Florentina Ioniță-Radu: Spitalul Militar Central are un destin prestabilit - de a fi un reper al societății românești

 •  Sănătate
483 afişări

Spitalul Militar Central are un destin prestabilit - acela de a fi un reper al societății românești, "un creuzet în care se amestecă sufletele și se cristalizează cea mai pură formă a științei", arată comandantul unității medicale, general de brigadă medic dr. Florentina Ioniță-Radu, în mesajul transmis la împlinirea a 186 de ani de la înființarea instituției medicale.

2680c702-6ff7-43ac-a493-32dd1fbb3d26

Sursa foto: Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila" / www.scumc.ro

"Aniversarea a 186 ani de la emiterea decretului de înființare a Spitalului Militar Central de către spătarul Alexandru Ghica este un moment de bucurie care se cuvine a fi împărtășit cu tot ceea ce numim, astăzi, generic, societate românească modernă, pentru că această instituție medicală a fost în permanență racordată cu tot ceea ce a presupus frământare și evoluție, cultură și progres. De aici au plecat izvoare de tradiție, de la oameni cu viziune, determinare, profesionalism și excelență academică. Judecând din perspectivă personală, ca om care m-am definit și m-am format în acest locaș dătător de viață și speranță, pot spune că Spitalul Militar Central are un destin prestabilit — acela de a fi un reper al societății românești, un creuzet în care se amestecă sufletele și se cristalizează cea mai pură formă a științei, dispusă perfect pe o structură caracterială aleasă, definită prin spirit ager, onoare, patriotism și fermitate, prin respectarea Jurământului lui Hipocrate și, mai ales, a celui față de țară și poporul său", afirmă medicul.

Potrivit acesteia, viitorul, în Spitalul Militar Central, presupune atât realizarea și reabilitarea integrală a infrastructurilor critice din cadrul procesului de asistență medicală de înaltă performanță, cât, mai ales, construcția unui nou corp de clădire cu 12 etaje, dotat cu heliport și realizat în concordanță cu cele mai moderne criterii și standarde, aplicate în cazul clinicilor de prestigiu din străinătate, în care se va integra un ansamblu complex de blocuri chirurgicale și o nouă Unitate de Primire Urgențe, redimensionate și structurate conform adresabilității din ce în ce mai crescute.

"Vechile pavilioane, unele dintre ele monumente istorice, vor fi renovate și redistribuite unor secții care abordează patologia cronică (ex. Dermatologie, Oncologie, Radioterapie, Psihiatrie, Pneumoftiziologie sau Bolile Infecțioase) sau vor căpăta altă destinație, cum este cea de acordare de îngrijiri paliative și geriatrie, dată fiind nevoia unor servicii medicale și pentru acest segment de populație sau de învățământ", susține comandantul.

Florentina Ioniță-Radu afirmă că proiectul de modernizare mai presupune și construcția a încă două clădiri noi — un centru pentru recuperarea neurologică, neuromotorie și post-traumatică pentru militarii răniți în teatrele de operații, centru care să asigure toate condițiile pentru desfășurarea, la înalte standarde, a tuturor programelor aplicate în domeniu, și o bancă de țesuturi și organe care să susțină programul național de transplant și care să asigure dezvoltarea capabilității de cercetare științifică.

"În memoria înaintașilor, este o datorie de onoare pentru noi toți să repunem în drepturi ceea ce pentru unii nu înseamnă, poate, prea mult, dar pentru noi înseamnă totul — cinstirea celor care ne-au fost mentori și depășirea performanțelor lor, iar asta nu se poate realiza fără a acorda atenția cuvenită infrastructurii materiale (aparatură și tehnică de ultimă generație), susținerea performanței și excelenței în formarea tinerelor cadre, prin punerea la dispoziție a tuturor condițiilor de învățare a manevrelor medico-chirurgicale. Nu aș vrea să închei înainte de a aduce un omagiu tuturor celor care ne-au deschis drumul către prezentul zilei de astăzi și a transmite un îndemn atât către generațiile care sunt deja aici, cât și celor care vor veni: nu vă limitați numai la ce simțiți, fiți puternici și determinați să depășiți orice provocare, asumați-vă și trăiți sub deviza 'Tradiție, Încredere, Profesionalism', pentru a putea duce, mai departe, crezul și simbolurile medicinei militare!", a fost mesajul acesteia.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe