Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

New York, 7 iun /Agerpres/ - Resveratrolul, o substanţă din compoziţia vinului roşu, întâlnită şi în ciocolata neagră, şi cunoscută pentru proprietăţile sale anti-îmbătrânire, are şi efecte benefice pentru memorie, conform unui nou studiu, informează LiveScience.

Într-un studiu realizat pe adulţi supraponderali, cei care au primit suplimente alimentare de resveratrol timp de 6 luni au demonstrat o mai bună memorie de scurtă durată decât subiecţii care au primit un placebo. De asemenea, subiecţii care au primit suplimente cu această substanţă au manifestat mai multe conexiuni sinaptice în regiunile cerebrale cu rol în memorie şi au înregistrat şi o capacitate metabolică crescută de a descompune zaharurile.

Acest studiu, prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Journal of Neuroscience, este primul care demonstrează existenţa unei legături între acest compus din vinul roşu şi cogniţie la adulţii supraponderali, conform lui Veronica Witte, neurolog la Charité - Universitätsmedizin din Berlin.

"Din punct de vedere clinic, descoperirea noastră indică faptul că un supliment regulat de resveratrol oferit persoanelor în vârstă poate proteja funcţiile cognitive, o ipoteză ce trebuie acum verificată şi în nişte studii clinice la scară mare", a declarat Witte pentru Live Science.

În afară de vinul roşu şi de ciocolata neagră, printre sursele naturale de resveratrol se mai numără strugurii roşii, alunele şi coacăzele. Medicii sunt de părere că acest compus reproduce efectele unei diete hipocalorice asupra organismului.

În noul studiu, Witte şi colegii ei au testat 46 de voluntari supraponderali dar sănătoşi. Există o serie de studii care indică faptul că resveratrolul are efecte mai pronunţate în cazul persoanelor supraponderale.

Jumătate dintre subiecţi au primit câte un supliment zilnic de 200 miligrame de resveratrol timp de 6 luni, iar cealaltă jumătate a primit un placebo. Nici cercetătorii şi nici subiecţii nu au ştiut cine primeşte produsul placebo, pentru o mai mare acurateţe a rezultatelor.

Înainte de începerea experimentului, dar şi după cele 6 luni, participanţii au fost supuşi unor teste de memorie, li s-au prelevat mostre de sânge şi au făcut examene fRMN (rezonanţă magnetică funcţională).

Rezultatul a fost că acei subiecţi care au primit suplimentul au înregistrat rezultate mai bune la testul de memorie, amintindu-şi mai multe cuvinte de pe o listă cu 30 de cuvinte pe care au văzut-o în prealabil, cu 30 de minute mai devreme. Examenul fRMN a identificat, de asemenea, o creştere a proceselor sinaptice în hipocampus, iar analiza de sânge a indicat un nivel mai scăzut al zaharurilor în organism.

Aceste rezultate sugerează şi că există o legătură între metabolismul zaharurilor şi memorie.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.