COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 8 iul /Agerpres/ - În pofida apelor reci şi a vânturilor aspre, Marea Nordului se dovedeşte un mediu fertil pentru exploziile de fitoplancton, colonii de plante acvatice inferioare, vizibile în această fotografie publicată de NASA.

Masele în derivă de microorganisme vegetale care compun fitoplanctonul sunt mai abundente în perioada de sfârşit a primăverii şi început al verii datorită nivelului mai ridicat de substanţe nutritive din apă şi nivelurilor sporite de lumină solară. Vânturile puternice care brăzdează Marea Nordului, o mare cu adâncime relativ mică, duc la manifestarea unor curenţi verticali şi orizontali care aduc spre suprafaţă apele de adâncime, bogate în substanţe nutritive.

Această fotografie realizată la 11 iunie de instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe satelitul Aqua, aparţinând NASA, prezintă masa de fitoplancton care s-a format între Danemarca, Marea Britanie şi Germania.

Contraintuitiv, conform unor studii recente, procesul de formare a fitoplanctonului începe chiar din mijlocul iernii, când condiţiile de mediu par să fie cel mai puţin prielnice. Aceste studii indică faptul că furtunile din timpul iernii au o importanţă majoră pentru amestecarea apelor de adâncime care conţin numeroase substanţe nutritive. Abundenţa acestor substanţe nutritive duce la formarea fitoplanctonului la adâncime, unde este la adăpost de prădători. Odată cu venirea primăverii, fitoplanctonul începe să urce spre suprafaţă şi apar aceste veritabile explozii vizibile din satelit la suprafaţa mărilor şi oceanelor.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.