COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 06:25 si 08:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Covasna , respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Madrid, 8 aug /Agerpres/ - Siesta este un obicei benefic la orice vârstă, pe tot parcursul anului, iar vara are şi avantajul că, reglând temperatura corporală, ajută organismul să facă faţă mai bine zilelor toride, informează ziarul spaniol 'ABC'. Aşadar, dacă programul din cursul anului nu permite, măcar perioada vacanţelor estivale ar trebui să fie un sezon al siestei.

Pentru a fi cât mai eficientă această mică pauză de după prânz, trebuie respectate anumite reguli, explică doctorul Diego García-Borreguero, director al Institutului pentru Igiena Somnului din Madrid. El recomandă să se evite mesele prea bogate, care vor îngreuna digestia şi vor afecta calitatea somnului, cu atât mai mult cu cât poziţia orizontală a corpului încetineşte digerarea alimentelor. Specialistul atrage atenţia şi asupra consumului de alcool, care iniţial provoacă somnolenţă, dar, într-o fază ulterioară, duce la treziri de scurtă durată, astfel încât somnul nu mai este odihnitor.

Siesta trebuie să fie scurtă, de cel mult 20-30 de minute, deşi chiar şi numai zece minute vor avea efecte benefice asupra randamentului, spune Diego García-Borreguero, atrăgând atenţia că nu trebuie depăşită această durată. 'Este important să nu se intre în faza de somn profund, din care te trezeşti mai greu. Dă senzaţia de oboseală şi, în plus, va fi afectată capacitatea de a dormi în timpul nopţii'.

Foarte importantă este şi poziţia, fiind preferabil ca siesta să se facă aşezat sau puţin înclinat într-un fotoliu şi nu culcat. În acest fel, siesta nu va fi prea lungă. 'În timpul somnului, se produce o relaxare musculară care devine aproape completă când se intră în faza REM. Dacă suntem în poziţia aşezat, această atonie determină trezirea, ceea ce nu se întâmplă când corpul este la orizontală'.

Cafeaua, pe care mulţi obişnuiesc să o consume ca stimul după trezire nu este necesară, mai afirmă medicul madrilen. 'Cafeina blochează adenosina, neurotransmiţător care inhibă sistemul nervos central şi stimulează creierul, menţinându-ne în stare de veghe. Dacă dormim câteva minute după prânz, cafeina devine inutilă', asigură el.

Micul somn de prânz trebuie făcut pe întuneric, susţine doctorul american James Maas în cartea sa 'Sleep for Success!'.

Nu mai puţin important este ca organismul să fie bine oxigenat în timpul siestei. Aşadar, spune fizioterapeutul Joan Gallart, de la Centrul Mézieres Miró de Vilanova i la Geltrú din Barcelona, somnul de prânz trebuie făcut cu fereastra deschisă sau, atunci când este posibil, în aer liber. Vara, sunt indicate locurile situate la umbră, desigur.

Cel mai potrivit moment pentru odihna de prânz este ora 14.00 - de altfel şi cuvântul 'siestă' vine de la cea de-a şasea oră solară romană, care corespunde orei două după-amiază.

Siesta ajută nu numai la autoreglarea temperaturii corporale, ci şi la creşterea capacităţii de învăţare şi la prevenirea infarctului, spun specialiştii.

Catalogat drept un obicei al locuitorilor din Spania şi alte ţări sudice, siesta este, de fapt, destul de răspândită şi pe alte coordonate geografice. După cum scria revista 'Neurology' în urmă cu câteva luni, 22 % dintre germani şi 15 % dintre britanici declară că trag un pui de somn după masa de prânz, cel puţin de trei ori pe săptămână. Italienii se situează pe locul al doilea în acest clasament, cu 16 %, în timp se spaniolii ocupă abia poziţia a patra, doar 8 % dintre ei afirmând că au acest bun obicei.

Fostul om politic britanic Winston Churchill, premier în dificila perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial, nu a 'sărit' peste siestă nicioată nici măcar atunci, după cum povesteşte în memoriile sale. În opinia lui, 'natura nu a avut intenţia ca omenirea să muncească de la opt dimineaţa până la miezul nopţii fără împrospătarea binevenită a somnului, care, chiar dacă durează doar 20 de minute, este de ajuns pentru a reînnoi forţa vitală'. AGERPRES/(AS-autor: Cristina Mac, editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.