Fundaţia RAA: Medicamentele pentru Tuberculoză multidrog-rezistentă vor ajunge la pacienţi

 •  Sănătate
89 afişări

Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a anunţat luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că a primit medicamentele necesare tratamentului neîntrerupt al bolnavilor de Tuberculoză multidrog-rezistentă (TB-MDR) din România.

17cdd3db-dcd8-47b8-8f9f-6a52c96d3b46

Conform comunicatului remis AGERPRES, în prezent, aproximativ 100 de pacienţi cu TB-MDR din România se află pe lista de aşteptare.

"Chiar dacă a existat o întârziere de aproape trei luni, cauzată de modificările legislative din România, ne bucurăm că în cele din urmă am reuşit să aducem aceste medicamente în ţară şi că astfel vom putea salva sute de persoane bolnave de tuberculoză rezistentă la tratament", a declarat dr. Silvia Asandi, directorul general al Fundaţiei RAA.

Fundaţia RAA susţine că valoarea totală a medicamentelor se ridică la peste un milion de euro. Acestea au fost achiziţionate de Fundaţia RAA, prin mecanismul Global Drug Facility al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu finanţare de la Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, şi sunt în cantitate suficientă pentru a asigura tratamentul complet şi de calitate pentru 300 de români bolnavi de tuberculoză multidrog-rezistentă.

Cele şase medicamente - Capromicină, Canamicină, Protionamidă, Cicloserină, Levofloxacină şi PAS - au fost aduse în România cu aprobarea Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi vor fi distribuite către pacienţi sub coordonarea Institutului "Marius Nasta" şi a Fundaţiei RAA, prin reţeaua de dispensare de Pneumoftiziologie.

Din 2011 şi până în prezent, 520 de pacienţi au beneficiat de medicamente achiziţionate de Fundaţia RAA prin programul finanţat de Fondul Global, în cadrul proiectului "Extinderea controlului TB-MDR prin implementarea DOTS-Plus", coordonat de Institutul de Pneumologie "Marius Nasta".

În această vară, tot prin programul finanţat de Fondul Global, Fundaţia RAA a achiziţionat două echipamente pentru diagnosticarea rapidă a cazurilor de TB-MDR, unul pentru dotarea laboratorului Institutului "Marius Nasta" şi celălalt pentru laboratorul din Cluj Napoca.

Tuberculoza reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai serioase ameninţări în domeniul sănătăţii publice la nivel mondial. România, deşi a înregistrat, în ultimii 10 ani, o sensibilă scădere a numărului de cazuri, continuă să se situeze pe primul loc în UE din punct de vedere al incidenţei Tuberculozei. În fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane îşi pierd viaţa, iar alte 20.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în rândul populaţiei active (15-54 de ani).

În ultimii ani, România se confruntă cu o nouă provocare în domeniul sănătăţii publice, reprezentată de Tuberculoza multidrog-rezistentă (TB-MDR) şi TB extrem de rezistentă (TB-XDR), numărul de cazuri noi de TB-MDR în România fiind estimat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la aproximativ o mie în fiecare an.

Spre deosebire de "obişnuită", care poate fi vindecată complet, cu medicamente accesibile şi la costuri reduse, cazurile TB-MDR şi TB-XDR necesită tratamente mult mai costisitoare, mai "agresive" (4-7 medicamente în asociere, administrate zilnic, cu efecte adverse importante) mai îndelungate (în medie 24 de luni), cu perioade mai lungi de spitalizare (peste 100 de zile) şi cu şanse mai reduse de vindecare. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe