COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 12 sep /Agerpres/ - Cutremurele puternice sunt mult mai probabil să se producă atunci când este Lună plină sau Lună nouă, potrivit unui studiu publicat luni în Nature Geoscience. Oamenii de ştiinţă japonezi care au iniţiat cercetarea susţin că studiul mareelor în regiunile seismice ar putea ajuta, prin urmare, la evaluarea riscurilor, relatează France Presse.

Forţele de atracţie gravitaţională (gravitatea) ale Lunii şi Soarelui au un efect semnificativ asupra Pământului. Când Pământul, Luna şi Soarele sunt aliniate, aşa cum se întâmplă atunci când este Lună plină şi Lună nouă, forţele de atracţie ale celor două astre se unesc, iar efectele sunt mai puternice. Această atracţie a Soarelui şi Lunii este responsabilă pentru maree şi, cu cât efectele gravităţii sunt mai puternice, cu atât amplitudinea mareelor este mai importantă.

"Munca noastră a demonstrat legături între forţa mareelor şi mărimea şi frecvenţa cutremurelor", a explicat pentru AFP Satoshi Ide de la Universitatea din Tokyo, coautor al studiului. Pentru a ajunge la aceste concluzii, Satoshi Ide şi colegii săi au integrat, sub forma unor statistici, date referitoare la cutremure înregistrate în lume şi valorile amplitudinii mareelor. Conform rezultatelor lor, unele dintre cele mai mari cutremure din ultimii 20 de ani s-au declanşat în timpul unor maree înalte, adică atunci când era Lună plină sau nouă. Mai mult, cutremurele puternice par mult mai numeroase atunci când amplitudinea mareelor este importantă.

Studiul oferă câteva exemple de astfel de seisme de "Lună plină" sau "Lună nouă'': cel din 26 decembrie 2004 din largul coastelor Sumatra (Indonezia), care a fost urmat de un tsunami imens ce a lăsat mai mult de 220.000 morţi; cel din 27 februarie 2010, cu magnitudinea de 8,8, care a afectat centrul Chile, făcând 523 morţi; cel din 11 martie 2011, care a devastat coasta de est a Japoniei, provocând moartea a 19.000 de oameni.

Liniile de falie, deja sub presiune, ar putea, prin urmare, să fie sensibile la forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Lunii. Dar, potrivit cercetătorilor, doar cutremurele puternice sunt influenţate de astre. Pentru cele mai mici, nu pare să existe nicio legătură, încheie AFP.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Liviu Tatu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.