Specialist AACR, despre primul institut privat pentru drone: Ne ajută să asigurăm "un cer sigur"

 •  Sci&Tech
1393 afişări

Apariția primului institut privat pentru drone din România, care a lansat un sistem național de alertă pentru aceste aeronave fără pilot la bord, ajută autoritățile să asigure un "cer sigur" tuturor ce îl utilizează, a declarat joi, pentru AGERPRES, Remus Dogaru, Șef Birou Certificări Naționale din cadrul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR).

36b9ad36-3446-429f-b91a-32595a0045a4

* Primul institut privat pentru drone din România a realizat un sistem național de alertă

"AACR salută orice inițiativă al cărei scop este acela de a identifica și implementa măsuri ce au ca rezultat creșterea nivelului de siguranță în domeniul activităților de zbor sau a conștientizării utilizatorilor cu privire la pericolele rezultate din utilizarea necontrolată a noilor tehnologii din domeniul aeronautic. În acest context, apariția Institutului de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot la Mediaș, implicarea acestuia într-un domeniu atât de actual — aeronavele fără pilot la bord — vine în sprijinul eforturilor AACR de a asigura un 'cer sigur' tuturor celor ce îl utilizează", a precizat Remus Dogaru.

Potrivit acestuia, "în prezent, la AACR sunt identificate un număr de 130 de aeronave fără pilot la bord, aeronave utilizate în diferite activități de lucru aerian și/sau aviație generală (filmări și fotografieri aeriene, supraveghere aeriană, etc.)."

Proprietarii de drone din România pot evita accidentele, anunțând unde, când și la ce înălțime zboară, prin înregistrarea gratuită pe site-ul www.zbordrone.ro, al primului institut privat pentru drone, înființat în municipiul Mediaș (județul Sibiu), a declarat joi, pentru AGERPRES, Octavian Isăilă, unul din fondatorii Institutului de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot (ITSC-SVFP).

"Noi am făcut un sistem on-line, în care oricine care are o dronă poate să se logheze și poate să anunțe unde, când și la ce înălțime se zboară. În cadrul Institutului a fost realizat Sistemul Național de Alertă și Notificare RPAS ( Drone ) dezvoltat pentru comunitatea operatorilor din România. Acesta este proiectat ca sistem online care să vină în ajutorul tuturor deținătorilor și operatorilor de drone civile din România, persoane fizice sau juridice, astfel încât să se evite eventuale incidente, existând posibilitatea de informare a comunității unde, când și la ce înălțime se zboară. El poate fi accesat la adresa www.zbordrone.ro de către toți cei interesați", a declarat Octavian Isăilă.

Oficialul AACR susține că, în prezent, "utilizarea necontrolată a aeronavelor fără pilot la bord este o problemă nu doar a României".

"În prezent, utilizarea necontrolată sau la limita legalității a aeronavelor fără pilot la bord este o problemă nu doar a României. Astfel, din cauza unor incidente/accidente în care au fost implicate aeronave de acest tip, state precum Franța, Marea Britanie și SUA sunt în proces de analiză și actualizare a legislației naționale aplicabile domeniului aeronavelor fără pilot la bord. România se aliniază acestor tendințe, demarând, în strâns parteneriat cu societatea civilă, un amplu proces de actualizare a legislației aeronautice specifice și de conștientizare a utilizatorilor asupra pericolelor și posibilelor consecințe legale cu privire la utilizarea ilegală a aeronavelor fără pilot la bord", a detaliat acesta.

Sistemul privat național de alertă pentru drone creat la Mediaș (județul Sibiu) este considerat "un pas neașteptat și inovator din partea societății civile. (...) In aceeași idee, invităm și pe această cale toți utilizatorii de aparate de tip RPAS să vină la AACR să identifice aceste aeronave", a mai afirmat reprezentantul AACR.

Sistemul de alertă de pe www.zbordrone.ro permite "înregistrarea utilizatorilor cu tipuri de echipamente și de asemenea introducerea, modificarea și vizualizarea zborurilor RPAS pe teritoriul României. De asemenea are configurate zone segregate, de interdicție, de atenție, de test, aeroporturi, stadioane și alte zone sensibile", susține Octavian Isăilă.

Institutul de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot a fost înființat de 14 membri fondatori provenind din toată țara. Octavian Isăilă este deținătorul primei drone identificate oficial în România.

AGERPRES / (A, AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frățilă)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


CYBER SECURITY

  Știrile momentului

  Știri recente din Sci&Tech

  Cele mai citite din Sci&Tech

  Tu actualizezi lumea.

  Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

  Află mai multe