Paris, 2 aug /Agerpres/ - O rachetă din gama lansatoarelor europene Vega a plasat cu succes pe orbită doi sateliţi de monitorizare a Terrei, dintre care unul este dedicat efectelor pe care le au modificările climatice asupra vegetaţiei, în noaptea de marţi spre miercuri, după o decolare reuşită de la Centrul spaţial Kourou din Guyana franceză, informează AFP.
Lansatorul Vega a plasat pe orbită cei doi sateliţi în scopuri civile şi militare, care sunt operaţi de companii din Italia, Franţa şi Israel, a anunţat într-un comunicat Arianespace, compania care a realizat această lansare.
Cel mai uşor din gama lansatoarelor europene, Vega a decolat la ora 01.36 GMT de la Centrul spaţial Kourou din Guyana franceză.
Cei doi sateliţi se numesc OPSTAT-3000 şi Venus.
Venus (Vegetation and Environment monitoring on a New Micro Satellite) este primul satelit de observare a vegetaţiei dedicat modificărilor climatice. El este administrat în comun de Centrul Naţional de Studii Spaţiale (CNES) din Franţa şi Agenţia spaţială italiană.
Timp de doi ani şi jumătate, acest microsatelit - plasat pe o orbită heliosincronă - va fotografia la fiecare 10 zile diverse situri selecţionate din lumea întreagă cu scopul de a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine evoluţia vegetaţiei, cea a stocurilor de carbon şi impactul avut de modificările climatice asupra ecosistemelor naturale şi a agriculturii.
Al doilea obiectiv al satelitului Venus va consta în studierea timp de un an a unui sistem israelian de propulsie electrică.
OPTSAT-3000, ce are la sol o greutate de 368 de kilograme, a fost creat în cadrul unui program de monitorizare a Terrei dezvoltat de Ministerul Apărării din Italia.
Acest satelit, ce are o durată de viaţă de şapte ani, va avea capacitatea de a realiza imagini de înaltă rezoluţie cu orice punct de pe Glob.
"Odată cu a 10-a lansare Vega din anul 2017, al 10-lea succes consecutiv al acestui lansator uşor de la introducerea sa în programului Centrului spaţial guyanez, Arianespace se mândreşte cu faptul că a putut să includă într-o singură misiune două programe majore de monitorizare a Terrei", a declarat într-un comunicat Stephane Israel, preşedintele executiv al companiei Arianespace.
De la începutul anului, opt lansatoare au fost trimise pe orbită de la Centrul spaţial din Guyana franceză.
Aceasta a fost a 291-a misiune efectuată de compania Arianespace de la centrul din Kourou.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.