COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă COD GALBEN: 25-05-2025 ora 19 Intre 19:50 si 01:50 se va semnala Ploi ce vor acumula 20…30 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 20 ...30 l/mp. in Județul Gorj, Județul Vâlcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Viena, 7 dec /Agerpres/ - Cezariana poate influenţa evoluţia umană, permiţând supravieţuirea copiilor a căror dimensiune la naştere nu este adaptată la morfologia mamei, susţin oamenii de ştiinţă. Conform unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) şi realizat de o echipă de la Universitatea din Viena, recurgerea la intervenţie chirurgicală în aceste cazuri a început deja să inducă modificări: procentul acestor copii a crescut cu 20% de la introducerea procedurii, scriu BBC şi pourquoidocteur.fr.

Această anomalie obstetricală, pe care medicii o numesc "disproporţie fetopelvină", intervine atunci când există o incompatibilitate între dimensiunea capului fătului şi cea a pelvisului mamei. Ea este relativ rară: în 1960 aceasta nu viza decât 3% din naşteri, adică 30 din 1000 de naşteri. În prezent ea ar fi de 3,6% (36 de naşteri din 1000). Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 10-20% din rata iniţială, datorită efectului evolutiv.

Aceşti copii, care ar fi murit pentru că nu puteau să iasă din uter şi care ar fi provocat, probabil, şi moartea mamei, sunt acum perfect viabili. Chiar mai mult decât media, deoarece o dimensiune mare la naştere este asociată cu o mai bună stare de sănătate în viitor.

"Femeile cu un bazin îngust nu ar fi supravieţuit acum o sută de ani'', susţine dr. Phillip Mitteroecker, de la departamentul de biologie teoretică al Universităţii din Viena şi principalul autor al studiului. ''Dar astăzi ele supravieţuiesc şi transmit genele pelvisului îngust fiicelor lor".

Capul unui copil este mare în comparaţie cu alte primate, ceea ce înseamnă că animale cum ar fi cimpanzeii pot da naştere relativ uşor. Prin urmare, această anomalie este o particularitate a omului, datorită evoluţiei sale. Tranziţia la postura verticală a condus atât la o îngustare a bazinului, cât şi la o creştere a dimensiunii creierului. Marja de manevră în timpul naşterii a fost redusă. Cezarienele contracarează această evoluţie naturală, explică studiul.

"Cred că această tendinţă va continua, dar poate fi mai lentă şi mai puţin semnificativă'', a precizat el. "Există limite în această evoluţie. Nu mă aştept ca într-o zi majoritatea copiilor să se nască prin cezariană".AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Ana Bîgu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.