COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 06:00 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cairo, 26 oct /Agerpres/ - Aproximativ 71% din suprafaţa planetei este acoperită cu apă, însă această apă este sărată. Îndepărtarea sării din apă nu este un proces uşor. Tehnologiile de desalinizare existente în prezent sunt costisitoare, necesitând o cantitate foarte mare de energie, este foarte greu să fie folosite de statele sărace. O echipă de cercetători de la Universitatea Alexandria din Egipt a reuşit însă să depăşească această problemă a consumului de energie, obţinând o metodă de filtrare simplă care este descrisă în ultimul număr al revistei Water Science and Technology, conform unui material publicat de Yahoo! News.

Cercetătorii egipteni au obţinut o membrană polimerică care poate desaliniza apă de mare cu o concentraţie excepţional de ridicată în sare, producând apă potabilă cu un procent de 99.7% SR (salt rejection) printr-un singur proces de prevaporizare prin purjare cu aer.

Odată filtrată prin intermediul acestei membrane polimerice inovative, apa este vaporizată prin încălzire, într-un al doilea pas de purificare. Vaporii de apă sunt apoi condensaţi şi colectaţi, rezultând apă potabilă. Această tehnologie oferă o metodă ieftină pentru a obţine apă potabilă din apă marină şi funcţionează chiar şi în cazul apei cu o mare concentraţie de sare aşa cum este cea din Marea Roşie.

În plus, această metodă poate fi folosită şi pentru a decontamina apele uzate şi este accesibilă chiar şi pentru ţările sărace.

'Prin folosirea prevaporizării (apei) se elimină nevoia de electricitate ce este folosită în procesele clasice de desalinizare, iar astfel costurile acestei tehnologii sunt reduse masiv", a declarat Ahmed El-Shafei, profesor specialist în inginerie de biosisteme de la Universitatea Alexandria.

Prevaporizarea este folosită încă din anii '90 pentru eliminarea solvenţilor organici din apa contaminată în urma proceselor industriale. Echipa egipteană doreşte să mărească producţia acestor membrane polimerice de desalinizare şi lucrează deja la o unitate de desalinizare pentru a testa această metodă la scară mare.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)


Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.