New York, 16 mai /Agerpres/ - Marea Pată Roşie a planetei Jupiter, cea mai puternică furtună din întregul nostru sistem solar, a ajuns la cel mai mic diametru observat până în prezent, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu încă sigur care sunt cauzele acestei micşorări, conform SPACE.com.
Cele mai noi imagini ale furtunii surprinse prin intermediul telescopului spaţial Hubble indică faptul că diametrul acesteia a scăzut la 16.496 de kilometri, mai puţin de jumătate din diametrul pe care-l avea această furtună la sfârşitul secolului XIX. La un moment dat astronomii susţineau că trei planete Pământ ar încăpea în această furtună, dar în prezent nu mai încape decât o singură planetă de dimensiunea Pământului.
În plus, conform astronomilor, reducerea acestei furtuni este accelerată. Observaţiile făcute de astronomi amatori în cursul anului 2012 indicau că diametrul acestei furtuni se reduce cu 933 de kilometri pe an.
Deocamdată nimeni nu ştie cu exactitate care sunt cauzele acestei reduceri.
"O posibilitate ar fi ca un fenomen necunoscut care se produce în atmosfera planetei să aibă ca efect slăbirea furtunii", conform unui comunicat dat publicităţii de astronomii din echipa telescopului Hubble.
Această furtună din atmosfera lui Jupiter a fost observată încă din secolul XVII, dar astronomii nu au descoperit că furtuna îşi pierde din intensitate şi se micşorează până la începutul secolului XX. Marea pată avea un diametru estimat la 41.038 de kilometri la sfârşitul secolului XIX. Un secol mai târziu, sondele Voyager 1 şi 2, care au survolat gigantica planetă gazoasă (1979), au identificat un diametru mai mic, de doar 23.336 de kilometri.
Telescopul Hubble a urmărit procesul de micşorare a furtunii încă de la instalarea sa pe orbită în anii '90. O imagine obţinută în 1995 indica un diametru de 20.953 km, iar până în 2009 a scăzut la 17.912 km.
"În cele mai noi observaţii se poate vedea cum nişte turbulenţe atmosferice foarte mici pătrund în furtună", susţine Amy Simon de la Centrul Spaţial Goddard, aparţinând NASA. "Noi am lansat ipoteza că aceste mici turbulenţe ar putea fi răspunzătoare de modificările accelerate suferite de furtună, influenţând dinamica internă şi energia Marii Pete Roşii", a mai adăugat ea.
O altă mare furtună din sistemul nostru solar a dispărut complet în ultimele decade. Marea Pată Întunecată, furtuna surprinsă de sonda Voyager 2 în atmosfera planetei Neptun, cu ocazia unui survol din 1989, dispăruse deja complet până în 1994, anul în care telescopul Hubble a fost orientat asupra acestei planete.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.