COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului COD GALBEN: 29-05-2025 ora 18 Intre 18:40 si 21:00 se va semnala Local, intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Mehedinţi , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 17 apr /Agerpres/ - O exoplanetă gazoasă gigantică a fost descoperită prin intermediul Telescopului Spaţial Spitzer, aparţinând NASA şi a Telescopului OGLE Warsaw, de la Observatorul Las Campanas din Chile, la o distanţă de 13.000 de ani lumină de Pământ, fiind una dintre cele mai îndepărtate exoplanete descoperite vreodată, conform unui material publicat de Huffington Post.

Planeta nou descoperită a primit numele de catalog "OGLE-2014-BLG-0124Lb" şi are aproximativ jumătate din masa lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

"Pentru a vă face idee, majoritatea exoplanetelor pe care le-am descoperit se află de zece până la o sută de ori mai aproape decât OGLE-2014-BLG-0124", a susţinut Dr. Jennifer Yee, de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge, Masschusetts, coordonatoarea unui studiu în care este descrisă această descoperire.

Astronomii au descoperit această planetă profitând de fenomenul cunoscut drept efect de microlentilă gravitaţională, în care gravitaţia unei stele curbează traiectoria luminii emise de o altă stea aflată la o distanţă mai mare - ca un fel de lupă cosmică.

Dacă o planetă se află pe orbita stelei mai apropiate, poate provoca o mică fluctuaţie sub această lupă cosmică. Astronomii pot folosi aceste fluctuaţii pentru a calcula distanţa şi pentru a identifica o serie de caracteristici ale planetelor aflate la distanţe enorme, de ordinul zecilor de mii de ani lumină, aşa cum este OGLE-2014-BLG-0124Lb.

"Descoperirea planetei OGLE-2014-BLG-0124L este importantă pentru că este pentru prima oară când ((telescopul) Spitzer a fost folosit pentru a măsura paralaxa (unghi format de două drepte care ating centrul unui obiect cosmic, pornind una din centrul Pământului şi cealaltă din locul unde se află observatorul) unei planete vizibile printr-un efect de microlentilă gravitaţională", conform lui Yee.

Cu ajutorul efectului de microlentilă gravitaţională astronomii au identificat aproximativ 30 de exoplanete aflate pe orbitele unor stele din zona centrală a Căii Lactee, zonă în care se află stele foarte bătrâne şi nori de gaz şi praf cosmic.

Cea mai îndepărtată exoplanetă descoperită până în prezent se află la aproximativ 25.000 de ani lumină distanţă în zona centrală a galaxiei noastre. Deocamdată nu a fost descoperită nicio exoplanetă în afara galaxiei noastre, al cărei disc are diametrul de aproximativ 100.000 de ani lumină.

"Deocamdată de abia dacă putem spune că am explorat propria noastră vecinătate cosmică", a comentat şi Dr. Sebastiano Calchi Novati de la Institutul pentru Exoplanete din cadrul Caltech, Pasadena (California), co-autor al acestui studiu. "Acum putem folosi aceste lentile gravitaţionale singulare pentru a obţine date statistice cu privire la planete şi pentru a afla mai multe despre distribuirea lor în galaxie", a adăugat el.

Astronomii speră să înţeleagă mai bine modul în care sunt distribuite planetele în Calea Lactee, dar şi să adune suficient de multe informaţii despre cele mai îndepărtate planete pentru a le putea compara cu cele mai apropiate de Pământ. Până în prezent telescopul orbital Kepler a descoperit peste 1.000 de exoplanete mai apropiate de Pământ.

"Am vrea să aflăm dacă în zona centrală a galaxiei se formează planete în mod similar celui în care se formează aici, la periferia galactică, unde a fost descoperită majoritatea covârşitoare a planetelor", a susţinut un alt participant la studiu, Dr. Andrew Gould, profesor de matematică şi fizică la Universitatea de Stat din Ohio.

Telescopul Spitzer urmează să observe peste 120 de astfel de fenomene de microlentilă gravitaţională în cursul acestei veri, ceea ce ar putea duce la descoperirea unor exoplanete chiar şi mai îndepărtate.

Acest studiu este prezentat pe larg între paginile revistei The Astrophysical Journal.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.