Al doilea Congres medical palestiniano-român desfășurat la Ramallah, marcat de succese, dar și de ''piedici"

 •  Sănătate
2910 afişări

Trimisul special al AGERPRES, Dana Purgaru, transmite: Circa 200 de medici din România și Palestina de diferite specialități, alături de oficialități române și palestiniene, au participat joi și vineri, la Ramallah, la a doua ediție a Congresului medical internațional palestiniano-român, care a avut tema ''Managementul medical în diferite specialități''. Reuniunea, în cadrul căreia au avut loc discuții și prezentări despre noutăți în diagnostic și tratament în diverse boli, a fost considerată un succces de participanți, de organizatori și de oficialii prezenți, însă a fost marcată de absența unei părți importante a delegației care nu a putut intra în Palestina.

d5232977-5508-4131-acf4-e62e57bc3cb4

Organizat de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Palestinieni din România (AMFPR) în colaborare cu Ministerul Sănătății din Palestina, Ambasada Statului Palestina, Oficiului de Reprezentare al României în Palestina și Departamentul de Situații de Urgență (DSU) din România, sub egida președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, evenimentul a beneficiat de prezența doctorului Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și a domnului Cătălin-Mihai Țîrlea, șeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina.

Lucrările congresului s-au desfășurat într-o atmosferă călduroasă, de prietenie, marcată de revederea, în unele cazuri chiar și după 30 de ani, a unor foști absolvenți ai facultăților de medicină din România ale căror drumuri s-au despărțit, unii dintre ei alegând să rămână în România, alții să se întoarcă în Palestina. Însă bucuria a fost umbrită de absența a peste o sută de medici care nu au putut intra în Palestina, printre care președintele AMFPR, Saba Nahedd, și unul dintre membrii Comitetului asociației, Ahed Al Katib.

Cu toate acestea, Saba Nahedd a comunicat în direct prin telefon cu participanții la Congres și a povestit situația sa și a altor peste o sută de persoane din Gaza, Iordania și România care nu au putut lua parte la eveniment fiindu-le interzisă trecerea în Palestina.

''Împreună cu doctor Ahed Al Katib formăm un exemplu de suferință a cetățenilor din Palestina. Adică un doctor care este cetățean palestinian și are și cetățenie română nu poate să intre în țară la el, nici ca român, nici ca palestinian, deși ceilalți colegi din România au intrat cu ușurință. (Este vorba de) Aproximativ 56 de persoane din Gaza și aproape 25 de palestinieni din România care trebuiau să vină la Congres. Au trecut doar trei doctori din Gaza, din Palestina, și un singur doctor din România. Pe lângă aceștia au fost specialiști și din Iordania (care nu au putut intra), în total o sută și ceva de persoane'', a declarat Saba Nahedd pentru Agerpres.

Potrivit declarațiilor sale, refuzul de a li se permite intrarea în Cisiordania nu a avut un motiv anume. ''Motivul este simplu, nu ne-au dat voie și gata'', a spus el, precizând că toți cei vizați erau medici, dintre care unii, inclusiv el, trebuiau să susțină prezentări la Congres. ''Eu aveam prima prezentare din cadrul Congresului, în legătură cu o procedură medicală inedită pentru prolapsul uterin, o tehnică nouă în România, iar prezentarea mea se referea și la cele 113 cazuri în care am aplicat această intervenție brevetată de Uniunea Europeană și de America'', a explicat medicul.

În pofida faptului că nu a putut fi prezent la întrunirea de la Ramallah, pentru Saba Nahedd ''congresul a fost un mare succes'', un eveniment ''de înaltă ținută''. ''Eu l-am urmărit și pot să spun faptul că l-am condus de la distanță, cu ajutorul colegilor, prietenilor, pe care îi avem acolo, români și arabi. Prin telefon i-am felicitat pe toți, și partea română, și partea palestiniană, pentru succesul de a participa la acest Congres'', a declarat președintele AMFPR pentru Agerpres.

''Am făcut pași imenși înainte. În afară de ce s-a întâmplat aici pe linie științifică (la Congres — n.r.), eu am avut plăcerea și onoarea să cunosc câteva servicii de urgență cu care, cu siguranță, pe linie medicală și de protecție civilă vom continua colaborarea'', a declarat dr. Raed Arafat la ceremonia de închidere a Congresului.

Oficialul român i-a felicitat pe participanți pentru rezultate și a adresat mulțumiri șefului Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Țîrlea, pentru efortul de organizare și sprijinul major pe care l-a acordat și urmează să îl acorde în continuare, pentru că ''toată această colaborare va trece prin Reprezentanța noastră''.

La rândul său, Cătălin-Mihai Țîrlea a declarat că meritul pentru Congres aparține în mare parte Ministerului Sănătății din Palestina, căruia i-a mulțumit în numele Guvernului român pentru că a găzduit această întâlnire între medici români și palestinieni. Totodată, Țîrlea a mulțumit președinției Palestinei pentru găzduire, dar și dr. Raed Arafat. ''Este un exemplu de prietenie și solidaritate care trebuie continuat și trebuie să nu uităm că acest pământ l-a dat pe omul care în România a fondat sistemul de urgență românesc, dr. Raed Arafat'', a punctat diplomatul.

Potrivit reprezentanților AMFPR, următoarea ediție a Congresului medical palestiniano-român ar putea fi organizată în Iași, în 2018, aceasta fiind urmată de o altă ediție, în 2019, în Palestina.

Primul Congres medical palestiniano-român cu participare internațională organizat de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Palestinieni din România a avut loc în București, între 9 și 11 aprilie 2014.

AGERPRES/(AS — editor: Mariana Ionescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe