CMR: 232 de medici reclamați în anul 2015; 23 sancționați

 •  Sănătate
1225 afişări

Un număr de 232 de medici au fost reclamați la colegiile medicilor din țară în anul 2015, iar 23 au fost sancționați, numărul fiind în scădere față de 2014 - 33 de sancțiuni în urma a 192 de plângeri.

a1c2f558-b040-455a-8e67-b0cb99b78625

Potrivit raportului de activitate a CMR pe anul 2015, dintre cei 23 de sancționați 11 au primit mustrare, opt — avertisment, iar câte doi — vot de blam și interdicția de a exercita profesia sau alte activități medicale.

113 cauze au rămas nesancționate, iar în șapte s-a retrimis dosarul la colegiul teritorial pentru adoptarea unei decizii conform prevederilor legale. În 11 cauze a fost respinsă contestația, iar în câte o cauză a fost retrasă contestația, respinsă ca nemotivată, respectiv anulată decizia adoptată de Comisia de disciplină a colegiului medicilor județean.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a pledat, joi, în deschiderea adunării generale a organizației pentru încredere reciprocă între medic și pacient.

"Consider că ar trebui să focalizăm acțiunile breslei asupra medicinii de încredere. Apreciez că relația dintre medic și pacient trebuie să câștige influență și franchețe. Pacientul nu trebuie să interpreteze relația cu doctorul său într-un mod simplist. Medicul nu este o persoană este o instituție. Instituția medicului nu este una rece și impersonală ca alte instituții — mergi la doctor pentru că îl creditezi cu competență și credibilitate", a spus Gheorghe Borcean.

Consilierul de stat Diana Loreta Păun a susținut că are loc o degradare continuă a statutului medicului, punctând că este nevoie de o repoziționare a acestei profesii pe scara valorilor sociale.

"Redarea demnității profesiei medicale presupune în egală măsură salarizare și condiții de muncă adecvate, oportunități de dezvoltare profesională și respect", a spus consilierul de stat.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, invitat la eveniment, a afirmat că sunt momente în care medicii trebuie să-și recapete încrederea.

"Acest corp medical care rezistă în condiții dificile și îngrijește o națiune, uneori cu mari probleme, trebuie să regăsească acel moment în care să își recapete demnitatea, integritatea, dar nu formal, declarativ, ci în fapt", a spus ministrul.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres