computere, în general, şi de la algoritmi matematici - care uşurează şi folosesc toate aceste beneficii în scopul salvării timpului. Dacă vorbim despre smart payment, adică plată inteligentă, să nu mai trebuiască să stau foarte mult să fac o plată. Să o fac inteligent cu un card smart. Dacă vorbim despre iluminat, un iluminat inteligent este un iluminat în care becurile nu stau aprinse ziua şi noaptea, nu luminează cu intensitatea necesară. Dacă vorbim despre o trecere de pietoni inteligentă, vorbim de o trecere iluminată în mod automat când se apropie o maşină noaptea şi lumina nu este consumată în zadar când nu trece nimeni prin zonă. Sunt extrem de multe lucruri interesante în acest domeniu, de exemplu la Alba Iulia orice turist este alertat pe un telefon inteligent, smart, şi i se povesteşte despre un anumit obiectiv istoric, cultural, turistic. Turiştii au de câştigat.

AGERPRES: City managerii şi primarii ştiu ce este un smart city? Dumneavoastră aţi fost ministru, ei ştiau despre acest lucru?
Marius Bostan: În general, sunt oameni care sunt mai apropiaţi de tehnologie şi îşi doresc să înveţe şi aceia învaţă. Curiozitatea îi împinge să afle lucruri, sunt chiar oameni în vârstă. Am sesizat primari care sunt trecuţi cu mult de prima tinereţe şi care sunt foarte aplecaţi spre tehnologiile noi. La fel, am întâlnit oameni, poate, mai tineri, care nu cunosc suficient noile tehnologii şi nu utilizează device-urile inteligente. Sunt diferenţe mari. Noi credem că oraşele împărtăşind aceste noi tehnologii vor dezlănţui o forţă economică mare, vor aduce beneficii mari cetăţenilor şi vor salva timp pentru aceştia. Să faci o plată directă la impozite şi taxe în loc să stai la coadă înseamnă timp salvat. În acelaşi timp, companiile vor putea fi mai uşor beneficiare ale serviciilor publice. În mod normal, consiliul local, primarul, city managerul ar trebui să conducă acest drum, această strategie către un oraş inteligent. Toate oraşele din România au şansa să devină oraşe inteligente, adică smart city, în limba engleză.

AGERPRES: Cam câte oraşe din România credeţi că se îndreaptă spre smart city?
Marius Bostan: Majoritatea, cea mai mare parte a oraşelor din România, doreşte să se îndrepte către un oraş inteligent. Ca în orice alt domeniu, o să avem de-a face cu campioni, cu sisteme implementate mai bine sau mai prost. Asta e în toată lumea. Depinde foarte mult de echipele de implementare, de persoanele care asumă la nivel local leadership-ul acestei iniţiative. Eu consider că, la nivel local, ar trebui să existe un leader al transformării digitale în fiecare oraş. Fiecare oraş să aibă un CIO sau un conducător al transformării digitale a oraşului. Asta va uşura drumul şi atingerea obiectivelor.

AGERPRES: Este Bucureştiul un smart city, iar dacă nu, ce-i lipseşte?
Marius Bostan: Toate oraşele sunt smart în felul lor, mai mult sau mai puţin. Bucureştiul are sisteme inteligente. A fost printre primele oraşe. Ţin minte, era undeva în anii 2000 când s-a implementat un sistem de monitorizare a traficului şi de gestiune inteligentă şi, chiar şi atunci, s-au făcut diverse sisteme care erau foarte inteligente pentru acea dată. Din păcate, viteza implementării digitalizării a scăzut. Eu cred că drumul oraşelor în acest moment este spre cloud. Eu cred că în viitor cea mai mare parte a oraşelor va migra spre cloud. Serviciile vor fi livrate de către terţi. Nu mai are sens să mai investeşti în multe infrastructuri de calcul, asta în domeniul sistemelor informatice, şi cloud-ul este o soluţie bună. În acelaşi timp, Bucureştiul este un oraş cu foarte multe posibilităţi şi, din păcate, nu putem spune că este oraşul cel mai avansat din România în acest domeniu. Cred ca este urgentă investiţia în sisteme de noi tehnologii în Bucureşti. Aici avem de-a face cu peste 2,5 milioane locuitori şi impactul economic ar fi mult mai mare decât în alte oraşe.

AGERPRES: Cât de importată este securitatea cibernetică în contextul smart city?
Marius Bostan: Partea de securitate cibernetică în smart city este foarte importantă. Avem de-a face cu date, device-uri Internet of Things, senzori, transmisii de date de toate tipurile şi din toate părtile şi, implicit, se oferă o poartă atacatorilor. Este nevoie de competenţă maximă pentru a asigura defence-ul acestor sisteme.

AGERPRES: Cum se implică în acest domeniu, RePatriot, proiectul de repatriere prin antreprenoriat adresat românilor din Diaspora, lansat de Romanian Business Leaders?
Marius Bostan: De exemplu, la ultima conferinţă din Norvegia chiar am discutat cu români care lucrează acolo în acest domeniu. Am conexiuni cu experţi în domeniul tehnologic, hi-tech în general, IoT (Internetul lucrurilor n.r.) şi cloud din SUA, Franţa. Sunt oameni implicaţi în echipa RePatriot care susţin această iniţiativă a mea de smart city. Sunt români aflaţi în mai multe locuri din lume pentru că ei au fost expuşi la aceste noi tehnologii, au lucrat la implementarea unor proiecte similare, sunt români care lucrează la Amsterdam, la Oslo, Paris, Lyon, în Silicon Valley oameni legaţi de fenomenul smart city şi de implementarea unor astfel de sisteme. Aceştia pot aduce un aport nemaipomenit, voluntar. Sunt conectat cu foarte mulţi români care lucrează în domeniul tehnologiei informaţiei. Această legătură m-a ajutat să fac ceea ce fac astăzi.

AGERPRES: Cum vi se par proiectele de la Alba Iulia?
Marius Bostan: E mai bine decât mă aşteptam. Sunt foarte multe companii care au răspuns demersului şi iniţiativei. Este nevoie de coordonare pentru că sunt sisteme diferite, trebuie făcute interoperabile şi este nevoie tot timpul de parte strategică. Până la urmă, Alba Iulia este un loc de încercare. Noi vom putea vedea într-un an sau doi care sisteme sunt mai bune, care mai proaste şi ceilalţi primari vor putea alege în cunoştinţă de cauză şi vor vedea foarte multe aplicaţii testate. Va deveni un spaţiu al efervescenţei care va marca următorii 100 de ani de dezvoltare inteligentă a României.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bărbuţă, editor: Mariana Nica)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.