COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 15 Intre 15:50 si 16:50 se va semnala Grindină de dimensiuni medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Timiş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 15 Intre 15:45 si 16:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, descărcări electrice, izolat grindină, local averse. in Județul Buzău, Județul Prahova; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 15 Intre 15:20 si 16:30 se va semnala Averse locale care vor acumula 15...25 l/mp, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. in Județul Galaţi, Județul Vrancea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Pretoria, 25 aug /Agerpres/ - Cercetătorii au descoperit informaţii noi despre reproducerea, dezvoltarea şi năpârlirea misterioasei păsări dodo, caraghioasa înaripată cu cioc de pelican care a dispărut de pe Insula Mauritius în secolul al XVII-lea, informează joi AFP.

''Imaginea păsării dodo este cea a unei creaturi grase şi stupide, dar în realitatea nu avem date că ar fi fost chiar aşa'', explică cercetătorii de la Universitatea Cape Town din Africa de Sud într-un comunicat.

Studiind 22 de exemplare de dodo, o echipă internaţională de cercetători a stabilit că pasărea îşi depunea ouăle în luna august.

''Perioada de ovulaţie începea în august, apoi ouatul şi ecloziunea aveau loc în luna septembrie. Puii se dezvoltau foarte repede pentru a face faţă verii australe corespunzătoare anotimpului furtunilor din Insula Mauritius'', explică pentru AFP Delphine Angst de la Universitatea din Cape Town, autoarea principală a studiului.

Puţin mai mare decât o lebădă, dodo era o pasăre greoaie, care cântărea aproximativ 20 de kilograme şi nu putea să zboare.

Până la sosirea navigatorilor olandezi pe insulă, în secolul al XVI-lea, pasărea şi-a dus existenţa într-un mediu fără niciun prădător.

Atitudinea sa pasivă în faţa pericolului - ceea ce a transformat-o într-un simbol al prostiei - a făcut ca numeroase păsări dodo să fie ucise de navigatori sau sfârtecate de câinii, porcii sau şobolanii aduşi de aceştia. În mai puţin de 200 de ani, specia a dispărut cu desăvârşire.

Analizând osemintele păsărilor dodo aflate în diferite muzee, cercetătorii au pus în evidenţă faptul că se puteau reproduce după primul an de viaţă sau că năpârleau din martie până în iulie pentru ''a-şi reînnoi penele deteriorate de furtuni sau în timpul ritualului de împerechere''. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.