COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 02:00 si 05:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 7 aug /Agerpres/ - Singurătatea şi izolarea socială pot fi mai dăunătoare sănătăţii publice decât obezitatea, iar impactul negativ al acestora pare să fie din ce în ce mai mare şi să se accentueze în viitor, conform unui studiu prezentat la cea de-a 125-a convenţie anuală a American Psychological Association (APA), informează Science Daily.

A fi conectat din punct de vedere social cu alte persoane reprezintă o nevoie umană fundamentală - crucială atât pentru bunăstarea personală, cât şi pentru supravieţuire, a declarat Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie în cadrul Brigham Young University. Aceasta a amintit că în situaţii extreme sugarii aflaţi în îngrijire şi cărora le lipseşte contactul uman nu reuşesc să supravieţuiască, iar izolarea socială sau traiul în singurătate au fost utilizate ca forme de pedeapsă.

Un procent în creştere al populaţiei americane se confruntă în prezent cu izolarea, a mai spus Holt-Lunstad. Se estimează că circa 42,6 milioane de adulţi cu vârste de peste 45 de ani din Statele Unite suferă de singurătate cronică, potrivit Studiului Singurătăţii realizat de AARP, fosta American Association of Retired Persons (Asociaţia Americană a Persoanelor Pensionare).

În plus, cel mai recent recensământ din Statele Unite arată că peste un sfert din populaţie trăieşte singură, peste o jumătate din populaţie este formată din persoane necăsătorite. De asemenea, de la precedentul recensământ, rata căsătoriilor şi numărul de copii dintr-o gospodărie a scăzut. Aceste tendinţe sugerează că americanii devin din ce în ce mai puţin conectaţi din punct de vedere social şi se confruntă din ce în ce mai mult cu singurătatea, a precizat Holt-Lunstad.

Pentru a ilustra influenţa izolării sociale şi a singurătăţii asupra riscului de deces prematur, Holt-Lunstad a prezentat date din cadrul a două meta-analize. Prima a analizat 148 de cercetări în care au fost implicaţi peste 300.000 de participanţi şi a descoperit că o mai bună conexiune socială a condus la scăderea cu 50% a riscului de deces prematur.

A doua cercetare, în cadrul căreia au fost analizate 70 de studii efectuate pe mai bine de 3,4 milioane de persoane, în special din America de Nord, dar şi din Europa, Asia şi Australia, a investigat rolul pe care izolarea socială, singurătatea sau traiul de unul singur l-ar avea asupra mortalităţii. Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste trei situaţii aveau un impact semnificativ şi totodată similar asupra riscului de deces prematur, cel puţin egal cu efectul altor factori de risc recunoscuţi, precum obezitatea.

Aceasta este o dovadă clară că izolarea socială şi singurătatea cresc în mod semnificativ riscul de deces prematur, iar magnitudinea acestui risc o depăşeşte pe cea a majorităţii principalilor indicatori de sănătate, a adăugat Holt-Lunstad. "În condiţiile îmbătrânirii populaţiei, se aşteaptă ca impactul asupra sănătăţii publice să crească. Multe state ale lumii sugerează că în prezent ne confruntăm cu o epidemie de singurătate. Provocarea este aceea de a afla ce e de făcut în această privinţă, a mai spus ea.

Holt-Lunstad consideră că este important să se acorde prioritate cercetării şi identificării de resurse pentru a face faţă acestei ameninţări la adresa sănătăţii publice. Spre exemplu, în opinia sa, trebuie pus un accent mai mare pe formarea deprinderilor sociale în şcoli, iar medicii ar trebui să includă interconexiunile sociale în controalele medicale. În plus, oamenii ar trebui să se pregătească din punct de vedere social pentru ieşirea la pensie în condiţiile în care se ştie că multe dintre relaţiile de prietenie au legătură cu locul de muncă, a mai notat experta adăugând că planificatorii de infrastructură ar trebui să se asigure că includ spaţii dedicate interacţiunilor sociale care încurajează relaţiile interpersonale, precum centre reacreaţionale şi grădini publice.

Cea de-a 125-a convenţie anuală a American Psychological Association a avut loc între 3 şi 6 august, la Washington.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.