COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Londra, 23 ian /Agerpres/ - Alimentele bogate în amidon preparate la temperaturi foarte înalte pentru o perioadă lungă de timp, precum cartofii prăjiţi intens, pot creşte riscul de cancer în cazul persoanelor care le consumă în mod frecvent, au anunţat luni oamenii de ştiinţă britanici din cadrul unei agenţii guvernamentale, informează Reuters.

Potrivit Agenţiei guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA), o substanţă numită acrilamidă, produsă atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite, fripte sau coapte pentru o perioadă îndelungată la temperaturi foarte înalte, poate creşte riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat în urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentanţii Agenţiei.

Într-o declaraţie care a stârnit critici din partea unor experţi independenţi, FSA susţine că pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui să gătească alimentele bogate în amidon la temperaturi scăzute şi să le mănânce atunci când acestea au o tentă aurie, nu maronie. "Părerea generală în rândul cercetătorilor este că acrilamida are potenţial cancerigen în cazul oamenilor", se arată în declaraţie. "Ca regulă generală, trebuie vizată o culoare aurie sau mai deschisă în timpul coacerii, prăjirii sau frigerii alimentelor bogate în amidon, precum cartofii, rădăcinoasele şi pâinea", precizează FSA, potrivit sursei citate.

Alţi experţi susţin, însă, că există o serie de factori cu un mai mare potenţial cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool şi obezitatea, iar consumatorii ar trebui să îşi concentreze atenţia în primul rând asupra lor. "În urma studiilor efectuate pe animale s-a observat că acrilamida are potenţialul de a interacţiona cu ADN-ul din celulele noastre, aşadar poate fi asociată cu cancerul", susţine organizaţia Cancer Research UK într-un răspuns emis după anunţul FSA. "Însă, în urma cercetărilor efectuate pe oameni, dovezile arată că, în cazul majorităţii tipurilor de cancer, nu există o asociere între acrilamidă şi riscul de cancer", precizează aceasta.

Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), clasifică acrilamida drept "un potenţial factor cancerigen uman" punând această substanţă în aceeaşi categorie de risc ca şi utilizarea steroizilor anabolizanţi, consumul de carne roşie şi de băuturi foarte fierbinţi, dar şi meseria de lucrător în saloanele de coafură.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.