Smart CityRO/Panouri fotovoltaice și gestionare responsabilă a deșeurilor - pași către o economie durabilă în orașul Mizil

 •  Smart City
653 afişări

Episodul de astăzi din proiectul 'Smart CityRO' este dedicat orașului Mizil. Cei aproape 16.000 de locuitori ai orașului muntenesc beneficiază, în prezent, de o serie de proiecte dezvoltate de autoritatea locală, ce au pus bazele unei viziuni eco, prietenoase cu mediul. De la panouri fotovoltaice sau management responsabil al deșeurilor, până la implementarea sistemului de informații geografice (GIS), toate înseamnă evoluție și pași importanți către o dezvoltare comunitară într-un oraș de secol XX1.

f40ab4da-357d-4936-b3af-e6d4a34ee49d

Esteu — Istau — Menzil... Mizil

Cu o atestare documentară ce datează din anul 1585, sub numele de Esteu, orașul Mizil este situat în estul județului Prahova, în locul în care dealurile se întâlnesc cu Câmpia Bărăganului. Prin 1591, orașul de azi este consemnat în scrierile vremii sub titulatura de Isteu.

Puțină lume știe faptul că denumirea de Mizil vine din turcescul 'Menzil', care însemna, de fapt, serviciu de poștă. De altfel, undeva prin secolul al XVIII-lea, în vechiul Esteu a început să funcționeze o Stație a Poștei de Cai, iar în anul 1830 Mizilul este declarat oraș.

Un alt detaliu inedit existent în istoria orașului prahovean, conform datelor postate pe pagina de Internet a Primăriei Mizil, este acela că, pe vremea când era satul Istau, acesta s-a aflat în proprietatea lui Constantin Brâncoveanu.

Dezvoltarea Mizilului nu se lasă prea mult așteptată și, în perioada de vârf, intră în rândul orașelor importante ale țării, situându-se undeva în apropierea fostei capitale a Țării Românești, Târgoviște. Începând din 1847, trendul ascendent continuă, odată cu construirea drumului de la Ploiești, pe sub deal, până la Buzău, care urma să scurteze și să modernizeze legătura capitalei Moldova cu cea a Țării Românești.

Orașul Mizil este așezat în imediata vecinătate a celebrelor podgorii ale Tohanilor, Istriței și Pietroaselor, având la est județul Buzău, la sud comuna Baba Ana, la vest comuna Fântânele și la nord comuna Gura Vadului.

În prezent, Mizil are în componența și fosta localitate Fefelei, devenită cu timpul cartier al urbei.

Sustenabilitate și 'Smart City', în proiecte actuale la Mizil

Ajungem în 2017, anul în care tendințele în materie de tehnologii inteligente sunt din ce în ce mai evocate la nivel mondial, iar în România trendul pare să fie unul de dezvoltare.

Conform datelor oficiale, un prim proiect finalizat în Mizil este legat de reabilitarea și extinderea stației de epurare a orașului. Cu o finanțare de peste 4,3 milioane de lei din fondurile PHARE CES 2006, proiectul finalizat în 2009 a constat în reabilitarea și extinderea capacității, cu o linie nouă de epurare, cu accent pe pre-epurarea mecanică.

'Scopul implementării noului sistem de epurare al apelor uzate a fost să elimine riscul deteriorării sănătății populației, respectiv a calității vieții, prin asigurarea unei epurări corespunzătoare înaintea deversării în emisarul natural', se arată în documentația investiției.

'ECO-SISTEM Mizil — Proiect pentru implementarea unui sistem eficient de gestionare a deșeurilor municipale și asimilate' este o altă inițiativă devenită realitate al Mizil, după o investiție de circa 3 milioane de lei contractată tot din fondul PHARE CES, dar din 2005. Durata implementării proiectului a fost de 21 luni în intervalul 1 martie 2008 — 31 decembrie 2009.

Practic, încă din urmă cu opt ani, locuitorii din Mizil colectează deșeurile selectiv, în concordanță cu obiectivul proiectului, acela de a reduce cantitatea de gunoi depozitat în locurile neamenajate. Populația depozitează, astfel, gunoiul în două tipuri de pubele: cele pentru deșeuri compostabile, care pot fi transformate în îngrășământ prin fermentație lentă (cum ar fi resturile alimentare), și cele ne-compostabile (plastic, sticlă sau metal). De asemenea, firmele care își desfășoară activitatea în oraș pot colecta separat pe patru categorii de deșeuri, respectiv: hârtie, plastic, sticlă și alte deșeuri (resturi alimentare).

Pe segmentul soluțiilor inteligente, autoritățile din Mizil au implementat proiectul 'Mizil an environmental friendly city (Seed money project)', prin care un complex sistem de panouri fotovoltaice a fost montat pe clădirile Primăriei, cu scopul reducerii cheltuielilor cu facturile la energie electrică/termică.

Potrivit site-ului Primăriei Mizil, proiectul a fost finanțat printr-un grant norvegian, cu o valoare totală de 63.079 lei, iar durata de implementare a fost de 3 luni și 18 zile și s-a finalizat în noiembrie 2008.

La capitolul serviciilor publice și a eficienței administrației publice locale, în Mizil este deja implementat un alt proiect ce poate fi încadrat lesne în categoria 'smart'. Este vorba despre 'GIS Implementation — a tool for territorial planning', proiect finanțat prin Mecanismul Financiar SEE, cu o valoare totală de 1,17 milioane lei (fără TVA) și a cărui durată de implementare s-a întins pe doi ani, între 2009 și 2011.

'Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de dezvoltarea capacității administrative a administrației publice locale și creșterea eficientă și transparentă a serviciilor publice din domeniul planificării teritoriale. Scopul proiectului a fost de a furniza servicii municipale mai bune și mai eficiente prin implementarea sistemului de informații geografice (GIS) și asigurarea utilizării acestui sistem de către compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei orașului Mizil', se precizează în documentație.

Reprezentanții Primăriei Mizil explică faptul că implementarea GIS a presupus digitalizarea informațiilor privind proprietățile publice și private din oraș, rețeaua de străzi și rețelele de utilități. În același timp, exploatarea sistemului este asigurată de personalul din cadrul Primăriei orașului Mizil ce a fost instruit în utilizarea bazelor de date și a softului specific acestei aplicații.

În ceea ce privește planurile autorității publice locale, acestea vizează în continuare dezvoltarea de proiecte care converg către 'Smart City', după cum reiese din e-Strategia localității. Astfel, proiectul 'Implementare e-strategie a Orașului Mizil' este finanțat prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (PODCA) și cu venituri provenite de la bugetul local, valoarea estimată fiind de aproximativ 660.000 de lei (fără TVA).

Proiectul prevede elaborarea strategiei de dezvoltare durabilă a orașului Mizil, prin implementarea unei platforme electronice utilizată de funcționarii Primăriei Mizil instruiți în utilizarea metodologiei și a platformei.

În același timp, obiectivul general al proiectul îl constituie dezvoltarea durabilă a capacității administrației publice locale, prin îmbunătățirea structurii și a procesului de gestionare a politicilor publice și planificare strategică urbană.

Conceptul 'Smart City' reprezintă unul dintre pilonii principali abordați în toate strategiile de dezvoltare ale orașelor, iar Mizil nu face notă discordantă. Fie că vorbim despre proiecte de mediu sau despre sistemul de gestionare a informațiilor geografice, portofoliul orașului Mizil în materie de soluții inteligente și eficiente a început să prindă contur, iar dezvoltarea sustenabilă a comunității să se tranforme în realitate.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Smart City

Cele mai citite din Smart City

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe