Cercetătorul român Marius Miron, printre creatorii unei tehnologii ce separă sunetul instrumentelor dintr-o orchestră

 •  Sci&Tech
3759 afişări

Un concert clasic simfonic live este o aventură: sub îndrumarea unui dirijor, mai mult de o sută de instrumentiști ne poartă într-o călătorie muzicală amplă. Pentru cineva care nu este obișnuit să meargă la concerte clasice, acest lucru poate fi, totuși, destul de descurajator: ce se întâmplă pe parcursul unei piese clasice și ce ar trebui să ascultăm atunci când toți acești muzicieni cântă în același timp?

6cbee923-f527-4307-a6e0-3d629ac07cf8

O echipă internațională de cercetători, printre care și românul Marius Miron, doctorand la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, a dezvoltat o tehnologie care separă sunetul diferitelor instrumente dintr-o orchestră într-o înregistrare sonoră. Lucrarea face parte din proiectul european de cercetare PHENICX, care și-a propus să schimbe modul în care muzica clasică este cunoscută și percepută.

La acest proiect, care a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul FP7, au colaborat Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Universitatea Johannes Kepler din Linz, Universitatea Tehnică din Delft, Insitutul Austriac de Inteligență Artificială (OFAI) și orchestra Filarmonica Regală Olandeză (RCO).

''Separarea sunetelor este un subiect de cercetare popular, dar destul de complicat. Un exemplu clasic este eliminarea vocii din piese muzicale pop rock, o mixtură complexă de instrumente și voce. Odată ce vocea este eliminată, acompaniamentul poate fi folosit in diferite aplicații, cum ar fi karaoke. În cadrul proiectului PHENICX ne confruntăm cu o situație mult mai complexă: încercam să separăm în jur de 10 grupuri de instrumente clasice, folosind înregistrări ale unor orchestre renumite din lume'', a explicat Marius Miron, într-o declarație acordată în exclusivitate pentru Agerpres.

Potrivit lui Miron, cunoscând ce instrumente sunt într-o piesă, cercetătorii se bazează pe un algoritm care învață modele de timbru pentru fiecare instrument. ''În general, separarea sunetelor devine mai bună, dacă în algoritm se introduc informații legate de piesa în sine, iar în cazul muzicii de orchestră beneficiem de o partitură și de piste multiple de sunet. Folosim toate aceste informații pentru a îmbunătăți calitatea separării sunetelor', a spus el'.

''În ultimul an am lucrat la o variantă mai rapidă a algoritmului ce folosește inteligență artificială, mai exact rețele neuronale, care poate fi folosită în concerte live. Algoritmul, care este deocamdată testat în cazul mai simplu al muzicii pop-rock, a fost recent prezentat la un congres internațional și a participat la două concursuri de separare de sunete'', a mai spus cercetătorul.

Atât tehnologia, cât și codul sursă al programului pot fi descărcate de pe pagina https://github.com/MTG/DeepConvSep a grupului de cercetare.

Tehnologia dezvoltată este deja implementată într-o aplicație (http://phenicx.com/) ce permite ascultarea doar a unui grup de instrumente sau remixarea pistelor sonore ale instrumentelor separate. Aceeași tehnologie a fost folosită de o companie olandeză, WeMakeVR pentru a recrea un concert al Filarmonicii din Berlin într-o aplicație de realitate virtuală.

Studiul care prezintă această tehnologie a fost publicat în revista internațională Journal of Electrical and Computer Engineering și este rezultatul colaborării cu mai mulți cercetători din cadrul Music Technology Group.

Marius Miron, absolvent al Universității Politehnice București, se află din 2013 în Spania unde face studii de doctorat în cadrul Universității Pompeu Fabra din Barcelona. Plecat din țară în 2010 la un masterat interdisciplinar în informatică și muzică, el a mai lucrat în cadrul Institutului de Inginerie (INESC) din Porto (Portugalia).

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


CYBER SECURITY

  Știrile momentului

  Știri recente din Sci&Tech

  Cele mai citite din Sci&Tech

  Tu actualizezi lumea.

  Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

  Află mai multe