Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Milano, 29 iul - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Barbu, transmite: Ziua României la Expo Milano 2015, sărbătorită concomitent cu Ziua Imnului Naţional, a început, miercuri, în ritm de dansuri tradiţionale româneşti şi s-a încheiat pe tonurile Rapsodiei lui George Enescu.

Cei 26 de dansatori şi 11 instrumentişti ai ansamblului profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului", una dintre cele mai vechi formaţii de dansuri populare, au reuşit să atragă atenţia vizitatorilor atât prin strigăte şi paşi de dans, cât şi prin costumele şi portul tradiţional sibian, astfel că deschiderea oficială a manifestării a avut loc în prezenţa delegaţiei României, conduse de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a oficialilor italieni, dar şi a unui mare număr de persoane curioase să descopere tradiţiile româneşti.

După arborarea steagurilor României şi Italiei şi după intonarea imnurilor celor două ţări, Valeriu Zgonea, care a avut-o alături pe soţia sa, le-a vorbit în italiană celor prezenţi, spunându-le că românii sunt oameni norocoşi fiind binecuvântaţi de natură "cu tot ce şi-ar putea dori".

"Trăim într-o lume care dispune de foarte multă tehnologie, dar care astăzi se întoarce spre natură, ceea ce reprezintă un subiect important de discuţie dacă dorim să oferim viitoarelor generaţii, copiilor noştri, un mediu curat. Românii sunt foarte norocoşi fiindcă natura i-a binecuvântat cu tot ce şi-ar putea dori sau ar putea avea nevoie - coasta Mării Negre, Delta Dunării şi, totodată, munţii Carpaţi. Sunt sigur că vom fi capabili să conservăm într-un mod eficient bogăţia naturii şi a resurselor României", a spus Zgonea.

Acesta a susţinut, totodată, că expoziţiile universale reprezintă atât un prilej pentru manifestaţii de diplomaţie publică, accesibile publicului internaţional, cât şi un spaţiu în care România îşi poate prezenta potenţialul naţional şi "avantajele pe care le oferă pe toate planurile - de la agricultură, cultură, economie, până la gastronomie".

"Chiar dacă avem provocări de depăşit la nivel european, România are ambiţia, talentul, tehnologia şi, totodată, viziunea de a se promova în mod credibil pe piaţa europeană şi pe cea internaţională", a afirmat în discursul său preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zgonea a spus că Expo Milano reprezintă "un loc unde poţi să descoperi o gamă largă de idei, de soluţii pentru a trăi într-o lume sigură" şi că este de datoria factorilor decidenţi să creeze "cadrul corect pentru a produce, a procesa şi pentru a distribui hrana, cu respect faţă de natură şi faţă de echilibrul planetei". El şi-a încheiat luarea de cuvânt parafrazând cunoscuta expresie "Toate drumurile duc la Roma" prin afirmaţia "Toate ideile bune vin din Milano".

După deschiderea oficială a seriei de evenimente, delegaţia şi vizitatorii au fost conduşi în aceiaşi paşi de dans tradiţional românesc şi cu cântec folcloric din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, Banat şi Maramureş până la pavilionul României, construit în jurul sloganului "În armonie cu natura", pe o suprafaţă de 887 mp.

Aici, cei prezenţi au putut admira reinterpretarea arhitecturală a unei locuinţe româneşti tradiţionale din Delta Dunării, gândită de arhitecţii Radu Teacă şi Radu Petre Năstase astfel încât identitatea şi spiritualitatea poporului român, precum şi respectul pentru natură, să se împletească cu spiritul contemporan şi cu tehnologia modernă.

În casa românească de la Expo Milano - cu acoperiş în patru pante, cu pereţii din bârne rotunde şi sticlă, acoperită cu stuf - vizitatorii au putut admira picturi ale artiştilor Cristina Lefter, Lavinia Rotocol, Nelu Pascu şi Tudor Andrei Odangiu, dar şi imagini din ariile protejate şi filme despre tradiţiile româneşti, ce au rulat continuu pe panouri media. Vizitatorii au fost întâmpinaţi cu bucate tradiţionale, la etajul casei fiind construit un restaurant-grădină, înconjurat de un brâu de grâu pentru a aminti de tradiţia culturilor.

Cei dornici să rămână o clipă în plus în spiritul tradiţional românesc au avut ocazia să se delecteze, în faţa pavilionului României, cu un nou spectacol folcloric al ansamblului "Junii Sibiului", precum şi cu Concertul Trio Marius Vernescu.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a punctat faptul că expoziţiile de genul celei în desfăşurare la Milano sunt un bun prilej pentru discutarea oportunităţilor de investiţii şi pentru stimularea spiritului antreprenorial prin schimb de idei.

"Milano este un loc cu rezonanţă aparte pentru economia Italiei şi pentru ce are Italia de oferit lumii. Pentru mediul de afaceri, expoziţiile mondiale celebrează inovaţia, creativitatea, spiritul antreprenorial şi colaborarea transnaţională pentru consolidarea unui viitor mai prosper. Expoziţiile de acest fel sunt puse în slujba comerţului mondial şi a creării de prosperitate pentru cei care muncesc şi pentru cei care doresc să ducă produsele muncii dincolo de frontierele naţionale", a spus el în cadrul Forumul de afaceri şi investiţii.

Şi subiectul relaţiilor de prietenie consolidate, de-a lungul timpului, între România şi Italia a fost în atenţia participanţilor la Forum, secretarul de stat din MECT, Florin Vodiţă, afirmând că cele două ţări au, în opinia sa, un "destin comun şi complementar".

"Noi considerăm relaţia dintre România şi Italia una excepţională, dar din punctul meu de vedere această relaţie nu mai este excepţională. Excepţional este ceva ce priveşti undeva departe sau aproape, te bucuri, după care îţi vezi mai departe de viaţă. Relaţia noastră a devenit una naturală. Naturală înseamnă că permanent ai în jur familie, prieteni, lucrurile şi obiceiurile care îţi fac viaţa frumoasă. Această relaţie naturală a avut un început bun, bazat şi construit pe origini, istorie, cultură, afinităţi, interese comune. Apoi s-a dezvoltat într-o sinergie, într-o simbioză pe care am construit-o noi, în timp, cu răbdare, în aşa fel încât azi eu cred că România şi Italia au un destin comun şi complementar. Noi nu vom concura Italia la fotbal, aşa cum Italia nu ne va concura niciodată la gimnastică sau la tenis. Complementaritatea noastră ne asigură un instrument puternic de a merge mai departe împreună", a afirmat Vodiţă.

Nu în ultimul rând, Forumul a oferit şi prilejul pentru a fi aduse în atenţia participanţilor reuşitele României în materie de cercetare şi ştiinţă, astfel că preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius Ioan Piso, a subliniat implicarea României în 17 programe şi misiuni spaţiale.

"ROSA este o instituţie modernă, în prezent, cea mai puternică agenţie spaţială din Europa de Est. România este cea de-a doua fostă ţară socialistă, după Cehia, care a fost acceptată ca membru deplin în Agenţia Spaţială Europeană, unde Italia este membru fondator (...) Românii participă în prezent la 17 programe şi misiuni spaţiale. (...) Aceste proiecte importante creează condiţiile pentru realizarea implicaţiilor industriale. Industia naţională participă, în prezent, la realizarea noului tip de satelit de comunicaţie european, Neosat, care va fi operaţional în 2020. (...) Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti dezvoltă nanosateliţi, care sunt utilizaţi în special pentru zbor în formaţie şi comunicaţii intersatelitare. De asemenea, se ocupă de facilitarea unor activităţi umane în condiţii de microgravitaţie", a ţinut să precizeze Piso.

La rândul său, secretarul de stat din MDRAP, Cezar Soare, a dat asigurări că, după încheierea Expoziţiei de la Milano, pavilionul României îşi va găsi locul într-unul dintre sectoarele Bucureştiului, astfel încât şi cei care nu au reuşit să viziteze în Italia casa românească reinterpretată în viziune modernă, să o poată face în România.

"Acest pavilion va fi continuat în România. (...) S-a reuşit ca întreaga muncă românească de creaţie, pusă în slujba expunerii profesioniste a României la Milano să fie valorificată şi transpusă inclusiv acasă, în România, pentru că viaţa acestei construcţii nu se va încheia aici. Efortul creativ al celor care au muncit va fi instrumentat mai departe pentru că, la sfârşitul Expoziţiei din Milano, acestui pavilion i s-a găsit un loc într-unul dintre sectoarele Capitalei, unde nu numai bucureştenii, ci şi toţi românii, pot veni să se bucure de acest pavilion", a precizat acesta.

După încheierea Forumului, Ziua Naţională a României la Expo Milano 2015 a continuat cu un concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal şi cu participarea sopranei Anita Hartig.

Cei prezenţi la eveniment s-au putut bucura de cele trei dansuri ale lui Theodor Rogalski - "Joc din Ardeal","Gaida" şi "Hora din Muntenia", precum şi de lucrări muzicale ale compozitorilor Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Giachino Rossini, Pietro Mascagni, Charles Gounod, Gerenimo Gimenez, Leo Delibes, concertul fiind încheiat cu "Rapsodia" lui George Enescu.

Seria evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României la Expo Milano 2015 s-a finalizat cu un ultim spectacol folcloric al ansamblului "Junii Sibiului", directorul acestuia, Silvia Macrea, afirmând că este o onoare să poată reprezenta în cadrul Expoziţiei ce are România mai frumos - cultura tradiţională.

Expoziţia universală Expo Milano 2015 se desfăşoară, în perioada 1 mai - 31 octombrie, cu participarea a 145 de ţări şi trei organizaţi internaţionale, tema generală fiind "Hrănirea Planetei, Energie pentru Viaţă". AGERPRES/(A - editor: Cristina Tatu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.