IPP: Fondurile insuficiente pentru programele de sănătate nu vor acoperi nevoile pacienților

 •  Sănătate
477 afişări

Programele naționale de sănătate vor funcționa "cu prorogare" și anul viitor din aceleași alocări financiare, "insuficiente" pentru a acoperi nevoile pacienților din cauza amânării adoptării bugetului pe 2015, susține Institutul pentru Politici Publice (IPP) într-un comunicat remis marți presei.

455483e3-3b17-4c3f-8259-6e79c2db9661

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES ARHIVĂ

"Deși mai sunt doar câteva zile până la sfârșitul anului, noile programe naționale de sănătate pentru anul 2015 nu au fost încă supuse consultării publice, principalul motiv fiind amânarea adoptării bugetului pe anul viitor, dar și prelungirea transferului de competențe în finanțarea acestor programe de la Ministerul Sănătății la Casa Națională de Asigurări de Sănătate de la 1 ianuarie 2015.

Sănătatea nu a reprezentat, din păcate, o prioritate în bugetul de stat în anii 2013 — 2014, alocările financiare pentru programele naționale de sănătate fiind cu aproximativ 71% mai mici în anul 2013 față de 2011.

România a avut pentru 2013 — 2014 un număr de 19 programe naționale de sănătate (6 finanțate din bugetul Ministerului Sănătății și 13 finanțate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) care reflectă prioritățile Guvernului în domeniul sănătății publice", se arată în comunicatul de presă.

Punctul de vedere al IPP și al partenerilor săi este că indicatorii de măsurare a eficienței alocării financiare guvernamentale "nu sunt pe deplin adaptați" realității curente, "nemăsurând" eficiența alocărilor financiare în corelație cu obiectivele propuse pentru fiecare program, dar nici în legătură cu nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile, cum sunt comunitățile de romi.

"IPP și organizațiile romilor au cerut Ministerului Sănătății o largă consultare la momentul programării priorităților în cadrul acestor programe naționale de sănătate pentru perioada 2015 — 2016, precum și o temeinică evaluare a impactului acțiunilor derulate în cadrul acestora până în prezent. IPP consideră că o decizie eficientă privind reorganizarea generală a alocărilor financiare în cadrul celor 2 programe naționale de sănătate (Imunizare și Sănătatea Femeii și a Copilului) se va face în măsura în care autoritatea care va gestiona în continuare programele naționale de sănătate își va asuma o analiză de nevoi complexă, dar și decizia alocării de fonduri în acord cu nevoile identificate, respectiv cu impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe", susține sursa citată.

Împreună cu cele mai reprezentative organizații ale romilor — Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună și Asociația SASTIPEN — IPP a organizat recent o consultare cu reprezentanții Ministerului Sănătății cu privire la eficiența programelor naționale de Imunizare și de Sănătatea Femeii și a Copilului. La aceasta s-a adăugat Acțiunea privind Mediatorii Sanitari, inițiativă finanțată tot din bugetul Ministerului Sănătății, cu țintă reală asupra îmbunătățirii accesului grupurilor vulnerabile, în special a comunităților rome, la servicii medicale specializate și la educație sanitară adecvată.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe