

COD GALBEN: 02-05-2025 Intre 05:10 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h. in Județul Tulcea , Zona de litoral a județului Tulcea , respectiv zona localităților;
Radioterapia este un tratament loco-regional al cancerului având un scop curativ sau unul paliativ, afirmă dr. Vlad Ştefănel, medic primar Radioterapie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila''.
El subliniază că fiecare tratament de radioterapie are la bază analiza complexă a cazului iar, în spitalul în care îşi desfăşoară activitatea, echipa de medici specialişti din cadrul Centrului de Boli Oncologice se întruneşte săptămânal, în cadrul conferinţelor Comisiei Oncologice (Tumor Board), pentru a lua decizii cât mai bune asupra fiecărui caz în parte.
''Se decid metodele terapeutice utile (chirurgie, radioterapie, tratamente sistemice etc) şi ordinea în care ele vor fi folosite (inclusiv asocierile terapeutice concomitente - radiochimioterapia concomintentă, de exemplu). Din fericire, tehnica medicală de ultimă generaţie din cadrul centrului precum şi pregătirea medicală a personalului nostru fac posibilă tratarea prin radioterapie a majorităţii tumorilor canceroase. Etapa iniţiala este de stabilire a indicaţiei de radioterapie, precum şi scopul acesteia (curativ sau paliativ). După stabilirea indicaţiei de iradiere urmează pregătirea planului de tratament computerizat. Tratamentul este împărţit pe durata a câteva săptămâni, timp în care îngrijirea personală şi sprijinul psihologic şi emoţional nu trebuie să fie neglijate'', detaliază medicul.
*** Radioterapia externă
Radioterapia externă este administrată cu ajutorul unui aparat de ultimă generaţie, numit accelerator liniar, explică dr.Vlad Ştefănel.
''Aparatul va administra doza de radiaţie stabilită pentru şedinţa respectivă. Aplicarea tratamentului de radioterapie este lipsit de durere. Echipamentele moderne fac posibilă administrarea iradierii terapeutice fără ca pacientul să simtă ceva deosebit în sala de tratament. Pe toată durată şedinţei de radioterapie, pacientul nu vede fasciculele emise de acceleratorul liniar, va observa doar mişcările capului aparatului deplasându-se în jurul său. Medicul radioterapeut va informa pacientul, înainte de debutul tratamentului, despre durata acestuia, în funcţie de scopul pe care îl urmăreşte (curativ sau paliativ). În general, tratamentul se aplică în şedinţe zilnice, de 5 ori pe săptămână, pe durata a patru până la şapte săptămâni (tratamente curative) sau una până la două săptămâni (tratamente paliative). Fiecare şedinţă de radioterapie poate dura între zece şi cincisprezece minute'', arată dr. Vlad Ştefănel.
Cele mai frecvente tumori iradiate sunt: cancerul de sân, cancerul de prostată, cancere ale capului şi gâtului, cancerul esofagian, cancerul rectal, cancerul pulmonar, cancerele de col şi corp uterin, tumori cerebrale, limfoame maligne, cancere de stomac, tumori testiculare, cancere anale, cancere de vezică urinară, cancere vaginale, cancere vulvare, tumori ale ţesuturilor moi, metastaze cerebrale, metastaze diverse (osoase, ale ţesuturilor moi), mai spune medicul specialist.
''Radiaţiile ionizante (fasciculele de fotoni sau de particule) au rolul de a distruge celulele canceroase care formează tumora. Ca urmare a efectuării iradierii, celulele tumorale mor sau devin incapabile să crească şi să se multiplice, iar tumora se micşorează sau, uneori, dispare în totalitate. Doza totală de radiaţii (necesară pentru a trata tumora cu scopul stabilit) este, de obicei, împărţită în doze zilnice pentru a permite ţesuturilor normale din regiunea iradiată să se refacă după fiecare şedinţă de tratament. Radioterapia poate fi folosită ca singură formă de tratament sau împreună cu chimoterapia, terapia hormonală sau chirurgia'', adaugă dr. Vlad Ştefănel.
În funcţie de caz, poate fi folosită radioterapia externă (teleterapia), realizată cu ajutorul unor aparate speciale - acceleratoare lineare, echipamente cu Cobalt sau aparate cu raze X. Radioterapia internă (brahiterapia) se realizează cu ajutorul unor materiale radioactive introduse în vecinătatea, în interiorul tumorii sau în organul cavitar care conţine tumora maligna (ex: uterul în cancerele de col uterin).
Rolul radioterapiei este curativ sau paliativ.
''Radioterapia curativă este iradierea care este folosită în cazurile în care se urmăreşte vindecarea bolii sau controlul ei pe o perioadă lungă de timp. Se poate folosi ca tratament exclusiv sau împreună cu chirurgia şi tratamentele sistemice (ex: chimioterapia) într-o abordare multimodală. Dacă este folosită înaintea chirurgiei, scopul iradierii este de a micşora tumora şi a o face operabilă. Dacă este folosită după intervenţia chirurgicală, (iradierea adjuvantă) are scopul de a distruge rămăşiţele microscopice ale cancerului care pot rămâne în zona operată şi care ar putea determina apariţia unei recidive locale. Radioterapia paliativă are rolul de a asigura pacientului o calitate a vieţii cât mai bună. Acest lucru se realizează prin micşorarea volumului tumoral, încercând astfel să înlăture cât mai mult din simptomele datorate cancerului, cum ar fi sângerarea sau durerea locală cauzată de cancer'', arată medicul.
În ceea ce priveşte efectele secundare ale radioterapiei, dr Ştefănel spune că acestea sunt determinate de afectarea ţesuturilor sănătoase aflate în vecinătatea volumului tumoral tratat.
''Deşi tratamentele moderne reduc la minim afectarea organelor din jurul tumorii, în general există şi efecte nedorite, secundare, ale terapiei, în funcţie de zona în care se aplică iradierea. În general, pacienţii pot resimţi oboseală sau lipsă de energie spre sfârşitul tratamentului şi puţin după terminarea acestuia (zile până la câteva săptămâni). Oboseala este frecvent întâlnită şi durează o perioadă variabilă de timp. Pacienţii sunt încurajaţi să se odihnească ori de câte ori este necesar. Piele iritată - pe durata radioterapiei, în special spre finalul tratamentului, pielea în zona iradiată va deveni mai roşie, similar unei arsuri solare minore. Chiar şi după sfârşitul tratamentului, pielea va continua să se menţină mai iritată pentru încă 1-2 săptămâni. În timp, pielea îşi va recăpăta culoarea normală'', explică medicul, adăugând că alte efecte pot fi greaţa, urinarea frecventă, inflamarea gurii şi a gâtului, căderea părului.
Referindu-se la dieta pe durata tratamentului cu radioterapie, el arată că este important ca pacientul să consume cât mai multe lichide zilnic, să mănânce în mod regulat şi cât mai sănătos.
''În anumite tipuri de iradiere, medicul radioterapeut poate indica o dietă specială pentru diminuarea efectelor secundare. Se va evita expunerea tegumentului iradiat la razele solare, atât în timpul cât şi imediat după terminarea tratamentului (în următoarele săptămâni). Se poate proteja tegumentul cu loţiuni cu factor de protecţie mare. Se va evita aplicarea de parfumuri şi deodorant cu alcool în zona tratată'', conchide dr. Vlad Ştefănel. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Tatu, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: (c) www.scumc.ro
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.