Descoperire în premieră a unor profesori de fizică de la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași

 •  Sci&Tech
3405 afişări

Un grup de profesori de la Facultatea de Fizică a Universității 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași, în colaborare cu cercetători de la universitățile Orsay și Rennes (Franța), au reușit să demonstreze, în premieră, modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranziție de spin.

dab23b8c-fbd9-4c79-b4d9-9ce1c0832d52

Conf. Dr. Cristian Enăchescu, conf. dr. Laurențiu Stoleriu și prof. dr. Alexandru Stancu au reușit să prezinte modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranziție de spin.

"Am început colaborarea cu partenerii francezi cu aproximativ trei ani în urmă. Deși noi puteam explora miliardimea de secundă și ce se întâmplă acolo, important e că ei au venit cu confirmările experimentale. Astfel, am reușit să împletim totul într-o explicație, pe care noi o considerăm importantă, la nivel molecular, în a miliarda parte dintr-o secundă", a declarat pentru AGERPRES conf. Laurențiu Stoleriu.

Studiul reprezintă o performanță nu doar datorită observațiilor experimentale și a explicației fenomenului, făcute în premieră, ci și datorită posibilelor aplicații practice viitoare. Altfel spus, descoperirea poate poate avea aplicații practice în domeniul stocării informațiilor în memorii optice ultrarapide, de ordinul femtoscundelor (o secundă are 1.000.000.000.000.000 femtosecunde), folosite în calculatoare sau telefoane și pentru afișare numerică. De asemenea, nanoparticulele cu tranziție de spinar ar putea fi folosite și în domeniul medical ca substanțe inteligente de contrast pentru tomografii și chiar ca senzori de temperatură în tratarea cancerului prin hipertermie.

'Cristalele magnetice moleculare se pot afla în două stări de spin diferite, iar fiecare dintre aceste două stări prezintă proprietăți magnetice, optice, electronice și structurale diferite. Factorii externi, precum temperatura, presiunea sau lumina, permit schimbarea stării de spin printr-un proces cu histerezis, ceea ce reprezintă condiția necesară pentru realizarea unei memorii utilizând aceste cristale drept mediu de înregistrare. În esență, capacitatea de a controla comutarea rapidă a moleculelor cu ajutorul luminii și înțelegerea fenomenelor fizice legate de acest proces  pot reprezenta punctul de pornire în transformarea cristalelor magnetice moleculare în memorii optice', a precizat conf. univ. dr. Cristian Enăchescu, unul dintre autorii lucrării.

Întreaga descoperire este prezentată în cea mai prestigioasă revistă din domeniul științei materialelor, revista 'Nature Materials', din cadrul Nature Publishing Group, prin intermediul articolului intitulat 'Elastically driven cooperative response of a molecular material impacted by a laser pulse' — primul articol a unor coautori cu afiliere exclusiv din România în această revistă.

AGERPRES /(autor: Daniela Malache, editor: Mihai Simionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


CYBER SECURITY

  Știrile momentului

  Știri recente din Sci&Tech

  Cele mai citite din Sci&Tech

  Tu actualizezi lumea.

  Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

  Află mai multe
  Noul Agerpres