Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 iun /Agerpres/ - Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a făcut un apel miercuri la locuitorii Capitalei să doneze sânge.

"Situaţia donatorilor este aceeaşi, nu am reuşit să creştem numărul donatorilor de sânge aşa cum ne-am fi dorit, să ajungem la media europeană, care este de 6%, dar noi sperăm ca, încet-încet, să-i facem pe oameni să vină să doneze sânge prin campaniile de promovare pe care le avem, pentru că este foarte mare nevoie de sânge. În special, bucureştenilor aş vrea să le adresez acest mesaj pentru că în Bucureşti sunt 60 de spitale care solicită sânge de la noi. Practic, cererea de sânge este foarte mare", a spus Doina Goşa, care a fost prezentă în Piaţa Universităţii, unde are loc o campanie de donare, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

"Facem faţă cererii spitalelor cu ajutorul centrelor de transfuzii din jurul Bucureştiului, care ne sprijină de câte ori avem nevoie. Cei mai mari consumatori de sânge sunt la Institutul Clinic Fundeni, acolo este transplantul de ficat, este transplantul medular, tot la Fundeni este şi oncologia, pentru că niciun tratament de cancer nu se face fără suport transfuzional, şi după aceea spitalele de urgenţă, mai avem şi trei spitale mari de copii unde vin cu copii din toată ţara", a explicat Goşa.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti a subliniat că este foarte simplu să devii donator, toate persoanele sănătoase care doresc acest lucru trebuie se prezinte la un centru de transfuzii cu un act de identitate.

Cei care donează sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni o intervenţie chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

"În zilele libere nu primim nicio pungă de sânge, însă spitalele au aceeaşi cerere pentru că pacienţii nu au vacanţă.
Eu consider că oamenii ar trebui să fie motivaţi în primul rând de grija că ei pot să ajute la nevoie un om şi să o facă. Ce poate să fie mai frumos decât tu, ca om, să salvezi un alt om. Nu este mai gravă în ţară situaţia, pentru că în ţară şi cererea este mai mică, întrucât toate cazurile grave, accidentele majore care se întâmplă pe şosele sunt aduse în centrele universitare sau în Bucureşti", a completat Doina Goşa.

Ea a transmis şi un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. "Obiectivul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge, dar, mai ales, de-ai sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, în afară de aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi. Este modul nostru unic de a reaminti lumii despre cei care aleg să doneze sânge pentru a ajuta bolnavii să supravieţuiască", a spus Goşa.

Campania cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a început, miercuri dimineaţă, în Piaţa Universităţii, unde voluntarii sunt aşteptaţi la Centrul Mobil de Donare de Sânge până la ora 14,00.

Zeci de voluntari au venit miercuri în Piaţa Universităţii. La ora 11,00, mai multe persoane au format o picătură de sânge, ţinând în mâini cartoane roşii, şi au intonat "Imnul vieţii".

Tot în Piaţa Universităţii a avut loc şi o simulare de acordare a primului ajutor în cazul unui cutremur puternic. AGERPRES/(AS - autor: Carmen Velicu, editor: Claudia Stănescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.