GALA OAMENII TIMPULUI INTERVIU/Norina Consuela Forna: Performanța înseamnă profesionalism dus până la rang de sacrificiu

 •  Sănătate
1097 afişări

Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ''Gr.T.Popa'' din Iași, a primit în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment care s-a desfășurat sâmbătă seara pe scena Naționalului ieșean, premiul la categoria "Sănătate", pentru implicarea și activitatea dedicată proiectelor europene.

da736386-68ae-454a-a19a-6a68aea93ddd

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Având o impresionantă experiență în domeniul medicinii dentare și managementului universitar, Norinei Consuela Forna i se datorează crearea a trei Centre de Excelență, care au fost înființate cu ajutorul unor proiecte europene: "Centrul de Formare Specialiști și Resurse în Reabilitare Orală", "Centrul de Simulare și Asistare 3D în Reabilitarea Generală și Oro-Maxilo-Facială" și "Centrul de Imagistică Medicală prin Tehnologii de Realitate Virtuală și Augmentată". Un alt proiect lansat de Facultatea de Medicină Dentară este cel de "Consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinei generale și dentare".

Parafrazându-l pe Tudor Mușatescu, Norina Consuela Forna afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, după primirea premiului Oamenii Timpului, că "odată cu vremea trebuie să mergi în pas, nu la pas".

AGERPRES: Ați înființat o Bază de învățământ stomatologic și datorită proiectelor dumneavoastră studenții de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași au posibilitatea să dobândească experiență profesională prin intermediul unui sistem de simulare asistată 3D și al unui robot ce permite nu doar învățarea primilor pași în medicina dentară, ci și executarea unor intervenții complicate, precum implanturile dentare.

Norina Consuela Forna: În ideea pornirii și dezvoltării unei școli care să fie înscrisă la standarde europene, a unei facultăți care să aibă un făgaș ascendent recunoscut în țară și străinătate, în 2007 am realizat un nou concept, o reamplasare a unor discipline de terapie, respectiv protetică, într-un circuit european bazat pe sistemele cele mai moderne de lucru atât pe zona academică, cât și pe cea de asistență medicală recunoscută la nivel internațional. Astfel s-au pus bazele unei facultăți moderne. Pe această structură, acest centru pilot a însemnat îmbogățirea prin dotări și echipamente de vârf, care să o poată trasa pe cele mai înalte vârfuri ale medicinei dentare. În acest context, europenizarea facultății a fost evidentă, la fel ca și certificatul final pe care studentul îl primește, care este recunoscut la nivel internațional.

AGERPRES: Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF ''Gr.T.Popa'' din Iași este apreciată la nivel național și internațional, drept dovadă numărul mare de studenți care aplică — peste 1.000.

Norina Consuela Forna: Consider că este bine așezată pe o poziție privilegiată având în vedere prioritățile noastre — cunoașterea și recunoașterea la nivel internațional. În cadrul Facultății de Medicină Dentară avem și un master internațional, în limbile franceză și engleză, de implantologie. Va deschide o poartă largă practicienilor din străinătate. Asta înseamnă medici străini specializați la Iași. Medicina Dentară din Iași și din România este în egală măsură la același nivel cu medicina dentară internațională, în unele privințe, cum ar fi echipamentul, chiar depășind-o.

AGERPRES: Sunteți singura persoană din România căreia statul francez i-a conferit, în 2012, înalta distincție "Palmes Academiques". Este echivalentul în medicină a "Palmes D'Or".

Norina Consuela Forna: Este cel mai înalt titlu oferit de Ministerul Învățământului din Franța. Pentru mine este o aureolă a preocupărilor pe care le am la nivel internațional, fie că este vorba de activitatea din spațiul academic sau cercetării. Această distincție nu se acordă doar pentru o singură activitate. Nu o singură activitate te reprezintă. În condițiile în care ai o răspândire și o acoperire foarte largă, dar în același timp meritorie, în tot ceea ce faci primești suprema distincție a acestui stat.

AGERPRES: Sunteți membru al Academiei Pierre Fauchard (SUA), membru al Academiei Americane de Implantologie, Membru al Academiei Naționale de Chirurgie din Franța, membru al Colegiului Regal de Chirurgie din Anglia. Vă aflați la conducerea unor mari asociații și instituții medicale din întreaga lume — dețineți funcția de președinte al Societății Internaționale de Reabilitare Generală și Oro-Maxilo-Facială Forum Odontologicum, vicepreședinte al boardului Confederației Decanilor Facultăților de Medicină Dentară de Origine Total sau Parțial Franceză, Ambasador Circle International Congress of Oral Implantologists (SUA). Este greu pentru un medic român să se specializeze în străinătate?

Norina Consuela Forna: Era foarte greu. Din partea Ambasadei Franței am avut burse care mi-au permis să realizez aceste formări, pregătiri, pe intervalul multor ani, fapt care a reprezentat baza pregătirii mele în domeniul implantologiei, proteticii, chirurgiei, care la momentul respectiv în România nu existau. Primii pași pe care i-am făcut a fost sub îndrumarea părinților din domeniul implantologiei, profesorul Santos, profesorul Heinrich, inventatori în acest domeniu, neavând de unde să învăț aici în țară, și, bineînțeles, am avut șansa să devin la rândul meu formator în acest domeniu în România. Peste 400 de medici din țară au dobândit competență la această specializare sub îndrumarea mea.

AGERPRES: Vă implicați în multe acțiuni sociale, începând de la prevenție, tratament și până la consilierea studenților sau inserția profesională a persoanelor cu dizabilități.

Norina Consuela Forna: Au pornit (acțiunile sociale — n.r.) de la profilaxie și de la studiul situației prezente. Unde ne aflăm, cum suntem, dacă sănătatea orală și chiar cea generală este sau nu favorabilă. Aș putea spune că suntem undeva pe la mijloc. Mulți dintre cetățeni nu au posibilități financiare de a urma o profilaxie, un tratament dentar preventiv adecvat gratuit, să aibă posibilități materiale pentru a se ocupa de tratamentele care reprezintă profilaxia terțiară. Mai bine de jumătate dintre pacienți au carii multiple, peste 40% au edentație. Sunt procente care ne alarmează. De aceea încercăm să ne implicăm. În fiecare an organizăm o caravană a profilaxiei. Proiectul este unul laborios. Îl coordonez prin Societatea Română de Reabilitare Orală. Asta înseamnă proiecte mai ample, pentru că nu e suficient să previi. Trebuie să mai și tratezi. Ne implicăm și în inserția cazurilor sociale. Avem în acest sens proiectul privind calificarea, recalificarea și angajarea asistată pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Asta implică și crearea unui proiect ce vizează un centru social. Doresc și realizarea unui centru interdisciplinar care formează specialiști foarte bine pregătiți. Astfel, 5.000 de studenți mediciniști din țară vor fi îndrumați în alegerea viitoarelor cariere profesionale prin intermediul proiectului "Consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinii generale și dentare".

AGERPRES: Ce înseamnă performanță?

Norina Consuela Forna: Multă activitate bazată pe muncă, pe raportare la repere externe, profesionalism dus până la rang de sacrificiu. Multă cercetare, proiecte, antreprenoriat. Suntem în epoca interdisciplinară și în cea a activităților sociale și de aceea e nevoie de multă dăruire, multă implicare în activități multiple în echipă, precum și tot ceea ce se cheamă abordarea unor subiecte internaționale. Tudor Mușatescu spunea că "odată cu vremea trebuie să mergi în pas, nu la pas". Aceasta este și deviza după care m-am ghidat și mă ghidez în viață.

*** Prof.univ.dr. Norina Consuela Forna este decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ''Gr.T.Popa'' Iași și membru al Colegiului Regal de Chirurgie din Anglia, membru al Academiei Naționale de Chirurgie Dentară, Franța, membru al Academiei Americane de Implantologie din SUA, Consilier al Societății Balkanice de Stomatologie. De la începutul anului 2014, Norina Consuela Forna este primul român care face parte dintr-un birou internațional al decanilor francofoni, ea fiind aleasă vicepreședinte al Confederației Decanilor Facultăților de Medicină Dentară de Expresie Total sau Parțial Franceză (CIDCDF). Ea este și președinte al Societății de Termografie Reglatorie Computerizată, membru în Biroul Federal al Federației Internaționale de Odontostomatologie și Chirurgie Cranio-Facială, membru în conducerea IMAT — Germania, membru în conducerea Eidam — Canada, vicepreședintele International Congress of Oral Implantologists — pentru România (ICOI, SUA).

Printre numeroasele titluri și distincții primite de-a lungul carierei, Norinei Forna i-a fost conferită, în 2012, din partea Franței înalta distincție 'Palmes Academiques', echivalentul în medicină a Palmes D'Or, iar la propunerea Ministrului Educației și Cercetării a primit Ordinul și Medalia — Meritul pentru Învățământ — în grad de cavaler, acordat de președintele României Ion Iliescu.

De-a lungul anilor, Norina Consuela Forna a primit numeroase medalii și premii în cadrul târgurilor internaționale de invenții de la Zagreb, Geneva, Iași, București. Marele Premiu al Institutului de Genetică și Fiziologie al Academiei de Științe a Moldovei este o altă distincție conferită prof. Norina Consuela Forna.

De asemenea, i-a fost acordat titlul de 'Honorary Professor', of the International Course of Oral and Maxillo-Facial Surgery 2003-2006. Totodată, s-a făcut includerea sa bibliografică, timp de trei ediții, în enciclopedia personalităților "Who is Who?".

AGERPRES/(A — autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres