Specialiști în robotică și inteligență artificială: 44% dintre locurile de muncă ar putea fi automatizate, în următorii 10 ani

 •  Sci&Tech
958 afişări

Un procentaj de 44% din locurile de muncă actuale existente la nivel mondial ar putea fi automatizate în următorii 10 ani, ceea ce ar duce la intrarea într-o nouă etapă, a șomajului tehnologic, sunt de părere specialiștii în robotică și inteligență artificială.

49cfb034-6210-4b89-b881-1ca4885b671e

Sursa foto: thefuturehunters.com

Conform reprezentanților The Future Hunters, o companie de consultanță futuristă, care analizează tendințele globale pe termen lung, 'ritmul exponențial al inovațiilor tehnologice va duce la o 'templozie' (engleză 'templosion'), în care schimbări din ce în ce mai importante se vor produce la intervale de timp tot mai scurte', iar impactul acestui proces de accelerare și al transformării digitale va fi resimțit peste tot.

'Roboții sunt din ce în ce mai intens pregătiți să ajungă la dexteritatea și viteza de execuție umană, iar acest nou val de tehnologii revoluționare poate executa automat nu doar sarcinile manuale, ci și pe cele cognitive. În următorul deceniu, până la 44% din locurile de muncă actuale ar putea fi automatizate, ceea ce ar putea duce la o epocă a șomajului tehnologic, în care specialiștii IT și inginerii de software, practic, ne scot de pe piața muncii cu invențiile lor. Numărul total de locuri de muncă va fi într-o continuă și constantă scădere', consideră Erica Orange și Jared Weiner, vicepreședinte executiv, respectiv vicepreședinte al The Future Hunters.

În ciuda acestui trend, analiștii din piață anticipează faptul că, deși prezența fizică a oamenilor nu va mai fi necesară, în procesele tehnologice, mintea umană va putea fi folosită în moduri mult mai incitante, iar abilități precum capacitatea de relaționare, colaborare, empatie și sensibilitate culturală vor deveni moneda de schimb a viitorului.

'Realitatea virtuală (RV) este în continuare privită ca un produs de nișă, însă s-ar putea să ne apropiem de un punct de cotitură. Este posibil să ne apropiem tot mai mult de un timp al conștientizării: ești conștient, dar nu știi exact unde — în realitate sau într-un mediu virtual, sau poate o combinație între acestea. Pentru consumatori, cel mai mare neajuns ar putea fi confortul asociat înlăturării din lumea reală. Am definit RV ca păcălirea creierului, astfel încât aceasta să creadă că ne aflăm în altă parte — și facem altceva — în timp real. Asta înseamnă prezența, sentimentul că ești acolo unde RV vrea să te facă să crezi că te afli', susțin specialiștii.

În ceea ce privește tehnologia și proprietatea intelectuală, previziunile arată că multe corporații trebuie să-și revizuiască activitatea și modul de acțiune dacă vor să rămână durabile și competitive într-un mediu complet diferit.

'Chiar și cele mai vechi fabrici vor trebui să devină companii bazate pe tehnologie și proprietate intelectuală (PI). Inteligența artificială, internetul industrial, imprimarea 3D (și apoi 4D), big data, noi tehnologii energetice și de comunicații, robotica avansată, netul neuronal... acestea nu sunt lucruri care urmează să apară, ele sunt deja aici (...) Inova?iile și transformările ajung să aibă un ritm amețitor. Impactul masiv al acestei accelerări va fi resimțit în toate domeniile. Cei care vor reuși să își adapteze în mod constant modul de abordare și să rămână relevanți în aceste timpuri în continuă și rapidă schimbare, vor ajunge la vârf', menționează sursa citată.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


CYBER SECURITY

  Știrile momentului

  Știri recente din Sci&Tech

  Cele mai citite din Sci&Tech

  Tu actualizezi lumea.

  Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

  Află mai multe