Cosmoiu (SRI): Nu este adevărat că Legea securității cibernetice urmărește intruziunea în viața privată

 •  Sci&Tech
929 afişări

Legea securității cibernetice nu conține articole din care să reiasă că urmărește intruziunea în viața privată a cetățenilor, cum eronat se vehiculează pe diverse canale de comunicare, a atenționat, vineri, într-o conferință de specialitate, Florin Cosmoiu, șeful Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

404e2b19-1dee-4bea-948f-4d013699408e

* Ministrul Comunicațiilor: O să solicit discutarea în regim de urgență a proiectului Legii securității cibernetice, în Parlament

* Bostan (MCSI): Politicile trebuie să țină cont de structura actuală a internetului, nu de cum am vrea noi să fie internetul

* Jianu (CERT-RO): Legea securității cibernetice nu rezolvă problemele, dar diminuează riscurile

"Avem nevoie de crearea cadrului legal, și vorbim despre Legea securității cibernetice, aflată la doua tentativă. Legea a fost în dezbatere publică și multe voci au contestat fie necesitatea legii, fie anumite obligativități și articole din respectiva lege. Vreau să vă spun că, din ceea ce am citit cel puțin, multă lume vorbește despre această lege fără să o fi citit. În această lege nu se regăsește nimic din ceea ce se spune în spațiul public (...) În esență, legea nu urmărește decât două obiective majore: crearea de responsabilități pentru deținătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice — companii publice sau private, respectiv managementul incidentelor de securitate cibernetică. Raportarea unui atac cibernetic către CERT-RO va avea rol de prevenție. CERT-RO va informa potențialele victime față de posibilitatea unui atac similar. În rest, tot ce s-a postat pe internet, cum că se urmărește intruziunea în viața privată, nu este adevărat. Nu există în această lege astfel de articole referitoare la afectarea vieții private a cetățenilor. Dacă cineva descoperă ceva de acest gen lege, trebuie să se adreseze inițiatorului, pentru a fi corectată greșeala", a declarat Cosmoiu.

În viziunea oficialului SRI, securitatea cibernetică depinde de fiecare cetățean, orice computer din România putând influența alte rețele dacă rulează un sistem de operare care nu mai beneficiază de update-uri sau dacă este piratat.

"Din păcate, trebuie să ne gândim și să fim mai atenți, dar totuși cei angrenați facem destul de puțin atunci când vine vorba de securitate cibernetică. Trebuie să acționăm și trebui să creștem. Dacă urmărim niște statistici la nivel internațional vedem că numărul de calculatoare infectate cu botnet, România este unul dintre liderii mondiali (...) Promovarea culturii de securitate în România este importantă. Securitatea cibernetică depinde de fiecare dintre noi, Fiecare calculator din această țară influențează securitatea infrastructurilor cibernetice. Dacă folosim un sistem de operare 'crackuit' care nu deține update-uri sau dacă folosim sistemul de operare XP, care nu mai are niciun fel de upgrade, permanent calculatorul persoanei fizice va fi vulnerabil. Prin acel calculator pot fi infectate alte rețele. Trebuie să schimbăm mentalități. Cetățeanul trebuie să aibă încredere în Lnternet. Trebuie acționat în creșterea serviciilor online, în e-Guvernare și în e-Commerce. Plus să avem garanția că ceea comunicăm ajunge doar la destinatarul cu care comunicăm", a mai spus Cosmoiu.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, în dezbatere publică, pe propria pagină de Internet, un nou proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică a României. Documentul a fost întocmit fiind luate în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curții Constituționale a României (CCR) asupra obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României.

Conform ministerului, actul normativ vizează introducerea de măsuri de protejare a securității cibernetice numai la categoriile de persoane juridice enumerate în art. 2, din proiectul de lege: "autorităților și instituțiilor publice, persoanelor juridice deținătoare de infrastructuri cibernetice care susțin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societății informaționale, a căror afectare aduce atingere securității naționale sau prejudicii grave statului român, ori cetățenilor acestuia; persoanelor juridice, deținătoare de infrastructuri cibernetice care prelucrează date cu caracter personal; furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice și furnizorilor de servicii de comunicații electronice destinate publicului".

Ministrul Comunicațiilor a anunțat, vineri, că proiectul Legii securității cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare în interiorul Ministerului Comunicațiilor, ulterior documentul să ia drumul firesc pe circuitul de avizare în celelalte ministere, după care va intra spre adoptare în Guvern și, în cazul adoptării, în Parlament.

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, în 27 ianuarie 2015, că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituționale privind statul de drept și principiul legalității, precum și cele privind viața intimă, familială și privată, respectiv secretul corespondenței. Motivul invocat de către CCR este faptul că autoritatea națională în domeniul securității cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, și nu Centrul Național de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcționează deja în cadrul SRI, cu personal militar.

Reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, printre care ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, alături de furnizori de servicii și infrastructură IT&C, și companii care prelucrează date cu caracter personal, participă, vineri, la conferința 'Securitate cibernetică — Amenințări. Măsuri legislative și aplicare'.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


CYBER SECURITY

  Știrile momentului

  Știri recente din Sci&Tech

  Cele mai citite din Sci&Tech

  Tu actualizezi lumea.

  Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

  Află mai multe
  Noul Agerpres