COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70…90 km/h și pe arii restrânse de peste 100 km/h. in Zona de munte a județului Gorj , respectiv zona de munte a localităților, Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 12 iun /Agerpres/ - Milioane de "dinami" se îmbină generând temperatura incredibil de mare a coronei solare, temperatură ce depăşeşte cu mult chiar şi temperatura de la suprafaţa Soarelui, conform unui nou studiu realizat de cercetători francezi, transmit AFP şi The Daily Mail.

Corona formează alături de cromosferă atmosfera solară - stratul de gaz ce înconjoară Soarele. Temperatura coronei poate fi de 200 de ori mai mare decât temperatura de la suprafaţa Soarelui. Astfel, dacă temperatura coronei poate depăşi 1 milion de grade Celsius, temperatura de la suprafaţa Soarelui este de aproximativ 5.500 de grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă se întreabă de mult ce poate explica această colosală şi oarecum contraintuitivă diferenţă de căldură între suprafaţa şi atmosfera solară. Trei cercetători francezi, doi de la Ecole Polytechnique şi unul de la Université Paris susţin că au descoperit cel puţin o parte din răspuns: temperaturile extrem de ridicate din corona solară au o legătură cu veritabila "pădure magnetică de mangrove" ascunsă imediat sub suprafaţa solară.

Cei trei au realizat această descoperire pe baza unui model computerizat care simulează activitatea coronei solare. "Toată lumea ştia că această energie vine de undeva de dedesubt şi este într-adevăr vorba de o energie colosală", a declarat coordonatorul studiului, Tahar Amari, de la Ecole Polytechnique. Ceea ce rămânea necunoscut era sursa acestei energii.

La suprafaţa Soarelui, în condiţii termice de peste 5.000 de grade Celsius, este atât de cald încât practic toată masa de gaz solară există sub formă de plasmă. Atunci când această plasmă se roteşte, se comportă ca un generator electric sau ca un dinam.

Conform simulării computerizate, dinamica plasmei solare generează câmpuri magnetice care depozitează energie. Conform lui Amari, pentru ca temperaturile să ajungă atât de ridicate în corona solară este nevoie de o energie de aproximativ 4.500 Waţi pe metru pătrat din suprafaţa Soarelui - condiţie reprodusă întocmai de simularea computerizată.

Pentru comparaţie în nucleul solar, locul unde se produce reacţia de fuziune nucleară care transformă atomii de hidrogen în atomi de heliu, mai grei, temperatura este de 15 milioane de grade Celsius.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.