COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 17-01-2018 ora 20 Intre 20:00 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h, polei, gheţuş in Județul Mehedinţi, Județul Olt, Județul Dolj;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 9 mar /Agerpres/ - Atacurile cibernetice asupra dispozitivelor mobile sunt aproximativ identice pentru toate platformele (Android, iOS, Windows), iar aplicaţiile maliţioase se interpun atât în magazinele online oficiale, cât şi în SMS-uri sau puncte de acces Wi-Fi compromise, se arată în Raportul Evoluţia malware-ului pentru dispozitive mobile în 2015, realizat de Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi dat miercuri publicităţii.

Au trecut mai bine de 10 ani de la momentul apariţiei primului cod maliţios dezvoltat cu scopul de a compromite un dispozitiv mobil, însă acesta a devenit o ameninţare serioasă la adresa securităţii utilizatorului final îndeosebi în ultimii ani. Creşterea exponenţială a numărului de utilizatori de telefoane inteligente, respectiv tablete, din ultimii ani a condus în mod inevitabil la captarea atenţiei şi prezentarea unui interes sporit sectorului de dispozitive mobile din partea infractorilor din mediul cibernetic (...) Suprafaţa de atac a dispozitivelor mobile este aproximativ identică pentru toate platformele mobile (Android, iOS, Windows etc.), deoarece atacatorii au găsit modalităţi de a publica aplicaţii maliţioase chiar şi în magazinele online oficiale sau de a ataca utilizatorii fie prin SMS, fie prin puncte de acces Wi-Fi compromise, se notează în documentul citat.

În acest context, specialiştii din domeniu susţin că mostrele de malware destinate dispozitivelor mobile identificate în ultima perioadă încep să se asemene din punct de vedere al complexităţii cu cele dezvoltate pentru compromiterea PC-urilor.

Conform unui raport Kaspersly Lab, evoluţia malware-ului destinat platformelor mobile indică o creştere îngrijorător de mare a numărului de mostre de cod maliţios înregistrate în anul 2015. Astfel, în intervalul 2004 - 2013, au fost detectate aproximativ 200.000 de mostre de cod maliţios, în anul 2014 aproximativ 300.000, în timp ce în anul 2015 circa 900.000 de mostre unice de cod maliţios pentru dispozitive mobile au fost înregistrate.

De asemenea, o cercetare Bitdefender relevă faptul că, în România, numărul utilizatorilor terminalelor cu sisteme de operare Android afectaţi de ameninţările din spaţiul cibernetic este în creştere. În acest sens, în ultimele trei luni din 2015, aplicaţiile de tip adware HiddenAds şi HiddenApp au putut crea trafic suplimentar consistent către site-urile selectate de atacatori şi, în consecinţă, au reprezentat un mod facil de a genera recurent încasări substanţiale cu un efort minim.

Specialiştii subliniază faptul că, în lipsa folosirii unei soluţii software pentru asigurarea securităţii terminalului, utilizatorilor le este dificil să identifice momentul în care au descărcat astfel de aplicaţii maliţioase sau să le înlăture după ce sunt instalate.

Dezvoltatorii de cod maliţios pentru dispozitivele mobile cunosc faptul că cea mai bună metodă de a infecta un număr maxim de dispozitive este de a ataca pieţele principale de aplicaţii. Astfel, modul cel mai probabil prin care un dispozitiv mobil poate fi compromis este de a descărca o aplicaţie aparent legitimă, dar care inserează în codul sursă şi cod maliţios, care nu a fost verificată suficient. Statisticile arată că utilizatorii de dispozitive mobile sunt de aproximativ trei ori mai susceptibili decât cei conectaţi într-o reţea administrată corespunzător. Utilizatorul de smartphone sau tabletă îşi verifică constant toate conturile configurate pe dispozitiv, accesează site-uri web care pot fi nesigure, probabilitatea de a fi compromis fiind una mai mare datorită lipsei de măsuri de protecţie anti-phishing implementate, comparativ cu un sistem protejat din cadrul unei reţele ce respectă standardele de securitate actuale. În plus, ecranul mult mai mic al dispozitivelor mobile poate face mai dificilă observarea unui URL maliţios, conform Raportului CERT-RO.

Recent, CERT-RO a descoperit cazuri de utilizatori care sunt vizaţi de o campanie de tip Scam (înşelătorie) prin intermediul browser-ului Safari. Mai precis, la deschiderea Safari, utilizatorilor li se afişează un mesaj prin care sunt anunţaţi că li se aduc acuzaţii cu privire la faptul că au vizualizat/stocat/distribuit materiale pornografice cu conţinut interzis, astfel că vor fi anchetaţi pentru aceste fapte şi sunt pasibili de o pedeapsă sub formă de privaţiune de libertate pe un termen de la 5 până la 8 ani şi/sau amendă până la 300.000 de lei.

Sub nici o formă nu transmiteţi suma cerută către atacatori! După cum se poate observa, aceştia doar simulează o problemă serioasă cu privire la funcţionalitatea telefonului. Atât terminalul mobil utilizat, cât şi informaţiile de pe el sunt în continuare în deplină siguranţă şi nu au fost compromise!, atenţionează specialiştii Centrului.

CERT-RO se află în subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) şi reprezintă un punct naţional de contact cu structurile de tip similar, analizând disfuncţionalităţile procedurale şi tehnice la nivelul infrastructurilor cibernetice. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.