COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:45 si 18:45 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Brăila, Județul Buzău; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:20 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Timiş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:20 si 18:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, averse şi descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Olt, Județul Vâlcea, Județul Dolj; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:20 si 18:20 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 17 oct /Agerpres/ - Ar trebui oamenii să meargă pe Marte? ''Cu siguranţă'', a fost răspunsul mai multor astronauţi participanţi la cea de-a 30-a ediţie a Congresului Mondial al Astronauţilor, desfăşurat la Toulouse, în sudul Franţei, în perioada 16 - 20 octombrie, iar mulţi dintre ei spun că sunt ''pregătiţi'' să facă această lungă călătorie atunci când condiţiile tehnice o vor permite, informează marţi AFP.

''Sunt gata să plec şi mâine spre Marte dacă mi se oferă şansa'', a declarat zâmbind, pentru AFP, astronautul american Scott Altman, în vârstă de 58 de ani. ''De când m-am angajat la NASA, în 1994, a fost visul meu'', a declarat inginerul care a zburat de patru ori la bordul navetei spaţiale americane.

Rămâne pentru ''generaţia viitoare'', recunoaşte astronautul care a fost dublura lui Tom Cruise la realizarea cascadoriilor din filmul ''Top Gun''.

Din punctul său de vedere, nu ar fi bine să mergem ''pur şi simplu'' pe Marte aşa cum a propus miliardarul Elon Musk, care plănuieşte să instaleze o colonie umană pe ''Planeta Roşie''. ''Îmi place să revin acasă după o misiune''.

Americanul Owen Garriott, de 86 de ani, care a participat la misiuni pe Skylab, prima staţie spaţială americană lansată în 1973, crede că omul trebuie să meargă pe Marte. Se oferă voluntar? ''Da'', răspunde acesta fără nicio ezitare.

''Ne-ar plăcea să mergem chiar şi acum dacă ar fi posibil'', spune fiul acestuia, Richard Garriott. Acest bogat antreprenor din industria jocurilor video şi-a achiziţionat un sejur pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în 2008, devenind al şaselea turist spaţial.

Doriţi să reveniţi pe Terra? ''Bineînţeles'', răspunde octogenarul.

''Nu va fi neapărat necesar'', crede fiul său în vârstă de 56 de ani. ''Mi-ar plăcea să mă instalez pe Marte, însă fără soţie...Copiii mei sunt încă tineri, dar cred că mi se vor alătura.''

Pentru astronautul francez Jean-Pierre Haigneré, călătoria pe Marte este ''prelungirea naturală'' a comportamentului uman care doreşte să-şi depăşească în permanenţă ''graniţele''.

''Sunt un explorator. Resimt această nevoie absolută de a merge mai departe'', declară acest pilot de vânătoare în vârstă de 69 de ani, care s-a aflat de două ori la bordul staţiei sovietice Mir şi căruia i-ar fi plăcut să pună piciorul pe Lună. Dar, la vârsta sa, nu se mai oferă volutar pentru a merge pe Marte.

Prudenţă sau asumarea riscurilor

Comunitatea astronauţilor este ''pregătită din punct de vedere psihologic să meargă pe Marte dacă ar avea o tehnologie care să ne ofere şanse bune de reuşită. Nu suntem kamikaze'', a spus Jean-Pierre Haigneré.

Însă pentru moment, ''nu suntem deloc pregătiţi'' din punct de vedere tehnologic. ''Va trebui mai întâi să testăm aceste tehnologii pe Lună'', subliniază astronautul.

Vicepreşedintele american Mike Pence a declarat recent că Statele Unite vor trimite din nou o misiune umană pe Lună, în special pentru a pregăti viitoarele zboruri cu echipaj uman spre Marte.

Pentru Jean-Pierre Haigneré, explorarea planetei Marte va trebui ''să se facă într-un cadru etic''. Astronautul se declară ''scandalizat'' de ''propuneri comerciale'' precum proiectul Mars One ''care solicita voluntarilor să plătească pentru o călătorie pe Planeta Roşie, fără să le garanteze supravieţuirea''.

Astronautul elveţian Bertrand Piccard, invitat la congres, a punctat un alt obstacol pentru misiunea umană către Marte: ''aversiunea faţă de risc a societăţii noastre''.

Cucerirea spaţiului din anii '60 a fost realizată prin asumare de riscuri. Pentru misiunea Apollo 11, cea care a permis pentru prima dată omului să păşească pe Lună, preşedintele Richard Nixon avea pregătite două discursuri, unul în caz de succes, celălalt, ''foarte emoţionant'', în caz de eşec, a aminitit astronautul.

''Pentru călătoria pe Marte, cred că oamenii de ştiinţă trebuie să ia enorm de multe măsuri de siguranţă pentru a putea convinge funcţionarii, administratorii, asiguratorii şi juriştii'', a precizat acesta pentru AFP.

Astronautul francez Thomas Pesquet, reîntors în luna iunie de la bordul ISS, crede că ''astronauţii sunt pregătiţi să accepte riscurile''. ''Dar a devenit dificil în zilele noastre să ne permitem să pierdem o misiune''.

''Dacă punem un preţ prea ridicat pe viaţa umană, nu vom putea face multe lucruri în spaţiu'', a declarat astronautul de 39 de ani căruia i-ar plăcea să meargă pe Marte. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.