COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70…90 km/h și pe arii restrânse de peste 100 km/h. in Zona de munte a județului Gorj , respectiv zona de munte a localităților, Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 14 iul /Agerpres/ - După nouă ani şi jumătate de călătorie în spaţiu, sonda New Horizons este la 'doar' câteva mii de kilometri de planeta pitică Pluto. Înaintea dezvăluirii primelor imagini luate în timpul istoricului survol, programat în 14 iulie, sonda spaţială a transmis imagini realizate în 10, 11 şi 12 iulie cu Pluto şi cel mai mare satelit al său, Charon, relatează marţi futura-sciences.com.

Cu câteva ore înainte de survolul prevăzut marţi, sonda New Horizons continuă să trimită imagini luate de telescopul Lorri (Long Range Reconnaissance Imager), pe măsură ce se apropie de Pluto. Este dezvăluită în sfârşit adevărata faţă a planetei pitice aflate dincolo de Neptun, în centura Kuiper. Imaginile prelucrate în ultimele zile arată aspectul planetei. 'Este ultima şi cea mai bună imagine a acestei feţe a lui Pluto pe care o putem vedea în următoarele decenii', a spus şeful misiunii, Alan Stern (Southwest Research Institute). Ele au fost luate la 5-4 milioane de kilometri distanţă, în 9 iulie. Cu o rotaţie de 6,4 zile a sistemului binar, faţa survolată în 14 iulie, la numai 12.500 de kilometri de suprafaţă, va fi cea opusă.

Echipa de planetologi care studiază cu prioritate datele transmise de sonda care se afla luni la aproape 50.000 de kilometri a depistat vineri detalii ale câtorva structuri geologice. 'Acum suntem destul de aproape ca să putem distinge geologia de pe Pluto', afirmă cercetătorul Curt Niebur. În privinţa regiunilor gri aflate deasupra formaţiunii întunecate numite +Balena+ care înconjoară ecuatorul, cercetătorul a adăugat că 'este o zonă de tranziţie unică, cu multe procese dinamice în interacţiune, care fac din ea un mediu deosebit de interesant din punct de vedere ştiinţific'.

'Printre structurile identificate deocamdată în această nouă imagine există poligoane şi o fâşie de teren complex care se întinde din estul în nord-estul planetei, pe o lungime de circa 1.600 de kilometri, o altă regiune complexă unde terenuri deschise la culoare se întâlnesc cu cele mai întunecate din +Balenă+. A meritat să aşteptăm nou ani şi jumătate, cât a durat călătoria sondei, ca să vedem planeta pitică Pluto', a spus Alan Stern.

Petele întunecate continuă să intrige oamenii de ştiinţă. 'Este ciudat că sunt distanţate atât de regulat; nu se poate spune încă dacă este vorba de platouri sau de câmpii sau dacă sunt variaţii de luminozitate pe o suprafaţă complet plană', adaugă Curt Niebur.

În imaginea luată în 11 iulie de New Horizons şi publicată în 12 iulie apar, potrivit echipei ştiinţifice, formaţiuni asemănătoare cu nişte faleze şi un crater de impact. La stânga globului cu diametrul de 2.300 de kilometri începe să se distingă marea pată albă din regiunea ce urmează să fie survolată de sondă marţi.

Au fost transmise şi imagini ale satelitului Charon. Ceea ce se ştie până acum este că acest 'tovarăş' al lui Pluto, de circa 1.200 de kilometri, prezintă mai multe cratere de impact, precum şi prăpastii şi crevase dintre care cea mai mare ar fi cât Marele Canion din SUA.

'New Horizons a transformat viziunea noastră asupra acestui corp ceresc îndepărtat dintr-o minge de gheaţă aproape fără relief într-o lume cu multe tipuri de activităţi geologice', subliniază William McKinnon, director ştiinţific adjunct al echipei de cercetători în geologie şi geofizică din cadrul misiunii. La fel ca în cazul Lunii, linii albe în jurul craterului aflat aproape de polul sud sugerează un posibil impact cu un obiect din centura Kuiper, destul de recent în istoria sistemului solar (una sau două miliarde de ani). Pata întunecată de circa 320 de kilometri situată la antipozi rămâne în schimb un mister. New Horizons va survola şi satelitul Charon în 14 iulie, urmând să ofere câteva elemente de răspuns în cursul săptămânilor viitoare.AGERPRES/(AS - autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.