COD GALBEN: 04-05-2025 Intre 08:00 si 14:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni seara că bolnavii de coronavirus nu sunt internaţi obligatoriu în orice spital, dar că persoanele cu urgenţe trebuie tratate şi pentru acestea, indiferent dacă există sau nu testul pentru COVID-19.
"O să mă refer la ordinul prin care am stabilit că pacienţii nu pot să rămână în UPU şi că trebuie să fie internaţi chiar dacă nu au testarea pentru COVID infirmată sau confimată. Am făcut unele reacţii şi vreau să clarific ordinul. (...) Articolul 2, alin. 2 spune: 'Pacienţii prevăzuţi la alin. 1, pentru care este necesară spitalizarea, sunt internaţi în secţiile spitalului unde s-au prezentat - asta e prima variantă - în secţiile celorlalte spitale de specialitate conform prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1091 pe 2006 (...) - a doua variantă - sau în spitale nominalizate de Direcţiile de Sănătate Publică - a treia variantă - care pot să fie şi spitalele de suport pentru COVID care sunt anunţate de Ministerul Sănătăţii. Deci, nimeni nu a zis că bolnavul se internează obligatoriu în spitalul respectiv, dar o soluţie pentru bolnav trebuie să fie găsită, iar bolnavul, dacă este în stare critică, trebuie să fie tratat. Şi aici vorbim de exemplu de cazuri de traumă care sunt suspicionate să aibă şi COVID. Nu pot să aştepte trauma să fie tratată până se termină testul pentru COVID", a declarat Arafat într-o conferinţă de presă la MAI.
El a adăugat că nu este vorba despre o internare forţată a bolnavilor de coronavirus.
"Deci nu este vorba despre o internare forţată a bolnavului COVID pozitiv în orice spital. Este o forţare pentru a se lua decizii potrivit stării pacientului pentru a-i salva viaţa. Aici vorbim de urgenţe", a precizat şeful DSU.
Oficialul MAI s-a referit totodată şi la situaţia ambulatoriilor din spitalele publice.
"Am înţeles că mai multe ambulatorii în spitalele publice au fost închise total. Mă refer la ordinul care a stabilit sistarea activităţii elective - se referă acolo la cazurile care pot fi amânate. Dacă sunt cazuri care trebuie să fie tratate, trebuie să se schimbe pansamente, trebuie să se scoată suturi, acest lucru poate fi programat şi ordinul lasă această libertate medicului de serviciu. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, imagine: MAI, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
Arafat: 2.109 persoane - confirmate cu COVID-19; aproape 600 sunt în Suceava
Ministrul de Interne: Am decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe
UPDATE Ordonanţa Militară nr. 5: Prelungirea suspendării zborurilor spre şi dinspre Spania şi Italia
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.