Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a declarat, joi, că este nevoie să se reglementeze măsura contribuţiei personale pentru a aduce "transparenţă şi predictibilitate" şi pentru a stimula inclusiv creşterea competiţiei în sistemul medical.
 


"Măsura contribuţiei personale. (...) Ce este contribuţia personală este un element care trebuie clarificat. Contribuţia personală este diferenţa dintre tariful decontat din Fondul naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi tariful perceput de un furnizor privat pentru rezolvarea unui caz de spitalizare. (...) De ce este nevoie să se reglementeze acest subiect? Pentru a aduce transparenţă şi predictibilitate în modul în care sunt percepute aceste sume", a afirmat Adrian Gheorghe.

El arătat că prin reglementări se intenţionează transparentizarea tarifelor pentru serviciile medicale astfel încât să fie foarte clar cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul.

"Şi în acest moment un asigurat se poate trata în sistemul privat şi i se poate deconta de către CNAS din fond. Contribuţia personală nu aduce o noutate în sensul introducerii acestei posibilităţi. Ea există. Diferenţa este că în acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus faţă de acest tarif. Asta înseamnă că nu se întâmplă pe căi legale perceperea acestor sume deoarece trebuie să recunoaştem - şi spun asta foarte răspicat - tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor. (...) Măsurile prevăzute pentru introducerea contribuţiei personale au rolul de a elimina această zonă gri şi de face transparent cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de vârstă", a spus reprezentantul CNAS.

El a explicat că, în ceea ce priveşte contribuţia personală, sunt prevăzute trei măsuri "esenţiale" care urmează să fie aprobare foarte curând.

"Care sunt aceste trei măsuri: consimţământul exprimat în scris de către asigurat sau reprezentantul legal al acestuia, în funcţie de caz, privind furnizarea serviciilor spitaliceşti medicale şi nemedicale de care urmează să beneficieze. Doi - devizul estimativ care i se va înmâna asiguratului înainte de furnizarea serviciului în care i se va detalia lista costurilor la care să se aştepte, iar acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare. (...) Al treilea instrument este decontul eliberat la externare care va cuprinde din nou detaliat tariful suportat din fond precum şi pe categorii de costuri celelalte costuri suportate prin contribuţie personală în afara fondului. (...) Această reglementare reprezintă încă un pas pentru a materializa principiul 'banii urmează pacientul' şi din nou pentru a aduce mai multă transparenţă şi predictibilitate decât avem acum. (...) Considerăm că un astfel de proiect poate stimula inclusiv creşterea competiţiei cu beneficii pentru asigurat", a explicat Adrian Gheorghe. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Gabriela Badea)

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Ioana Mihăilă afirmă că au fost distribuite 87.000 de teste antigen rapide pentru testarea în farmacii

 

VIDEO Mihăilă: În PNRR sunt 150 milioane euro în ajutorul spitalelor pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale

 

VIDEO Adrian Gheorghe (CNAS), despre proiectul privind paturile din spitale: Nu va da nimeni paturi nimănui

 

VIDEO Ioana Mihăilă: Agenţia Naţională pentru Investiţiile în Infrastructura de Sănătate va gestiona spitale cu impact teritorial major

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.