Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 2 dec /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prezent vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti pentru a dona sânge, a atras atenţia asupra faptului că acesta îşi desfăşoară activitatea într-o clădire cu risc seismic, anunţând totodată că au fost făcute demersuri pentru realizarea unei noi construcţii.
"În Bucureşti, să avem centru de transfuzii într-o clădire cu risc seismic, care de fapt e un fost bloc de locuinţe, asta e complet inacceptabil. (...) Nu ştiu de ce nu s-a făcut nimic atâţia ani, dar cu siguranţă lucrul acesta trebuie să se schimbe. Dacă - Doamne fereşte! - vine un cutremur în Bucureşti, nu se poate ca Centrul de Transfuzii să fie într-o clădire cu risc seismic. (...) Avem deja selectat un loc. Terenul va fi transferat prin hotărâre de guvern de la Institutul "Hociotă" către Centrul de Transfuzii şi va trebui construit un nou centru de transfuzii în Bucureşti", a precizat el.
Ministrul a adăugat că, după transferul terenului, construcţia va putea fi realizată de către stat, dar că există şi o a doua opţiune, care constă într-o colaborare cu o fundaţie sau organizaţie care să realizeze clădirea respectivă din bani privaţi, urmând să o doneze ulterior statului.
Vlad Voiculescu a declarat că a dorit să doneze sânge, deoarece e important ca fiecare dintre cei care au o stare de sănătate adecvată să facă acest lucru o dată pe an. El a adăugat că pentru a încuraja creşterea numărului de donatori ar fi necesară şi o modificare a programului de lucru de la Centrul de Transfuzie.
"Ca de obicei, măsurile ţin de oameni, de cum sunt plătiţi, de programul de lucru. În cazul acesta specific, programul trebuie prelungit. Trebuie să poţi să vii să donezi sânge şi după-amiaza mai târziu. (...) Este o ordonanţă de urgenţă... dar avem acea restricţie legală despre care s-a tot vorbit: şase luni înainte de alegeri nu poţi schimba chestiuni care ţin de salarizare, de cheltuieli de personal. Dar o să facem asta imediat după alegeri. Modul în care gestionăm sângele trebuie să fie o prioritate pentru orice guvern", a spus el.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Goşa, a declarat la rândul ei că numărul donatorilor de sânge nu este suficient pentru a asigura necesarul din spitale. În prezent, 1,7% dintre români sunt donatori de sânge.
"În Bucureşti asigurăm 50-60% din necesarul de sânge, cu greu, şi cu ajutorul centrelor limitrofe. În special, pacienţii care au operaţii programate suferă pentru că ei sunt amânaţi, uneori şi două-trei săptămâni de la donare, având în vedere că nu e sânge şi trebuie să asigurăm urgenţele", a mai spus ea.
Doina Goşa a apreciat că, pentru a încuraja donarea de sânge, ar trebui realizate campanii periodice. În ce priveşte necesitatea realizării unui sediu nou pentru Centrul de Transfuzie, ea a declarat că actuala clădire este una veche, improprie activităţii.
"Nu permite circuite funcţionale. Ţevile se sparg şi peste tot sunt inundaţii. Am încercat să renovăm centrul, dar acum nici nu se mai cunoaşte că a fost renovat. E o clădire cu probleme", a explicat ea. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.