Modifică dimensiunea fontului:
Washington, 13 mai /Agerpres/ - Topirea gheţarilor din vestul Antarcticii, gheţari care conţin suficientă apă pentru a provoca o creştere a nivelului oceanului planetar cu cel puţin 1 metru, s-a accelerat sub efectul procesului de încălzire globală şi pare deja ireversibilă, în conformitate cu două studii publicate luni, informează AFP.
Unul dintre studii se concentrează asupra numeroaselor date adunate în 40 de ani de observaţii ale gheţarilor antarctici, observaţii care indică faptul că retragerea gheţurilor în Marea lui Amundsen, în vestul Antarcticii, "a atins punctul de la care a devenit ireversibilă", explică Eric Rignot, glaciolog la Universitatea California de la Irvine şi la NASA, coordonatorul acestui studiu publicat de revista Geophysical Research Letters.
Topirea a şase dintre cei mai mari gheţari din această regiune, Pine Island, Thwaites, Haynes, Smith, Pope şi Kohler, contribuie deja semnificativ la creşterea nivelului apei oceanului planetar, pierzând anual o masă de gheaţă aproximativ egală cu întreaga banchiză a Groenlandei.
Aceşti gheţari conţin suficientă apă pentru a creşte nivelul oceanului planetar cu 1,2 metri şi se topesc într-un ritm mai accelerat decât cel prevăzut de climatologi. Acest lucru, conform lui Eric Rignot, necesită revizuirea în creştere a estimărilor publicate de Grupul de experţi interguvernamentali cu privire la evoluţia climei (IPCC). IPCC estima în 2007 că nivelul oceanului planetar ar putea creşte cu 18 până la 59 de centimetri până în anul 2100.
"Aceşti gheţari vor contribui major la creşterea nivelului oceanelor în cursul deceniilor şi secolelor care vor urma", conform lui Rignot.
"Topirea maselor de gheaţă din această parte a Antarcticii pare deja ireversibilă. Faptul că această reducere a masei gheţarilor se produce în mod simultan pe o zonă vastă ne face să credem că acest fenomen are o singură cauză: o încălzire a apei oceanului în care pluteşte o parte a acestei mase de gheaţă", a mai adăugat el.
Cel de-al doilea studiu, publicat de revista americană Science, se concentrează asupra gheţarului Thwaites, cel mai masiv din Antarctica occidentală, întinzându-se pe 120 de kilometri.
Cercetătorii au realizat hărţi de detaliu şi au introdus datele adunate într-un program de simulare computerizată. Ei au ajuns la concluzia că acest gheţar este deja în curs de dezintegrare.
Gheţarul Thwaites va dispărea probabil cu totul peste câteva secole, fapt care va duce la o creştere cu 60 de centimetri a nivelului oceanului planetar.
"Există numeroase ipoteze cu privire la stabilitatea acestor gheţari, iar foarte mulţi oameni de ştiinţă suspectează o accelerare a topirii", susţine Ian Joughin, glaciolog de la Universitatea din Washington şi unul dintre autorii acestui studiu.
"Acest studiu oferă o estimare a ratei de topire a gheţarilor. Simulările computerizate indică o accelerare a topirii în viitorul apropiat", mai explică glaciologul.
Conform acestei simulări, gheţarul Thwaites ar putea să dispară complet într-un interval de timp între 200 de ani şi 1.000 de ani, dar scenariul cel mai probabil indică topirea sa peste 200 până la 500 de ani.
"Toate simulările noastre indică faptul că procesul de topire a acestui gheţar va duce la o creştere a nivelului oceanului planetar cu aproximativ 1 milimetru pe an, timp de 200 de ani", conform lui Joughin.
Topografia gheţarului Thwaites a fost realizată de NASA în cadrul programului 'IceBridge', care foloseşte măsurătorile realizate prin satelit pentru a măsura nivelul gheţii şi pentru a determina nivelul procesului de topire la suprafaţa sa.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.