COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Washington, 18 apr /Agerpres/ - O echipă de cercetători americani a reuşit în premieră mondială să obţină celule stem embrionare din clonarea unor celule umane adulte, celulele obţinute păstrând informaţia ADN specifică donatorului, un progres important în domeniul medicinei regenerative, domeniu de la care se aşteaptă tratarea unor patologii considerate în prezent incurabile, conform AFP.

Medicii îşi pun mari speranţe în acest procedeu de clonare care, în timp, poate duce la înlocuirea unor organe bolnave cu organe sănătoase perfect compatibile, oferind soluţii pentru vindecarea unor tipuri de cancer, a cecităţii sau a maladiei Alzheimer.

În cadrul acestui studiu cercetătorii au folosit aceeaşi tehnică ce a fost dezvoltată de Dr. Shoukhrat Mitalipov, primul cercetător care a reuşit în 2013 să obţină celule stem embrionare umane din celule ale pielii, prin clonare. În acest caz însă, procedura a fost realizată folosindu-se informaţia ADN a unui nou-născut de 8 luni. În noul studiu cercetătorii au reuşit să obţină acest lucru pornind de la celule ale unor persoane mature.

Celulele stem embrionare sunt pluripotente, fiind singurele celulele capabile să se specializeze în orice alt tip de celule din alcătuirea organismului (cardiace, hepatice, pulmonare etc) şi se pot multiplica fără limite.

Acest studiu, publicat în ultimul număr al revistei americane Cell Stem Cell, a fost realizat în California cu participarea a doi voluntari, unul de 35 şi unul de 75 de ani, de o echipă condusă de Dr. Robert Lanza, din cadrul Advanced Cell Technology.

Cercetătorii au folosit nucleii celulelor pielii prelevate de la cei doi voluntari pe care i-au transferat în ovocite umane obţinute de la donatoare, din care au fost extraşi, în prealabil, nucleii. În urma acestei proceduri ovocitele au generat embrioni primitivi. Din aceştia au fost obţinute celule stem embrionare cu informaţia ADN similară celei a donatorilor. Acest proces nu a fost însă deloc uşor. Din 39 de încercări, cercetătorii au reuşit o singură dată să obţină celule stem compatibile celor doi subiecţi donatori.

Până în prezent nu se reuşise clonarea de celule adulte pentru a obţine celule stem embrionare, conform cercetătorilor americani. Această abordare prezintă importantul avantaj de ordin moral de a nu folosi embrioni umani creaţi în laborator pentru recoltarea de celule stem, procedură în urma căreia embrionii sunt distruşi.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.