Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 nov /Agerpres/ - Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Asociaţiei Române de Reproducere Umană Asistată, a evidenţiat, vineri, că infertilitatea este subtratată şi subdiagnosticată în România, iar consilierul de stat Diana Loreta Păun a atras atenţia asupra faptului că rata natalităţii în România este una dintre cele mai scăzute în rândul statelor membre ale UE.

"Infertilitatea este subtratată şi subdiagnosticată în România. Nu există un interes major, stimulat de nimeni, pentru a susţine diagnosticul rapid şi rezolvarea rapidă. În plus, din păcate, percepţia multor colegi, pe care am încercat să o schimbăm în aceşti ultimi doi ani, este că 'nu întotdeauna avem nevoie de ART (tehnică de reproducere asistată) şi că femeia mai poate aştepta, mai poate să ia câte o bulinuţă, o vitamină, o brânca ursului sau altceva'. Deci, sunt percepţii pe care trebuie să le schimbăm şi trebuie să înţelegem cu toţii că fiecare an care trece în infertilitatea femeii este dramatic şi că lucrurile nu se rezolvă. Dimpotrivă, se agravează, pe măsură ce trece vârsta. Practic, ştim cu toţii că noi suferim o iarnă demografică puternică, cu naşteri puţine, cu o populaţie care îmbătrâneşte rapid", a declarat Radu Vlădăreanu, în cadrul conferinţei "Politici publice privind infertilitatea: răspunsul României", găzduită, vineri, de Senatul României.

El a menţionat că la nivel naţional există 20 de clinici specializate (opt în Bucureşti), în marea lor majoritate private, dar că nu există date exacte despre numărul real de cicluri de fertilizare in vitro care se realizează în ţara noastră.

Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, a declarat că începând cu anul 1990 populaţia României a înregistrat o rată de creştere negativă, estimându-se că se va ajunge la 18,2 milioane de locuitori în 2025. Ea a adăugat că motivele vizează atât emigrarea masivă, cât şi scăderea natalităţii, cumulate cu o menţinere a mortalităţii generale la un nivel ridicat. Totodată, rata fertilităţii a înregistrat în România o scădere: de la 2,2 naşteri la o femeie, în 1989, la 1,2 în 2015, în contextul în care media la nivelul UE este de 1,6.

"Populaţia tânără, din păcate, a înregistrat o scădere semnificativă în toată această perioadă, iar populaţia vârstnică, de peste 65 de ani, o creştere a ponderii, până în anul 2060 estimându-se că procentul acestei categorii de vârstă se va dubla de la 15% la 30%. Rata natalităţii este una dintre cele mai scăzute în rândul statelor membre ale UE, în România înregistrându-se 8,8 naşteri la mia de locuitori, comparativ cu o medie a UE în jur de 10. Scăderea acestei rate are la bază schimbarea stilului de viaţă şi a comportamentului tinerilor în ceea ce priveşte întemeierea unei familii, pentru că aceştia prioritizează consolidarea carierei, cumpărarea unei locuinţe, călătoriile, vârsta la care îşi întemeiază o familie înregistrând o creştere în România, asociată apriori şi cu o creştere a diverselor afecţiuni privind infertilitatea", a menţionat Diana Loreta Păun.

Europarlamentarul Norica Nicolai a arătat că obiectivul conferinţei este stabilirea unui grup de lucru între Ministerul Sănătăţii şi societăţile medicale implicate. Ea a mai arătat că, în timp ce în ţările europene cu sisteme de sănătate performante se lucrează la strategii pe termen scurt şi mediu de sprijinire a cuplurilor infertile care îşi doresc să aibă copii, în România "accesul la informaţie şi tratament este limitat", în ciuda faptului că există un corp medical pregătit să facă faţă acestui tip de afecţiune. Europarlamentarul a mai apreciat că România nu este o ţară săracă, ci una care "trebuie să îşi gestioneze mai bine resursele", deoarece "investiţia în viitor este cea mai importantă".

"Această discuţie trebuie deschisă nu pentru că este un subiect comod, simplu, plăcut, ci pentru că este un subiect despre care vorbim mai mult pe la colţuri, cu teamă, jenă, dar care este sub ochii noştri. Este un subiect greu, complex, dar el există şi este mai frecvent decât am crede. Avem 25 de milioane de cetăţeni europeni atinşi de diverse afecţiuni ce provoacă infertilitate, iar studiile arată că la fiecare şase cupluri în această lume cel puţin unul se confruntă cu o formă de infertilitate", a precizat ea. AGERPRES/ (A - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.