COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 19 iul /Agerpres/ - La fiecare doi ani, Marte "alunecă" în spatele Soarelui, plasând astfel cele trei sonde ale NASA care orbitează planeta şi cele două rovere funcţionale aflate pe scoarţa marţiană într-o zonă din spaţiu în care aceste dispozitive nu mai pot să comunice eficient cu echipele de cercetători de pe Terra - un fenomen care se va produce sâmbătă, informează DPA.

Practic, niciun fel de comunicare nu va mai fi posibilă între sonde şi rovere şi controlorii lor de pe Terra, începând de sâmbătă şi până pe 1 august, a anunţat NASA, care a dezvăluit şi faptul că, "din motive de precauţie", nu va lansa niciun set de comenzi în această perioadă către dispozitivele de pe Marte.

"Nu vom 'vorbi' cu dispozitivele noastre de pe Marte în timpul acelei perioade, pentru că ne aşteptăm la o degradare semnificativă a link-ului de comunicare şi nu vrem să riscăm ca unul dintre vehiculele noastre să acţioneze pe baza unei comenzi corupte", a spus Chad Edwards, manager al Mars Relay Network Office din cadrul Jet Propulsion Laboratory, un laborator ştiinţific administrat de NASA în oraşul Pasadena din statul american California.

Datele vor continua să vină de pe Marte, însă ele vor trebui să fie retransmise ulterior, întrucât unele dintre ele ar putea să se piardă în spaţiu sau să fie corupte, a precizat NASA într-un comunicat.

Agenţia spaţială americană va primi informaţii despre starea vehiculelor sale în fiecare zi în care Marte se va afla în spatele Soarelui, a spus Chad Edwards.

Marte trece în spatele Soarelui, în raport cu Terra, aproximativ la fiecare 26 de luni, iar fenomenul este cunoscut sub numele de "conjuncţia solară a lui Marte". Toate misiunile active ale NASA s-au confruntat cu acest fenomen cel puţin o dată, a precizat agenţia americană.

"Toate acele vehicule spaţiale sunt de acum veterane ale conjucţiei. Ştim la ce trebuie să ne aşteptăm", a precizat Chad Edwards.

Cele trei sonde spaţiale plasate de NASA pe orbita planetei Marte sunt Mars Odyssey, Mars Reconnaissance şi MAVEN, iar cele două rovere care explorează scoarţa "Planetei Roşii" sunt Opportunity şi Curiosity.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.