Medicii de familie susțin că actele adiționale propuse de CNAS pentru luna iulie sunt nelegale

 •  Sănătate
695 afişări

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) susțin că actele adiționale propuse de CNAS a fi încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie sunt nelegale.

5a34e163-8048-4c40-ab6a-10fecca43d97

"Prin adresa trimisă de CNAS cu nr. P4775/23.06.2016 suntem puși în situația creată artificial și fără sens juridic să încheiem un act adițional la un contract care își încetează aplicabilitatea. Vechiul Contract-cadru este valabil până la 30 iunie, iar noul Contract-cadru este valabil de la 1 iulie. Soluția legală în acest moment este ca noul Contract-cadru să devină valabil de la 1 august, iar vechiul Contract-cadru să mai fie prelungit cu o lună, până la 31 iulie. Astfel, modalitatea de contractare pe care, din păcate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate reușește din nou să o administreze defectuos nu poate fi la nesfârșit acceptată de furnizorii de servicii medicale pentru că este lipsită de transparență, iar termenele de adoptare a Hotărârilor de Guvern care reglementează Contractele-cadru sunt distorsionate și niciodată corelate logic cu normele lor de aplicare", susțin medicii de familie într-un comunicat remis presei.

Potrivit celor două asociații profesionale, sistemul electronic de înregistrare și evidență a asiguraților și serviciilor se blochează constant și "bulversează" munca personalului medical, fără nicio sancțiune impusă caselor de asigurări.

"Platforma de raportare a serviciilor medicale a fost deja auditată, sunt depuse încă din 2013 la Corpul de control al prim-ministrului rezultatele auditului, care reflectă grave erori de creare și implementare a sistemelor de rapoarte, propunându-se cercetarea de către DNA a speței", susțin medicii.

Asociațiile reclamă faptul că CNAS a preluat spre analiză foarte puține dintre recomandările lor.

SNMF și FNMPF precizează că vor depune spre atenția prim-ministrului, în calitate de semnatar al Hotărârii de Guvern 432/2016, o plângere prealabilă în baza legii contenciosului administrativ privind nerespectarea transparenței decizionale de către CNAS, iar la Casele județene de asigurări se vor înregistra de către reprezentanții locali ai medicilor de familie notificări cu privire la nelegalitatea actelor adiționale încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Citiți mai mult:

CASMB începe din 4 iulie procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe