OMS: România, pe primele zece locuri din Europa la incidența infecțiilor cu transmitere sexuală

 •  Sănătate
890 afişări

România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidența infecțiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecție cu transmitere sexuală.

1032467f-dcf1-46c2-a145-b4a120eb3aed

Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.

Infecțiile cu Transmitere Sexuală (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidență crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia și Tricomonas la ambele sexe, la grupele de vârstă 15-49 ani, a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România.

Informațiile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe țări sau este subfinanțată, a spus dr. Victor Olsavszky.

Chiar în regiunea europeană nu toate țările membre colectează date despre toate ITS, infecțiile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a arătat că în Europa, ITS sunt în scădere.

"Dacă comparăm România cu media UE și media regiunii (atât la sifilis, cât și la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendința fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuși un semnal privind supravegherea și modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulații în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice.
În acest context mondial și european, OMS recomandă statelor membre o Strategie globală OMS pentru prevenția și controlul Infecțiilor cu Transmitere Sexuala (2006-2015)" a detaliat dr. Victor Olsavszky.

Direcții principale de acțiune sunt: promovarea unui comportament sexual care să asigure protecția și educarea populației pentru a apela la servicii medicale, programe de promovare a utilizării prezervativelor, integrarea intervențiilor și activităților de control ale ITS în asistența primară și la nivelul serviciilor de sănătate a reproducerii (inclusiv sector privat), intervenții specifice la nivelul populațiilor cu risc crescut, a punctat responsabilul OMS.

Privitor la managementul cazului de ITS, dr. Victor Olsavszky a menționat prevenirea și tratamentul sifilisului congenital și a conjunctivitei neonatale, detectarea precoce a infecțiilor simptomatice și ne-simptomatice, monitorizarea rezistenței la antibiotice și antivirale, controlul ITS este cea mai eficientă intervenție de sănătate.

El a subliniat că efortul actual global de control al ITS este considerat insuficient.

În România se observă o scădere a incidenței, ceea ce se poate interpreta ca un efect pozitiv al strategiei Ministerului Sănătății de control al ITS care datează din 2002, a evidențiat reprezentantul OMS pentru România.

Conf. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat pentru AGERPRES că din 2002 cazurile de sifilis și gonoree, cele mai cunoscute infecții bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut.

Sifilisul a scăzut de la 12.000 de cazuri în 2002 la 2.209 în 2011, dar rămâne o preocupare și anume aceea că în continuare se înregistrează un număr important de cazuri la populația activă sexual.

"Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15 — 45 de ani ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la această grupă.

Marți, în cadrul dezbaterii "Strategii europene și românești în domeniul ITS" se vor aborda, între altele, aspecte privind situația reală a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Romania, cauze, strategia autorităților de a diminua incidența acestor boli, de ce a crescut numărul avorturilor la cerere. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe