Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 19 nov /Agerpres/ - Numărul pacienţilor care apelează la medicina complementară şi alternativă creşte anual cu aproximativ 10-12%, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă Corneliu Moldovan, preşedinte al Societăţii Române de Acupunctură.

"După statisticile pe care le am, în fiecare an creşte numărul pacienţilor care apelează la medicina complementară şi alternativă cam cu 10-12% pe ţară", a spus profesorul doctor.

El a precizat că, personal, are zilnic la institut între 50 şi 75 de pacienţi, la care se adaugă şi cei din mediul privat.

"Sunt medic specialist oncolog, mă ocup şi de oncologie integrativă care apelează la mijloacele medicinei complementare şi alternative, sunt specialist în laser-terapie şi practic laser-terapia şi în acupunctură. Mă ocup de biofizica fenomenelor care au loc în toate disciplinele medicinei complementare şi alternative", a menţionat medicul.

Potrivit acestuia, la Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă "Prof. dr. Florin Brătilă" sunt trataţi într-un an aproximativ 14.000 de pacienţi cu o patologie diversă.

"Pacienţii ar trebui să vină la noi încă de la primele manifestări funcţionale, nu în cazul în care nu se mai poate face nimic prin nicio altă terapie medicală. Avem succese şi în astfel de cazuri. Terapia durerii, terapia bolilor funcţionale medicale: ulcerul, dischinezia biliară, diverse colici abdominale, renale, etc. Toată patologia durerii, patologia efectelor secundare ale diferitelor accidente vasculare cum ar fi parezele, paraliziile etc. Sunt multe boli care ţin de medicina internă care pot fi tratate", a afirmat profesorul doctor.

El a explicat că principala motivaţie a pacienţilor care apelează la medicina complementară şi alternativă este adresabilitatea mai uşoară, contactul nemijlocit cu medicul practicant.

"Este vorba de o relaţie mai specială decât în medicina alopată care în acest moment este extrem de tehnicizată, care îndepărtează pacientul de prezenţa medicului. Medicina complementară, alternativă este o medicină holistică care se adresează individului văzut ca întreg, cu relaţiile lui familiale, cu relaţiile sociale, cu psihicul lui, cu problemele pe care le are în viaţa de zi cu zi, nu numai problemele medicale. Atunci această apropiere holistică, această empatizare cu pacientul îl determină să vină, aş spune, ca la un psihoterapeut sau ca la un preot să-şi pună, în primul rând, încrederea în mâinile lui. Încrederea este lucrul cel mai important în acest tip de medicină", a explicat preşedintele Societăţii Române de Acupunctură.

Potrivit acestuia, pacienţii pot veni la Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă "Prof. dr. Florin Brătilă" fie direct cu plata taxelor pentru serviciile medicale, care sunt "modice" faţă de alte unităţi, fie cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

El a menţionat că la nivelul ţării sunt în jur de 5.000 de absolvenţi de medicină complementară şi alternativă, iar dintre aceştia aproximativ 65% practică în mod curent.

"Este singurul centru din ţară. Încep să se organizeze cabinete medicale atât private, cât şi la nivelul unor spitale în medicina complementară. Institutul naţional este cel mai mare centru de profil din Europa de Sud-Est. Legea care există a medicinei complementare şi alternative nu are norme de aplicare. Încercăm să impunem aceste norme de aplicare să fie funcţionale ca legea să fie funcţională, deoarece există nenumăraţi specialişti care practică în afara acestei legi. În Europa, numai Elveţia are o lege organică de organizare a medicinei complementare", a precizat profesorul doctor. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.