UPDATE Ministrul Comunicațiilor: O să solicit discutarea în regim de urgență a proiectului Legii securității cibernetice, în Parlament

 •  Sci&Tech
1132 afişări

Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, a afirmat, vineri, într-o conferință de specialitate, că va solicita discutarea în Parlament, în regim de urgență, a proiectului Legii securității cibernetice.

b1e20bac-55ae-4e74-8b60-046feb4dc221

* Bostan (MCSI): Politicile trebuie să țină cont de structura actuală a internetului, nu de cum am vrea noi să fie internetul

* Cosmoiu (SRI): Nu este adevărat că Legea securității cibernetice urmărește intruziunea în viața privată

* Jianu (CERT-RO): Legea securității cibernetice nu rezolvă problemele, dar diminuează riscurile

'O să cer, ca demnitar, discutarea în regim de urgență a acestui proiect de Lege în Parlament. Această problemă se discută deja la cel mai înalt nivel. În același timp, este evident că va trebui să mergem, în următorii ani, de la bază, de la educația elevilor. Introducerea în curriculele educaționale a securității cibernetice, cu informații de bază, este foarte importantă. Credem că e bine să fie cunoscute aceste informații, pentru protecția persoanei private și a demnității ei. Pot să vă spun că lucrăm în acest moment la aceste lucruri," a afirmat Marius Bostan.

Potrivit acestuia, politica de securitate va deveni foarte importantă în următorii ani, iar această lege ajută mediul economic și impactul ei va fi unul pozitiv.

'Cunosc persoane care sunt victime ale atacurilor cibernetice, de tip ransomware. Cum poate statul să garanteze securitatea datelor cetățenilor dacă printr-o lege statul nu impune companiilor să-și securizeze rețelele? Cum pot să garantez proprietatea unor date atât timp cât nu am legislație pentru protecție? Am discutat cu o serie de companii care voiau să investească în România și care au întrebat specific dacă avem o astfel de lege. În următorii ani, politica de securitate va deveni foarte importantă, Această lege ajută mediul economic și ajută la creștere, iar impactul va fi unul pozitiv. Încrederea este baza economiei. În momentul în care apare neîncrederea în tranzacțiile electronice, de exemplu, va fi dezastru. Și așa sunt perioade grele în economia mondială, asta ar mai lipsi să avem o breșă de neîncredere. Va fi nevoie ca fiecare om responsabil să apere principiile și valorile fundamentale', a menționat Bostan.

Bostan: Proiectul Legii securității cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare de Ministerul Comunicațiilor

Proiectul Legii securității cibernetice ar putea fi avizat săptămâna viitoare la Ministerul Comunicațiilor, apoi documentul va parcurge drumul firesc pe circuitul de avizare între celelalte ministere, a declarat, vineri, ministrul de resort, Marius Bostan.

'După cum bine știți, pregătim un proiect de securitate cibernetică. Este în fază de finalizare. A fost în dezbatere publică, în urma căreia am primit foarte multe opinii. Încercăm să ținem cont de foarte multe dintre ele. Săptămână viitoare sperăm să finalizăm avizarea în interiorul ministerului și să trimitem proiectul către ceilalți avizatori. După această procedură o să intre în Guvern, iar dacă va fi avizat va fi trimis către Parlament. Legea securității cibernetice reprezintă o formulă de întărire a securității cibernetice și este o mică parte dintr-un sistem de securitate cibernetică necesar', a afirmat Bostan, într-o conferință de specialitate.

Ministrul Comunicațiilor a menționat, totodată, că un parteneriat public-privat este extrem de important în dezvoltarea securității cibernetice.

'Securitatea cibernetică trebuie să privească atât instituțiile statului, administrația, cât și societățile comerciale. De aceea, un parteneriat public-privat este extrem de important. Este important pentru viitor să avem și cadrul pentru companiile de asigurări în acest domeniu. Asta va ajuta foarte mult la o dezvoltare normală și la micșorarea riscurilor sau la recuperarea unor bani ce pot fi pierduți. Din păcate, acum nu există o politică responsabilă în cadrul infrastructurilor cibernetice și de ceea este nevoie de un cadru legal. Guvernul joacă un rol legitim în acest sens', a susținut Marius Bostan.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, în dezbatere publică, pe propria pagină de Internet, un nou proiect de Lege privind securitatea cibernetică a României. Documentul a fost întocmit fiind luate în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curții Constituționale a României (CCR) asupra obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României.

Conform ministerului, actul normativ vizează introducerea de măsuri de protejare a securității cibernetice numai la categoriile de persoane juridice enumerate în art. 2, din proiectul de lege: 'autorităților și instituțiilor publice, persoanelor juridice deținătoare de infrastructuri cibernetice care susțin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societății informaționale, a căror afectare aduce atingere securității naționale sau prejudicii grave statului român, ori cetățenilor acestuia; persoanelor juridice, deținătoare de infrastructuri cibernetice care prelucrează date cu caracter personal; furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice și furnizorilor de servicii de comunicații electronice destinate publicului'.

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, în 27 ianuarie 2015, că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituționale privind statul de drept și principiul legalității, precum și cele privind viața intimă, familială și privată, respectiv secretul corespondenței. Motivul invocat de către CCR este faptul că autoritatea națională în domeniul securității cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, și nu Centrul Național de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcționează deja în cadrul SRI, cu personal militar.

Reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, printre care ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, alături de furnizori de servicii și infrastructură IT&C, și companii care prelucrează date cu caracter personal, participă, vineri, la conferința 'Securitate cibernetică — Amenințări. Măsuri legislative și aplicare'.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


CYBER SECURITY

  Știrile momentului

  Știri recente din Sci&Tech

  Cele mai citite din Sci&Tech

  Tu actualizezi lumea.

  Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

  Află mai multe
  Noul Agerpres