Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 10 iul /Agerpres/ - Piticele brune, stele ratate cu dimensiuni mai mari decât giganticele planete gazoase, dar mai mici decât stelele din secvenţa principală, sunt mult mai numeroase în Calea Lactee decât s-a crezut iniţial, un nou studiu indicând că în galaxia noastră ar putea exista peste 100 de miliarde de astfel de corpuri cosmice, informează Space.com.

O pitică brună este un obiect substelar cu o masă mai mică decât este necesar pentru a menţine arderea dată de reacţia de fuziune nucleară pe bază de hidrogen în nucleul ei, aşa cum sunt stelele din secvenţa principală, dar cu suprafaţa şi interiorul similare, fără nici o diferenţiere chimică în profunzime.

La fel ca majoritatea stelelor, piticele brune se formează în norii de gaze interstelare, atunci când aceste gaze se prăbuşesc sub propria greutate. La stelele din secvenţa principală acest colaps gravitaţional produce suficientă căldură şi presiune pentru a aprinde reacţiile de fuziune nucleară în nucleul protostelar. Însă unele protostele nu ajung niciodată în acest stadiu. În schimb, ele ajung într-o stare de echilibru înainte de a atinge temperatura şi presiunea necesară pentru a porni reacţiile de fuziune ale hidrogenului. Fără fuziune, aceste stele ratate nu emit prea multă lumină şi din acest motiv este destul de greu pentru astronomi să le observe, la fel ca şi în cazul exoplanetelor. Un nou studiu a ajuns la concluzia că în Calea Lactee se află mult mai multe pitice brune decât se credea.

Studii anterioare susţineau că în vecinătatea noastră cosmică raportul ar fi de şase stele pentru fiecare pitică brună. Aceste studii nu se refereau însă decât la piticele brune aflate pe o rază de 1.500 de ani lumină de Terra, distanţă de la care aceste obiecte cu lumina slabă pot fi observate mai uşor. Însă, întreaga noastră galaxie este mult mai mare - diametru de peste 100.000 de ani lumină - iar condiţiile din vecinătatea noastră galactică nu sunt reprezentative la nivelul întregii galaxii.

Pornind de la observaţii realizate prin intermediul sistemului de telescoape VLT (Very Large Telescope), aparţinând ESO (European Southern Observatory) din nordul statului Chile, o echipă internaţională de astronomi a examinat roiuri stelare din Calea Lactee pentru a determina cât de comune sunt totuşi piticele brune. Echipa de cercetători, coordonată de Koraljka Muzic, de la Universitatea din Lisabona (Portugalia) şi de Aleks Scholz, de la Universitatea St. Andrews din Scoţia, a început "vânătoarea" de pitice brune în 2006.

În primă instanţă, cercetătorii au descoperit că roiul stelar NGC 1333 conţine un număr neobişnuit de mare de pitice brune - în loc de un raport 1:6 ei au identificat un raport 1:2 între piticele brune şi stelele din acest roi (adică de trei ori mai multe decât estimările).

Iniţial ei au crezut că această abundenţă de pitice brune este doar o caracteristică bizară a roiului NGC 1333. Dorind să verifice această "anomalie", ei şi-au extins cercetarea asupra unei porţiuni mai mari din Calea Lactee şi şi-au orientat telescoapele spre un alt roi stelar, denumit RCW 38, aflat la 5.500 de ani lumină distanţă, în constelaţia Vela. Acest roi este mai îndepărtat de Pământ decât roiurile pe care au fost făcute studiile anterioare despre frecvenţa piticelor brune şi este mai dens populat de stele masive şi mai strălucitoare.

Pentru a detecta piticele brune din roiul RCW 38, cercetătorii au folosit sistemul de telescoape VTL şi o cameră special adaptată denumită NACO, care este în esenţă o cameră în infraroşu şi un spectrometru. Piticele brune emit lumină roşie şi infraroşie, iar acest instrument le-a permis cercetătorilor să remarce aceste stele ratate printre strălucitoarele stele din secvenţa obişnuită.

Şi de această dată, în roiul RCW 38, raportul dintre piticele brune şi stele a fost de 1:2. "Acest rezultat coincide cu valorile pe care le-am identificat şi în alte roiuri stelare", au precizat cercetătorii în studiul publicat online în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Am descoperit numeroase pitice brune în aceste roiuri. Indiferent de tipul roiului stelar, piticele brune sunt nişte obiecte cosmice comune în toate. Piticele brune se formează alături de stele în roiurile stelare, şi astfel studiul nostru sugerează că în galaxia noastră se află un număr uriaş de pitice brune", a explicat Aleks Scholz.

Concluzia studiului este că numărul minim de pitice brune din galaxia noastră este cuprins între 25 de miliarde şi 100 de miliarde. Însă este posibil să fie chiar şi mai multe de atât pentru că în galaxia noastră există şi numeroase pitice brune prea mici şi prea întunecate pentru a fi detectate cu telescoapele de care dispunem.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor: Ana Bîgu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.