Raed Arafat a vizitat două mari spitale din Ramallah, ai căror directori au studiat în România

 •  Sănătate
475 afişări

Trimisul special al AGERPRES, Dana Purgaru, transmite: Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctor Raed Arafat, însoțit de șeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Țîrlea, au vizitat, joi seară și vineri dimineață, două centre medicale din Ramallah, ai căror directori au studiat în România.

b3c4592a-0c1d-4186-9802-896c0b7809bc

Delegația formată din oficiali români și palestinieni a vizitat, joi seară, Istishari Arab Hospital din Ramallah, spital privat construit în urmă cu doi ani și dedicat pacienților care beneficiază de asigurări private și persoanelor din domeniul apărării.

Reprezentanții spitalului au prezentat delegației româno-palestiniene secțiile spitalului, inclusiv centrul de recoltare de sânge și neonatologie, dar și policlinica și secția de primiri urgențe. Directorului unității medicale, cu circa 340 de paturi și peste 400 de angajați, s-a declarat mândru să primească o astfel de vizită și a mărturisit, în limba română, că a studiat în România în anii '80, dar s-a întors în Palestina pentru a profesa. La rândul său, dr. Raed Arafat s-a arătat impresionat de dotările Istishari Arab Hospital.

Vineri dimineață, delegația română însoțită de ministrul Sănătății din Palestina, doctor Jawad Awaad, și de alți oficiali s-a deplasat la Palestine Medical Center, principalul spital de stat din Ramallah, care este de fapt un centru medical de mari dimensiuni, ce cuprinde cinci spitale cu diferite specializări. Și directorul acestei instituții a declarat, tot în limba română, că a studiat în România și a ales să profeseze în Palestina. De asemenea, acesta a precizat că unul dintre cei șase medici din Palestina instruiți în România, la Târgu Mureș, timp de șase luni în medicina de urgență conduce în prezent departamentul de urgențe al spitalului din Ramallah.

Delegația româno-palestiniană a vizitat mai multe secții ale complexului medical din cadrul căruia cel mai nou spital a fost construit în urmă cu șapte ani, iar cel mai vechi a fost ridicat în anii '50. Aici sunt tratate de la urgențe medicale la nou-născuți și traume, până la transplanturi renale și intervenții chirurgicale de scolioză. De asemenea, se realizează intervenții chirurgicale cardiace pediatrice, la copii de la o zi până la 10 ani.

''Noi suntem mereu în urgență'', a subliniat ministrul Sănătății din Palestina, în cadrul întrevederii dintre delegația româno-palestiniană și conducerea complexului medical. În acest context, ministrul a considerat oportună găsirea unor modalități de colaborare în vederea specializării medicilor în medicina de urgență pe baza experienței personalului medical din România. Inițiativa a fost susținută de directorul complexului medical din Ramallah care a precizat că, după părerea sa, "departamentul de urgență este fața spitalului, iar dacă acesta e foarte bun înseamnă că spitalul este foarte bun''. Astfel, ambele părți și-au manifestat disponibilitatea pentru organizarea de cursuri de scurtă durată (între una și trei luni) de instruire în medicina de urgență pentru medici din Palestina, conduse de specialiști români, în viitorul apropiat urmând să fie încheiată o astfel de colaborare.

Totodată s-a discutat despre încheierea unui parteneriat și pentru un program de training al medicilor palestinieni de către specialiști români în domeniul transplantului parțial și total de ficat în condițiile în care există multe solicitări în acest sens și există și donatori, în special în contextul în care donarea de organe începe să fie sprijinită și din punct de vedere religios. În plus, partea palestiniană s-a arătat interesată și de colaborarea cu medici români în domeniul oncologiei, cancerul fiind o problemă din ce în ce mai apăsătoare în Palestina.

Vizitele au avut loc cu ocazia desfășurării celui de-al doilea Congres medical internațional palestiniano-român organizat de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Palestinieni din România (AMFPR) în colaborare cu Ministerul Sănătății din Palestina, Ambasada Statului Palestina și Departamentul de Situații de Urgență (DSU) din România, sub egida președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

La congresul medical care se desfășoară joi și vineri în sala Asociației Semiluna Roșie din Al-Bireh participă peste circa două sute de medici din România și Palestina de diferite specialități, alături de oficialități române și palestiniene.

Primul Congres medical palestiniano-român cu participare internațională organizat de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Palestinieni din România a avut loc în București, între 9 și 11 aprilie 2014.

AGERPRES/(AS — editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe