COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Canberra, 27 apr /Agerpres/ - O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descifrat codul genetic al orzului, o reuşită care ar putea conduce la obţinerea unor tipuri de bere mai sănătoase şi la dezvoltarea de culturi mai rezistente la secetă, informează joi Xinhua.

Cercetătorii au secvenţionat cu succes genomul orzului, una dintre cele mai complexe cereale, ceea ce ar putea permite modificarea acesteia în cadrul programelor de cultivare.

Rachel Burton de la Universitatea din Adelaide susţine că descifrarea codului genetic al orzului reprezintă o ''reuşită'' majoră ce ar putea conduce la crearea unor tipuri de bere mai sănătoase şi la o reducere a costurilor de producţie. ''Dacă se poate cultiva orz mai bun pentru malţificare, lucru ce va ajuta la scăderea costurilor energiei în fabricile de bere, acest lucru va fi benefic pentru planetă'', a declarat joi Burton pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Descoperirea oferă de asemenea ''o modalitate de adaptare'', mai spune Burton. ''Spre exemplu, cei care sunt interesaţi de o bere cu un conţinut scăzut de carbohidraţi, pentru consumatorii care nu vor (multe - n.r.) calorii, atunci ar putea adapta dinainte malţul pentru a o obţine berea cu un potenţial redus de îngrăşare'', a explicat ea.

Specialista a adăugat că echipa sa a reuşit să efectueze experimente cu acest tip de malţ de orz care s-a dovedit că fermentează mai bine şi creşte producţia de bere. ''Unul dintre lucrurile de care suntem interesaţi este cât de repede pereţii (celulelor de orz - n.r.) se descompun (pentru a elimina zaharurile - n.r.), a adăugat ea explicând că atunci când aceşti ''pereţi'' se descompun într-un mod mai eficient, ''este eliminată o cantitate mai mare de amidon şi se obţine o fermentaţie mai bună''.

Chengdao Li de la Universitatea Murdoch a declarat că orzul este una dintre cele mai complexe cereale studiate. ''Orzul este prima cereală din specia sa secvenţionată într-un asemenea grad de detaliu. Genomul acestuia este de 12 ori mai mare decât cel al orezului, fiind totodată mai complex'', a spus omul de ştiinţă.

Descoperirea poate conduce de asemenea la dezvoltarea de cereale rezistente la secetă, fapt ce ar putea oferi avantaje economice.

În prezent, 30% din cantitatea de orz de bere provine din Australia, iar exporturile valorează peste 750 de milioane de dolari americani, mai arată sursa citată.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.